Panorāma

Kultūras ministrija: Teātris ir brīvais tirgus

Panorāma

Krāpnieki nerimstas – šogad izkrāpti 3,2 miljoni

Mūžībā devusies folkloriste Helmī Stalte

Mūžībā devusies folkloriste Helmī Stalte

Mūžībā devusies folkloriste, sabiedriskā darbiniece, lībiešu kultūras pārstāve Helmī Stalte (1949–2023), sociālajos tīklos vēsta piederīgie.

"Mūsu mīļā Helmī Stalte 6. jūnijā ir devusies līvu putnu ceļā, lai būtu kopā ar savu vīru un sarkanbaltsarkanā karoga nesēju Daini Staltu, savu dēlu – vareno Skandinieku dūdinieku Raigo Staltu, savu māti Mariju un tēvu – tālbraucējkapteini Oskaru Staltu," atvadu vārdos raksta Staltu ģimene. "Pateicoties nesavtīgam Helmī un Daiņa Staltu cīņasgaram un darbam mūža garumā, Staltu dzimta kopā ar stingrajiem un nelokāmajiem Skandiniekiem ir kļuvuši par neatņemamu daļu no Dziesmotās revolūcijas. Helmī un Dainis Stalti ir mūsu valsts atjaunotās neatkarības viens no nozīmīgiem simboliem."

Ģimene arī uzsver: "Lai arī daudziem no mums ir sajūta, ka līdz ar Helmī aiziešanu ir beidzies kāds liels un nozīmīgs laikmets, tomēr tas ir tikai noslēgums kādam skaistam un piesātinātam posmam mūsu līvu un latviešu tautu vēsturē. Cieņa pret savu zemi, valsti, tautu un tās dziesmu ir iesakņojusies jau nākamās paaudzēs, kas turpina un turpinās iesākto! Lai iet mīļās mātes, teicējas, mūžīgās cīnītājas, līvu sievas un savas tautas dzīvesziņas turētājas dvēselīte pie Dieviņa dziedādama. Tienū sinnõn, ārmaz jemā!"

Saskaņā ar nacionālās informācijas aģentūras LETA datiem, Helmī Stalte dzimusi 1949. gada 7. augustā, absolvējusi Rīgas pedagoģisko skolu un Rīgas J. Mediņa Mūzikas vidusskolu. Folkloras speciāliste Helmī Stalte bijusi Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja līdzstrādniece, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja folkloras kopas "Skandinieki" vadītāja, biedrības "Latvijas folkloras biedrība" valdes locekle, biedrības "Līvu Savienība - Līvōd Īt", biedre. Strādājusi par Nacionālā radio un TV padomes locekli. Vairākkārt kandidējusi Rīgas domes vēlēšanās, tikusi ievēlēta par Rīgas domes deputāti 2001. un 2005. gadā.

2006. gadā Stalte apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. 2020. gadā saņēmusi Ministru kabineta Atzinības rakstu par ieguldījumu latviešu un lībiešu kultūras saglabāšanā un attīstībā Latvijā un Atmodas procesu stiprināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti