Dienas ziņas

Izskan versijas, ka Kahovkas dambja pārraušanu izraisījis sprādziens no iekšpuses

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Mākslinieki gatavojas Karostas festivālam

«Mākslas ir tik daudz kā nekad.» Mākslinieki gatavojas piektajam Karostas festivālam

Šajā nedēļas nogalē Liepājā norisināsies jau piektais Karostas festivāls. Tā dalībnieki ir no vairākām Eiropas valstīm un pat attālākām zemēm – Indijas, Etiopijas, Pakistānas un Peru. Festivālā būs redzamas pašlaik notiekošā plenērā tapušas gleznas, kā arī instalācijas un performances. Neiztrūks arī tradicionālais seno spēkratu brauciens, kurā šogad būšot rekordliels dalībnieku skaits.

Ketlīna Dohertija no Īrijas festivālā ar savu "Aerial" jeb modernās gaisa dejas priekšnesumu vēsturiskajā Karostas ūdenstornī piedalīsies pirmo reizi. Dejas laikā viņa vairākus metrus virs zemes izpildīs akrobātiskus trikus. Māksliniece norāda, ka šī deja prasa daudz muskuļu spēka un labu fizisko sagatavotību.

Viņasprāt, Karostas vēsture ir smaga, bet iedvesmojoša vienlaikus.

"Mans priekšnesums parāda veidu, kā mūsu attiecības reizēm var būt ļoti skaistas, bet arī var izšķīst un sabrukt. Esmu šeit kopš sestdienas un rodu iedvesmu no Karostas cietuma un tā darbinieku stāstiem. Cenšos arī izprast tā vēsturi un iekļaut to savā deju priekšnesumā," stāsta modernās gaisa dejas māksliniece Ketlīna Dohertija.

Toties māksliniece Klāra Kabrera no Spānijas Karostas festivālā piedalās jau ceturto gadu un novērtē iespēju satikt kolēģus no dažādām pasaules valstīm un iemācīties jaunas gleznošanas tehnikas. Arī viņu iedvesmojis Karostas cietums.

Festivāla tēma "Mākslas ir tik daudz kā nekad" parādīta ar gleznu, kurā redzami tā rīkotāji sēžam pie bagātīgi klāta banketa galda.

"Kad runāju ar latviešiem, viņi man pastāstīja, ka Latvija piedzīvo līdz šim labāko brīdi vēsturē. Man tēma "Mākslas ir tik daudz kā nekad" saistās ar bagātību. Spānijā tā nozīmē daudz ēdiena un pulcēšanos pie banketa galda. To man likās interesanti gleznot, jo Latvijā ir daudz dažādu ēdienu. Tas izskatās vizuāli pievilcīgi, kad uzglezno ar akrila krāsām," pauž gleznotājā Klāra Kabrera.

Gleznotāja Daniela Nasoni no Itālijas Liepājā ir ceturto reizi. Šoreiz viņa radoši izpaužas uz Liepājas 3. pamatskolas sienas. Viņa atzīst, ka tā ir diezgan sena un pabojāta, tāpēc cer tai dot jaunu veidolu.

"Attēlotās mājas kustas kā dzīvas. Tās ir simbols iespējai par jaunu pasauli un jaunu dzīvi, kas aug un attīstās nākotnē," saka Daniela Nasoni.

Rīkotāji sola, ka šogad festivāls būšot vērienīgāks nekā citus gadus. Tajā būšot gan vairākas jaunas apskates vietas, gan kuplāks mākslinieku skaits. Septiņās dažādās Karostas vietās savus darbus izrādīšot 20 mākslinieki. Notiks arī koncerti.

Karostas festivāla organizētāja Monta Krafte stāsta: "Mums šogad atkal būs pasākums Karostas "Arsenālā". Tā ir vieta, ko nezina pat daudzi karostnieki, kur nu vēl Liepājas centra iedzīvotāji, bet es gribētu aicināt visus noteikti atbraukt, jo tas būs kaut kas ļoti interesants, un cilvēkiem jau vienmēr ir interesanti redzēt kaut kādas jaunas vietas savā pilsētā, par kuru eksistenci viņi nav pat nojautuši. Jauna vieta ir privāta koncertzāle Karostā. Saucas Admirāļa nama koncertzāle."

Visi Karostas festivāla pasākumi skatītājiem būs pieejami bez maksas, un rīkotāji cer sagaidīt vairākus tūkstošus apmeklētāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti