Kultūras rondo

Cilvēkus saista senatnes izpēte un vēstures rekonstrukciju iestudējumi

Kultūras rondo

Tiekamies ar Latvijas Dizaina gada balvas 2023 uzvarētājiem

"Māksla uz riteņiem" turpina ceļot pa Latviju. Nedēļas nogalē piestās festivālā "Lampa"

«Māksla uz riteņiem» – laikmetīgās mākslas piedzīvojums bērniem un jauniešiem

Mākslas centrs "Noass" kopā ar norvēģu mākslas studiju "Fargefabrikken" izveidojis interaktīvu ceļojošu laikmetīgās mākslas izstādi bērniem un jauniešiem, taču tā pārsteigs arī pieaugušos. Divi apgleznoti busiņi ved "Mākslu uz riteņiem" pa Latvijas skolām, lai veicinātu radošumu drošā vidē. Busos iespējams gan iekāpt un iepazīt citu realitāti, gan, iesaistoties instalācijā, pašiem uzcelt jaunu pasauli.

Pie mākslas centra "Noass" atklāšanas dienā, 5. jūnijā, piestājuši divi mikroautobusi, viens košāk dzeltens, otrs pelēcīgs, abi vienos zīmējumos. Katrā no tiem iekšā – mākslas darbi, bet pa vidu laukums – vesela pasaule. Iedvesmojošs piedzīvojums saskarē ar laikmetīgo mākslu – tāds ir mākslas centra "Noass" un mākslas studijas "Fargefabrikken" ceļojošās laikmetīgās mākslas projekts "Māksla uz riteņiem". "Mans uzdevums ir būt tai saitei starp mākslas darbu un jaunieti, bērnu, lai viņam nav garlaicīgi, lai saprot, ko drīkst, jo ir pierasts, ka mākslu nedrīkst aiztikt, piemēram, muzejā nedrīkst eksponātus apčamdīt, bet šeit ir tieši pretēji. Mēs iedodam noteikumus un mēģinām rosināt viņu domāt par izstādi, par mākslu, par laikmetīgo mākslu, mēs esam starpnieki," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro mākslas projekta mediatore Endīne Bērziņa.

Jauno mediju mākslinieks Jurģis Peters uzsver, ka mākslas projekts sniedz iespēju jauniešiem, kas atrodas Latvijas reģionos, iepazīties ar mūsdienu mākslas aktualitātēm. Izstādes tapšanas laikā mākslinieki arī sadarbojušies ar skolām Jūrmalā un Bolderājā, ar bērniem strādājuši koprades darbnīcās, un daudzas viņu idejas skatāmas izstādē. "Mēs gribējām to radīt kā iedvesmojošu piedzīvojumu ar laikmetīgo mākslu, bet tagad tas, liekas, ka ir vajadzīgs vēl vairāk nekā iepriekš, jo bērniem ir bijušas attālinātās mācības un kovida gadi ir padarījuši mācību saturu garlaicīgāku," skaidro mākslas projekta kuratore Sandra Ķempele, "gribas ienest to jauno, radošo garu, ka mācīšanās ir arī neformāla un notiek visur."

"Māksla uz riteņiem" ceļojumu turpinās un piestās ne tikai pie skolām. Jau šīs nedēļas nogalē ceļojošā mākslas izstāde būs Cēsīs, sarunu festivālā "Lampa".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti