KŪL

Jauno fotogrāfu neērtie jautājumi Rīgas Fotogrāfijas biennālē

KŪL

Kā Latviju redz mākslīgais intelekts. Tuvojas Rīgas Fotomēnesis

Audiopastaigā ar Latvijas neatkarības stāstu

Drosmei un iedvesmai – Latvijas neatkarības stāsts stundu garā klausāmpastaigā

1918. gada 18. novembris un 1990. gada 4. maijs, kā arī Lāčplēša diena 11. novembrī ir nozīmīgākie datumi Latvijas valsts vēsturē. Bērnu grāmatu autore, rakstniece Agnese Vanaga kopā ar vēstures lietpratēju, pieredzējušu skolotāju Vitu Jaunozolu, ir radījušas interaktīvu pastaigu-stāstu-maršrutu, lai aizraujošā un izglītojošā veidā iepazīstinātu ar svarīgākajiem Latvijas neatkarības iegūšanas un tās atjaunošanas notikumiem.

Domai radīt šādu pastaigu Agnesi Vangu iedvesmojusi viņas vēstures skolotāja Vita Jaunozola, kura dalījusies savās bažas, ka valsts svētku laikā iztrūkst veida, kā skaidri un saprotami bērniem un jauniešiem vēstīt par Latvijas neatkarību, svarīgiem datumiem, notikumiem. Tas rakstnieci mudinājis radīt produktu, kas palīdzēt ne tikai bērniem, bet arī pieaugušiem. "Nevajag baidīties un atzīt – mēs reizēm apmaldāmies vēstures līkločos, pazūdam starp datumiem un personībām, tāpēc atgādināt un salikt pa plauktiņiem ir noderīgi," "Radio Naba" raidījumā "KŪL" saka idejas autore. Stāsta galvenā mērķauditorija ir bērni vecumā no astoņiem gadiem, tomēr jāņem vērā katra bērna individuālās spējas uztvert stāstu un noiet pastaigas maršrutu.

Audiopastaiga “Iepazīsti Latvijas neatkarības stāstu”
Audiopastaiga “Iepazīsti Latvijas neatkarības stāstu”

Kopā ar komponistu Kārli Auzānu, ar ko sadarbojušies jau citos līdzīgos projektos, ideju par klausāmpastaigu lolojuši vismaz gadu. Tā kā šis stāsts abiem šķitis esam ļoti aktuāls, ķērušies pie darba. Auzāna studijā veikts ieraksts, stāstu ierunājis TV personība un pasākumu vadītājs Renārs Zeltiņš, tā bijusi pirmā reize, kad viņš ierunājis šādu materiālu. Komponists Kārlis Auzāns stāstu papildinājis ar mūziku un skaņu. "Es šo skaņu audiostāstam veidoju kā 3D sajūtās, kas mūsdienās beidzot ir pieejama, ka tu vari klausīties nevis stereo, bet telpā, un Renārs Zeltiņš staigā pa mūsu galvu un galvās (smejas), arī vēsturiski notikumi notiek mūsu galvās," priecājas komponists. Stāsts sākas Daugavas krastā, pie Lielā Kristapa ar dziesmu "Daugav’s abas malas", un kopā ar Auzāna mūziku ceļš noslēdzas pie Brīvības pieminekļa ar Latvijas himnu. Skaņas un mūzikas mijiedarbe rada telpisku sajūtu, atdzīvinot stāsta saturu.

Maršrutu veido desmit pieturpunkti, kas izvēlēti ciešā sadarbība ar Vitu Jaunozolu. "Punktu nedrīkstēja būt pārāk daudz, lai šo pastaigu nepadarītu nogurdinošu, mēģinājām atrast tiešām svarīgākos punktus. Pēc tam vairākas reizes staigājām pa maršrutu," stāsta veidošanu atceras Vanaga. Būtiski bijis ņemt vērā ne tikai saturisko, bet arī drošības aspektu, izvēloties maršrutu, kur drošāka un ērtāka ielu šķērsošana, gan arī gūstams estētiskais baudījums. Līdztekus zināmām vietām kā Brīvības piemineklis ir vietas, kas bijušas atklājums arī pašiem veidotājiem. Maršruts ir koncentrēts un visaptverošs, kodolīgs, jo spēj izstāstīt Latvijas neatkarības iegūšanas stāstu stundu garā pastaigā.  

Audiopastaiga “Iepazīsti Latvijas neatkarības stāstu”
Audiopastaiga “Iepazīsti Latvijas neatkarības stāstu”

Kā vienu no pastaigas interesantākajiem punktiem veidotāji min noslēgumu pie Brīvības pieminekļa. "Kad apejam visam piemineklim apkārt, un mums izstāsta, kas ir šie tēli, Brīvības pieminekļa skulptūras, tur ir ārkārtīgi dzīvas un patiesas lietas, kas varbūt, ikdienā ejot garām, nebija tik pašsaprotamas. [..] Tiešām – mūsu Brīvības piemineklis ir pilns ar ārkārtīgi svarīgu informāciju," stāsta Auzāns. Tam piekrīt arī Agnese Vanaga. Viņa piebilst: "Visi pazīstam Brīvības statuju, ko mēdz dēvēt par Mildu, bet izrādās, tas nav īsti pareizi." Latvijas tapšanas ceļš prasīja daudz drosmes. "Domāju, ka drosme ir tas, ko mēs varam mācīties no mūsu senčiem. Meklēt drosmi un iedvesmu viņu stāstos" aicina Vanaga.

Veidotāji cer, ka šī klausāmpastaiga mudinās mūs pētīt un pašiem izzināt kultūrvēsturiski nozīmīgās vietas mūsu vidē, piešķirot jaunu jēgu pilsētvidei, un mudinās mācīties ne tikai no mācību grāmatām. Klausāmstāsta pastaiga ir aptuveni stundu gara un ir pieejama bez maksas lietotnē "Qwixi" (tā atrodama gan "App Store", gan "Google Play"), pastaigā var doties jebkurā sev ērtā laikā. "Tas ir pavisam vienkārši: lejuplādē aplikāciju, aplikācijā ir karte – maršruts ar punktiņu, kur tev jādodas, līdz ar to tā ir laba laika pavadīšana, tas nav tikai par izglītību un zināšanām, tas ir arī izklaidējoši," iedrošina veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti