Liepājā ar multimediālu izstādi skolēnus izglīto par dzīvi un grūtībām padomju gados

Lai skolēniem radītu priekšstatu par cilvēku dzīvi un radošumu padomju laikos, Liepājā tapusi multimediāla izstāde "Izdīgt kā zālei caur asfaltu". Piesaistot radošu komandu, kultūrizglītības programma "Latvijas skolas soma" tapusi Pegaza pagalma viesistabas paspārnē. Ar skaņu, fotogrāfiju un citiem elementiem panākts efekts, kas ļauj ieskatīties gan padomju laiku komunālā dzīvoklī, tukšā veikalā ar pārdevēju, kura spiesta gaidīt darba dienas beigas, gan izjust tā laika radošo cilvēku garu.

Liepājā ar multimediālu izstādi skolēnus izglīto par dzīvi un grūtībām padomju gados
00:00 / 04:46
Lejuplādēt

Par radošajiem risinājumiem, kā skolēniem saistošā un saprotamā veidā atklāt padomju laika cilvēku dzīvi, stāsta viens no izstāde veidotājiem Ritvars Embrekts: "Radīt šo ekspozīciju, kas nāk pie jauniešiem interesantā un saistošā veidā. Lai nav tā sajūta, ka, ienākot šeit, esmu nonācis muzejā vai man liks lasīt vēstures grāmatu. Mums gribējās izmantot atribūtiku, izmantot audiālus risinājumus, video projekciju, lai noturētu uzmanību, lai raisītu sajūtu un atmosfēru, kāda valdīja padomju laikos, cik grūti bija radošiem cilvēkiem, mūziķiem, māksliniekiem cīnīties ar pastāvošo iekārtu un komunistisko ideoloģiju, kas tajā laikā ļoti spilgti valdīja."

Mūsdienu skolēnam nesaprotamu saturu, kā saka viena no Pegaza pagalma viesistabas izveidotājām un ekspozīcijas idejas autorēm Irita Kalēja, ierunājis Liepājas skolēns Jēkabs Hmieļevskis.

Katra nianse ekspozīcijā, kuras scenāriju veidojusi liepājniece Linda Ulāne, bet konsultācijas sniegusi vēstures skolotāja Ineta Drēže, ir pārdomāta, skaidroja Ritvars Embrekts un Irita Kalēja.

Aranžijas dziesmām audio noformējumā veidojis Jānis Ivuškāns, kuras iedziedājuši Emīls Balceris un Tabita Balode. Ekspozīcijas veidotāji saka īpašu paldies Liepājas teātra aktieriem Inese Kučinskai un Mārtiņam Kalitam. Skaņu ierakstus veidojis Dainis Meļņiks.

Multimediāla izstāde "Izdīgt kā zālei caur asfaltu" ir kultūrizglītības programmas "Latvijas skolas soma" projekts. Publiski ikvienam tā būs pieejama muzeju naktī, taču skolām ir īpaši jāpiesaka apmeklējums, rakstot e-pasta vēstuli uz [email protected]. Projekta īstenotāji ir SIA "Liepaja Music" sadarbībā ar SIA "Šarmants". Projekts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti