Zināmi īsfilmu festivāla «Starmetis» scenāriju konkursa uzvarētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Noskaidroti īsfilmu festivāla "Starmetis" scenāriju konkursa uzvarētāji, lsm.lv pavēstīja konkursa rīkotāji.

Īsfilmu festivāla "Starmetis" žūrija, kuras sastāvā ir kino kritiķe un Nacionālā Kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma, režisors Jānis Nords un kino producents un Roberts Vinovskis, ilgstoši izvērtējot iesniegtos īsfilmu scenārijus, par uzvarētājiem noteikuši to autorus -

Arti Dobrovoļski un viņa kolēģi Justīni Kļavu, Lauru Lapiņu un viņas kolēģi Jāni Rijnieku, kā arī Juriju Skorobogatovu.

Šie scenāriju autori saņems tirdzniecības parka "Alfa" piešķirto finansējumu 3000 eiro apmērā savu filmu veidošanai.

"Alfa" rīko īsfilmu festivālu "Starmetis" jau otro gadu pēc kārtas. Festivāla mērķis ir atklāt un atbalstīt jaunus talantus filmu veidošanā, kā arī veicināt Latvijas kino attīstību.

Šogad īsfilmu festivālam "Starmetis" kopumā tika iesniegti teju 30 pieteikumi, no kuriem konkursa žūrija izraudzījās astoņus labākos. Izvēlēto astoņu projektu autoriem bija iespēja piedalīties starptautiskā scenāriju attīstīšanas darbnīcā, izveidojot gala scenārijus, kurus prezentēt žūrijai.

Žūrijas izvirzītie trīs scenāriji ir tikpat dažādi, pārsteidzoši un intriģējoši kā to autori. Projektos spilgti iezīmējas žanru dažādība - saņemtas idejas komēdijām, sadzīviskām drāmām un pat šausmu filmām.

Filmas "Skrūvgriezis" režisors un scenārija autors Jurijs Skorobogatovs ir izveidojis stāstu par vidusskolas darbmācības skolotāju un viņa senu draugu - profesionālu auto zagli. Stāstā iesaistīta valūtas maiņas punkta īpašniece un kabatszagļi, kuri cīnās par somu, kas pilna ar naudu.

Filmas "Skapis" scenārija autore Laura Lapiņa un režisors Jānis Rijnieks veidos filmu, kas atklās kādas ģimenes noslēpumu. Stāsts par to, kā no lauku mājās uz Rīgas dzīvokli tiek pārvests miruša tēva skapis, izvērsīsies īstā drāmā.

Scenārija autore Justīne Kļava un režisors Artis Dobrovoļskis plāno uzņemt romantisku komēdiju "Gandrīz ideāli". Filmā divi jaunieši izliksies par to, kas viņi  patiesībā nav, lai iekarotu viens otra simpātijas.

“"Strametis" piedāvā iespēju ne tikai iesniegt noteiktu projektu žūrijas vērtējumam, bet arī izmantot profesionāļu palīdzību. Īsfilmas ir lielisks formāts, kas ļauj jauniem režisoriem izmēģināt savus spēkus stāstu veidošanā, izmantojot kino valodas līdzekļus. Bez prasmes veidot īsfilmas par profesionālu režisoru nav iespējams kļūt – ne Latvijā, ne arī citur pasaulē. Tālab, jo vairāk iespēju treniņam, jo vairāk īsfilmu, jo lielākas iespējas kaldināt profesionālo varēšanu,” norāda Dita Rietuma

“Esmu gandarīts par jauno autoru ražīgumu," uzsver žūrijas pārstāvis Roberts Vinovskis. "Jāsaka, ka scenārijus izvēlēties nebija viegli, jo visi darbi bija atbilstoši festivāla Starmetis devīzei.  Pārliecinājos, ka jaunajiem talantiem ir ne vien vēstījums, bet arī oriģināla pieeja tam, kā sasniegt skatītāju."

Īsfilmu pirmizrādei, kas notiks septembrī tirdzniecības parka "Alfa" kino "Cinamon", iespējams iesniegt arī jau gatavas vēl nepublicētas līdz desmit minūtēm garas spēlfilmas, kas tapušas pēc 2013. gada. Darbiem konceptuāli jāatbilst festivāla Starmetis devīzes idejai: „Dzīvē mēdz būt kā kino, tomēr, ja tā vēl nav noticis…”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti