Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājusi aktrise Astrīda Vecvagare

Kultūras ziņas

Sāk uzņemt filmu "Pelnu sanatorija"

Filma "Mēstepatās" - par dižkoku atbrīvotāju grupu

Zigurds Vidiņš: Par dižkoku atbrīvotāju grupu ir milzīgs arhīvs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Turpinot vakar LTV ēterā aizsākto piecu dokumentālo īsfilmu virteni, kas tapušas kā veltījums Latvijas 95.dzimšanas dienai, otrdien, 19.novembrī, tiks rādīta režisora Zigurda Vidiņa filma "Mēstepatās". Tā ir viena no LTV konkursa "Latvijas kods" laureātēm.

Pirms 37 gadiem, tālajā 1976.gadā, kad par Atmodu neviens vēl nenojauta, un Latvijā, šķiet, nesatricināmi valdīja padomju iekārta, dzejnieks Imants Ziedonis sapulcināja spilgtu domu biedru grupu - DAGu un devās atbrīvot no brikšņiem ozolus.

„Es pats biju Dižkoku grupas dalībnieks, un mēs bijām tā nelielā grupa, kuri bija paši pirmie..Šādas domu biedru grupas tajā laikā bija garīgi, iekšēji nepieciešamas un tāpēc man arī man gribējās filmā iezīmēt, kāpēc šī grupa radās, kāda bija tās grupas galvenā ideoloģija un kāda bija tā apkārtējā situācija," stāsta Zigurds Vidiņš.

Filmā tiekamies ar labi zināmām personībām, kuras ar šodienas pieredzi vērtē  laiku, kurā neaizmirstamās ekspedīcijas notika. Līdztekus darbam, dižkoku atbrīvošana tika iemūžināta fotogrāfijās un kino lentēs.

„Agrāk vai vēlāk es būtu šo filmu taisījis, bet par cik bija konkurss un filma tika finansiāli atbalstīta, tad tas vienkārši paātrināja laiku, kad filmai būt gatavai," norāda Vidiņš, stāstot, ka ir sakrājies milzīgs arhīva materiāls par dižkoku atbrīvotāju grupu.

Sakrājies ir milzīgs arhīva materiāls, un tagad, es domāju ir īstais brīdis, kad pie tiem arhīva materiāliem jāatgriežas, un par to laiku jāmēģina pastāstīt cilvēkiem, kuri par to neko nezina," uzskata Vidiņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti