Ziemeļu vējš un «balvu sezona» – ko šonedēļ piedzīvot kino laukā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kino vidē ir pienākusi "balvu sezona" – sākusies aizvadītā gada kinodarbu "svēršana un mērīšana". 10. janvārī notiks "Zelta globusu" pasniegšana. Tajā labākos – pārsvarā ASV tapušus kino un televīzijas darbus – apbalvos Holivudas Ārzemju preses asociācija. Šogad, jāpiebilst, nominantu atlasē tika aicināti piedalīties kritiķi no visas pasaules – Latviju pārstāvēja kinokritiķe Dārta Ceriņa. Aizvadītajā gadā pasniegtu balvu atblāzmas šonedēļ sasniedz arī kino repertuāru, uz lielajiem ekrāniem atrādot drāmu "Dievzeme", bet mazākos ekrānos vērojams "Kopenhāgenas kovbojs".

Ziemeļu vējš un «balvu sezona» – ko šonedēļ piedzīvot kino laukā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Hlinura Palmasona drāma "Dievzeme" ir 2022. gada Rīgas Starptautiskā kino festivāla galvenā konkursa laureāte. Tā ir gleznieciska filma, kurā vienā no galvenajām lomām, varētu teikt, ir Islandes dabas varenums.

Hlinura Palmasona "Dievzemes" stāsts norisinās Islandē, 19. gadsimta beigās. Filmas galvenais varonis ir jauns, ideālistisks priesteris vārdā Lūkass, kurš ierodas Islandē, lai kādā turienes ciematā celtu baznīcu un vietējos pievērstu kristietībai. Islande – arī realitātē – tolaik atradās Dānijas pārvaldībā, tāpēc no priestera puses jūtama augstprātība pret saliniekiem: viņu valoda, kurā ir neskaitāmi apzīmētāji vārdam lietus, Lūkasu pārstāj interesēt, un viņš vairs necenšas to apgūt vai izmantot saziņā.

Filmas vizuālais veidols ir ļoti askētisks – bieži vien kā varoņu fotoportretu virkne Islandes grandiozajās dabas ainavās. Taču "Dievzemē" ir daudz vairāk par skaistām ainām. Filmu var uztvert gan kā cilvēka un dabas spēku pretnostatījumu (kurā cilvēks izskatās niecīgs un trausls), gan kā koloniālisma kritiku, kas pēdējā laika kino kļūst par arvien populārāku tēmu. Te – filmā – galvenās lomas atveidotāja Eliota Kroseta Houva spēlētais dāņu priesteris Islandi uzlūko, kā koloniālisti to darīja ar jebkuru vidi, kas atšķīrās no viņējās – kā tukšu, neapdzīvotu, eksotisku laiktelpu, kas jāpiejaucē, balstoties savā pasaules redzējumā.

Filmas sižetā aplūkotās tēmas ir pārlaicīgas – laikam ejot, tās iemanto jaunu jēgas uzslāņojumu. Vizuāli šī filma atgādina agrīno fotogrāfiju, arī kadra proporciju dēļ – tā izskatās kā izkrāsota dagerotipa plate. Tā ir uzņemta uz 35 mm lentes, ko mūsdienās gan izmaksu, gan procesa sarežģītības dēļ vairs daudz nepraktizē.

"Dievzeme" kinoteātros skatāma no 11. janvāra.

Turpinot skatīties ziemeļu virzienā, jāpievērš uzmanība jaunumiem seriālu žanrā. Straumēšanas platformā "Netflix" kopš 5. janvāra skatāms pazīstamā dāņu režisora Nikolasa Vindinga Refna mini-seriāls "Kopenhāgenas kovbojs" ("Copenhagen Cowboy").

Refns kopš 2011. gada filmas "Draivs" ("Drive") ir iemantojis uzticamu pielūdzēju pulku arī  tajā paaudzē, kas, iespējams, neatceras viņa 1996. gada fenomenāli veiksmīgo trilleri "Dīleris" ("Pusher"). Līdzīgi kā viņa iepriekšējie darbi – arī "Kopenhāgenas kovbojs" ir darbs režisora iecienītajā kriminālžanrā. Stāsts vēsta par kādu jaunu, noslēpumainu sievieti Miu – ar neparastām, pārdabiskām spējām. Viņa nonākusi Kopenhāgenas bandītu un suteneru vidē.

Līdzīgi kā iepriekšējie darbi, arī šī ir koši fluorescējošā, kontrastējošā vizualitātē ieturēta. Košās krāsas un asie kontrasti nav nejaušība – tie kadrā ir tālab, lai režisors varētu izšķirt krāsas – Refnam ir daltonisms un viņš neizšķir krāsu starptoņus.

"Kopenhāgenas kovbojs" gan ir darbs, kas spēj pamatīgi pārbaudīt pacietību, ja nepiederat pie Refna beznosacījuma pielūdzēju pulka. Viņš apzināti pārkāpj robežas – gan izaicinot skatītāja maņas ar sava veida sižetisko brutalitāti (kriminālpasaules portretējumā) un apzināto absurdu. Taču, lai arī viņa rokraksts ir reizēm pat nekaunīgs, tas allaž ir atpazīstams un unikāls – neatkarīgi no tā, vai esam tā cienītāji.

To pierāda viņa regulārā dalība nozares lielākajos festivālos un sadarbības ar straumēšanas platformām – "Amazon Prime" (kur tapa viņa iepriekšējais seriāls "Pārāk veci, lai mirtu jauni / Too Old To Die Young") un tagad – "Netflix".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti