Kultūras ziņas

Modernās dzintara rotas

Kultūras ziņas

Mūzika, šahs un riteņbraukšana Emiļa Melngaiļa jubilejā

Atklāj izstādi "Japāna eiropieša acīm"

Ziemeļblāzmā atklāj fotoizstādi «Japāna eiropieša acīm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" atklāta divu Eiropas fotogrāfu darbu izstāde, kas tapusi projektam „Japāna eiropieša acīm”. Projekts darbojas jau 16 gadus un visu šo laiku atgādina, ka Uzlēcošās Saules zeme ir gan fotogēniska, gan pārsteigumu pilna.

Šogad savus Japānas vērojumus eiropiešiem raāda autors no Rīgas Aleksandrs Gronskis un zviedru fotogrāfe Nina Korhonena.

Projekta mērķis ir parādīt eiropiešiem visas 47 Japānas prefektūras. Rīgas izstādē aplūkojami darbi, kas tapuši Japānas dienvidaustrumos, Koči prefektūrā. Aleksandrs Gronskis izvēlējās iemūžināt provinces pilsētas vidi.

Mani vairāk interesēja šīs vides unikālā dīvainība. Mazliet neizskaidrojama dīvainība. Arī ja skatāmies fotogrāfijas, tad tās nav par to, ka pati vieta ir unikāla, bet par to, ka tā rada šaubas – vai tu tiešām redzi to, ko redzi," stāsta Gronskis.

Savukārt Zviedrijas fotogrāfei Ninai Korhonenai pievilcīga šķitusi Japānas laucinieku dzīve.

Pirms tam man bija maz priekšstatu par Japānu. Patīkami pārsteidza cilvēku draudzīgums un pieklājība. Tāpat arī uzrunāja apburošā daba," norāda Korhonena. "Koči apgabals ir okeāna krastā, taču tur ir arī kalni. Pārsteidza kontrasts, kā dzīvo cilvēki kalnos un zvejnieku ciematos."

Izstādes autori skaidro, ka šis ir tikai mēģinājums izpētīt japāņu dzīves telpu. To nemaz neesot iespējams pilnība izdarīt, ja uz šo mūžam noslēpumaino zemi raugās ar eiropieša acīm. Projekts paredz veidot izstādes ne tikai Eiropā, bet arī Japānā, kur skatītāji tad arī novērtēs, ir eiropieši viņus sapratuši vai nav.

Savukārt Rīgas izstāde kultūras pilī "Ziemeļblāzma" būs aplūkojama līdz 15.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti