Z paaudzes triumfs: Recenzija par Riga IFF programmas filmu «Team Hurricane»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Panku skuķu filma par radikālām meitenēm, kas nebaidās būt skaļas, kaitinošas, vulgāras un viegli ievainojamas” filmu “Team Hurricane” (2017) raksturo tās režisore Annika Berga. Šī Riga IFF ietvaros demonstrētā filma ir viņas pirmā pilnmetrāžas spēlfilma pēc Dāņu Nacionālās filmu skolas absolvēšanas 2015.gadā.

Annikas Bergas filma “Team Hurricane” ir stāsts par astoņām savstarpēji atšķirīgām jaunām meitenēm, kas piedzīvo laiku, kad tās īsti vēl nav pieaugušas, bet nav arī bērni. Līdzīgi, kā tas notiek ar katru jauno paaudzi, tās mēģina noliegt, apšaubīt un izaicināt līdz tam esošās “kārtības” precedentu. Lai gan filmā pastāv arī inscenētas epizodes, to ir sarežģīti uztvert kā spēlfilmu. Filmas varones, ko režisore uzmeklēja, izveidojot kastingu interneta vidē, ir reālas personas, kuras, daļēji imitējot, daļēji dokumentējot savas tobrīdējās attiecības, intereses, arī skumjas un pārdzīvojumus, izveidoja filmas kodolu.

Gan filmas saturs, gan estētiskās iezīmes tieši norāda ne tikai uz jaunu, neierastu vizuālo paņēmienu pieteikumu kino pasaulē, bet arī jaunas paaudzes iniciācijas procesa atspoguļojumu. Respektīvi, filmas galvenās varones ir precīzs Z paaudzes (angļu valodā to dēvē par “Generation Z” vai “Gen Z”) reprezentants, kas nereti tiek dēvēts arī par “online paaudzi”. Būtībā tā ir paaudze, kas dzimusi laika posmā no 1995. līdz 2009.gadam un atradusies nepārtrauktā informācijas plūsmā un multikulturālā vidē. Šai paaudzei, kura ir augusi ātrgaitas interneta ērā, dalīšanās ar personiskām detaļām sociālajos medijos ir norma. Rezultātā tehnoloģijas ir dziļi integrētas katrā viņu dzīves aspektā.

Filma “Team Hurricane” apvieno mūsdienu interneta, sociālo mediju, fotogrāfiju filtru un “Instagram” kultūras “karnevālu”, kas rezultējas vizuāli piesātinātā attēlā. Filmas estētikā režisore adaptējusi filmējumus ar telefonu, košu krāsu paleti (ne tikai kostīmos, vidē, bet pat filmas angļu subtitros, kas ir neona zaļā krāsā), agrīnās video estētikas atlūzas, blogu koncepciju (video dienasgrāmatas) utt. Kopumā filma ir saraustītu, migrēnu izraisošu attēlu ņirboņa, kas kādam var šķist arī nebaudāma. Režisore A. Berga par filmas estētisko uzbūvi teikusi, ka viņai bija svarīgi būt atvērtai tam, ko meitenes viņai piedāvāja. Pieņemt viņu tempu, ar kādu tās pieredz pasauli. “Es mēģināju pārnest viņu dzīves ritmu uz filmas DNS,” intervijā sacīja režisore.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti