Z paaudzes burbulis, deviņdesmito kaislības un kaimiņu būšana – «Lielajam Kristapam» nominētās daudzsēriju filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atlikušas "Lielā Kristapa" skatītāju balsojuma pēdējās dienas, tāpēc atskatāmies uz darbiem, kuriem nacionālās kino balvas ceremonijā ir iespēja iegūt labākās daudzsēriju filmas titulu. Daudzsēriju filmas un seriāli, kas nominēti "Lielajam Kristapam" pārstāv dažādu žanru darbus, kuriem katram ir sava mērķauditorija. Tie ir režisores Madaras Dišleres "Ārčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem", Armanda Zvirbuļa "Krimināllieta iesācējam" un Alberta Viegliņa "Viss norm".

"Arčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem"

Režisore Madara Dišlere, producenti "White Picture" (Latvija), "Munchhausen" (Igaunija), "Tritone Studio" (Latvija)

Miniseriāls – vizuāla pavārgrāmata labākai dzīvei "Arčijs un Nellija jeb Kā uzlabot dzīves kvalitāti un nodzīvot līdz 100 gadiem" ir darbs, ar kura sešu īsfilmu palīdzību atklājas divu kaimiņu iepazīšanās, pierašana vienam pie otra un saskarsme. Paralēli abu kaimiņu – Nellijas un Ārčija – iepazīšanās procesa tēlojumam katra sērija arī pievēršas cilvēkā notiekošajiem, ar veselību saistītajiem procesiem. Gan Regīnas Razumas tēlotā Nellija, gan Tonu Oja tēlotais Arčijs ir tēli, ar kuriem nav grūti identificēties vai tajos sastapt kāda pazīstama ģimenes locekļa vaibstus. Aplūkojot abu seriāla varoņu ikdienu ar abu mirušo dzīvesbiedru tēlu un zīmēta, animēta, informatīva materiāla palīdzību, tā veidotāji iekļāvuši informāciju par cilvēka ķermenī notiekošajiem procesiem, par miegu, uzturu, bet arī saskaroties ar sērām, depresiju un citām dzīves grūtībām vai pozitīviem notikumiem. Tas ļauj uz filmā tēloto stāstu, kura pamatā tomēr atrodama sava deva vientulības un zaudējuma sāpju, uztvert gaišā un cerīgā gaismā.

"Viss norm"

Režisors Alberts Viegliņš, producents "Centaur Films" (Latvija)

Režisora Alberta Viegliņa veidotais seriāls "Viss norm" ir jaunajai, dinamiskajai, uz citādiem pamatiem veidotai Z paaudzei radīts darbs, kurā jauniešu seksualitāte, kā arī personiskās, psihiatriskās, attiecību un ģimenes problēmas ir tēlotas reālistiskā un mūsdienīgā gaismā. Filmas veidotāji tās aprakstā izcēluši faktu, ka Latvijas audiovizuālo produktu piedāvājumā Z paaudzes grupa netiek tēlota, tāpēc nepieciešams veidot tai saistošu un par to stāstošu saturu. Jautājums, vai ar seriālā portretētajiem jauniešiem, kuru tēlos redzama cīņa ar savu iekšējo un ārējo pasauli, var identificēties, paliek atvērts – uz to atbildēs īstie divdesmitgadnieki. Šis seriāls ir stāsts par pieaugšanu prom no vecākiem, par mazajām uzvarām un daudziem izaicinājumiem, ko jaunieši met sev pašiem un saviem tuvajiem cilvēkiem, atgādinot, ka jaunība, (kas nenāks vairs) jāpārstāj romantizēt. Tas ir skaisti, bet vienlaikus tas ir grūtību un mācību process par savu identitāti un seksualitāti, savu spēju vai nespēju veidot attiecības, kļūdaino lēmumu pieņemšanu, pārdzīvošanu un došanos tālāk. Seriālā var iepazīt arī instant karmu, "Only Fans" video, diezgan intense attiecības, dzīvi klišejā, labu faking māsu, baigo hevaku sesijā, superspējas, kuras labāk neiegūt, smukulīša badass seju – veselu pasauli, kas parastajiem cilvēkiem ir jaunums.

"Krimināllieta iesācējam"

Režisors Armands Zvirbulis, producenti "Red Dot Media" (Latvija)

Daudzsēriju filmas "Krimināllieta iesācējam", kuras sižets balstīts Andra Kolberga kriminālromānā "Meklējiet sievieti", centrā ir ambiciozas sievietes likteņa tēlojums vēstures griežos. Seriāla divās laika līnijās atrodamas gan padomju laika un tā ideoloģiskās sistēmas nianses, kurā veiksmīgāk izdzīvo tas, kurš spēj ātri pielāgoties, gan arī deviņdesmito gadu pārmaiņu noskaņa politiskajā vidē. Filma stāsta arī par PSRS slepenaģentu pārkārtošanos neatkarības laika politikai, reketieru un kādreizējo cietumnieku dzīvi un nāvi, kā arī jaunās, ideālu pilnās izmeklētāju paaudzes tikšanos ar veco. Tas ir jaudīgs darbs, kurā baisa slepkavība, atriebība, rēķinu nokārtošana un varas spēles notiek Skrundas lokatora nojaukšanas gaismā, sintētiskos jaunbagātnieku māju vai tik pazīstamo daudzdzīvokļu namu interjeros.

Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" norisināsies no 23. līdz 26. februārim. "Lielā Kristapa" programmā notiks filmu pirmizrādes un balvai nominēto filmu seansi. Noslēguma ceremoniju, kas notiks Rīgas cirkā, tiešraidē demonstrēs Latvijas Televīzija un LSM.lv. Ikviens arī aicināts piedalīties "Lielā Kristapa" skatītāju balsojumā, kurā savu favorītu var izvēlēties vēl līdz 24. februāra pusnaktij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti