Visā pasaulē būs skatāms 4. maija Latvijas filmu maratons portālā filmas.lv

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nacionālā kino centra (NKC) tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons nu jau otro gadu notiks tiešsaistē portālā filmas.lv – īpaši atlasītu filmu seansi visas dienas garumā no plkst.11.00 visā pasaulē, sekojot laika joslām apkārt visai zemeslodei, informēja NKC pārstāvji.

Ārkārtas situācijas ierobežojumu dēļ 4. maija Latvijas filmu maratons jau pirms gada tika sarīkots portālā filmas.lv sadarbībā ar Kultūras sistēmu informācijas centru (KISC) kā tiešsaistes seansu programma visā pasaulē, to dažādos laikos skatījās gandrīz 9000 interesentu ne tikai Latvijā, bet pavisam 63 pasaules valstīs no Jaunzēlandes līdz ASV Rietumu krastam. Šogad, pandēmijas ierobežojumiem turpinoties, filmu maratons atkal tiek veidots kā Latvijas valsts svētku piedāvājums tautiešiem visā pasaulē, saglabājot tradicionālo kinoteātra struktūru – svētku programma sakārtota secīgos seansos, katra filma būs pieejama skatīšanai konkrētā seansa laikā tieši svētku dienā, sekojot katras valsts laika joslām. Tātad visur pasaulē maratons sāksies 4. maijā pulksten 11.00 (pēc vietējā laika) ar animāciju bērniem.

Sekojot laikmeta aktualitātēm, šogad programmai un paralēlajiem notikumiem piešķirta neliela tematiska ievirze dabas un vides problemātikā, ar to saistīti vairāki filmu seansi un arī atsevišķi pasākumi, kas papildinās filmu programmu. Tāpēc arī animācijas filmu seansā būs apkopotas septiņas tematiski vienotas filmiņas, ko veidojuši režisori Roze Stiebra, Dace Rīdūze, Edmunds Jansons, Ēvalds Lācis, Reinis Pētersons, Nils Skapāns un Māris Brinkmanis, bet ievadā režisore Dace Rīdūze iepazīstinās ar savu topošo animācijas filmu “Dusmukule”, kas balstīta Agneses Vanagas grāmatās par dusmīgo plastmasas maisiņu un tiek veidota studijā “Animācijas brigāde” ar Nacionālā kino centra atbalstu.

Režisora Ēvalda Lāča filma "Eži un lielpilsēta" (2013)
Režisora Ēvalda Lāča filma "Eži un lielpilsēta" (2013)

Aktuālo tematiku turpinās arī eko-klasikas seanss, kurā varēs noskatīties Latvijas kinovēsturē slavenākās dokumentālās filmas par vidi – “Jumta likums” (2001, autori Andis Mizišs un Māris Maskalāns) un “Leiputrija” (2004, Laila Pakalniņa un Māris Maskalāns), bet nākamajā seansā sekos Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote” (2019), kas piedāvā negaidītu skatījumu uz plastmasas karotes absurdo mūžu, un tematiski saderīga diskusija par saistītām tēmām. Hroniku seansā 80.–90. gadu kinožurnālos varēs redzēt, cik sarežģīta situācija vides aizsardzības jomā bija tobrīd, kad Latvija vēl tikai centās atjaunot neatkarību.

Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote” (2019)
Lailas Pakalniņas dokumentālā filma “Karote” (2019)

Latvijas filmu maratona programmā plānots arī jubilāru seanss, kurā ar divām spēles īsfilmām no Latvijas Nacionālā kinofotofonodokumentu arhīva tiks svinētas divas 90 gadu jubilejas – režisoram Varim Krūmiņam (filma “Cēloņi un sekas”, 1956) un rakstniecei Vizmai Belševicai, pēc kuras stāsta uzņemta režisores Vijas Beinertes filma “Tās dullās Paulīnes dēļ” (1979), bet citā seansā ar filmām tiks pieminētas divas nesen mūžībā aizgājušas personības – dzejnieks Uldis Bērziņš un režisors Askolds Saulītis. Vakara noslēgumā plānotas divas pilnmetrāžas spēlfilmas – Latvijas un Lietuvas kopražojums “Dzimtene” (režisors Tomass Vengris) un Latvijas kino klasika – režisora Aivara Freimaņa divsēriju spēlfilma “Dzīvīte” (1989), kuru nupat digitāli atjaunojis filmas operators Valdis Eglītis.

Detalizēts programmas plāns ar seansu laikiem un filmu anotācijām sekos aprīļa nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti