Viktora Freiberga kinolektorijā – Roberto Roselīni filma «Roma, atvērta pilsēta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kaņepes Kultūras centrā otrdien, 18.septembrī, plkst. 19.00 notiks trešā cikla “Pilsoņi” kinolekcija, kurā profesors Viktors Freibergs analizēs iesaistes un līdzdalības tēmu, demonstrējot vizuāli spēcīgās Roberto Roselīni filmas “Roma, atvērta pilsēta” (1946) fragmentus. 

Kinolektoriju rīko Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls "2ANNAS" sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru, informēja īsfilmu festivāla "2ANNAS" pārstāve Mudrīte Grundule. 

Roberto Roselīni filma “Roma, atvērta pilsēta” ir viena no visu laiku izcilākajām filmām, kuras nozīmīgums vēl joprojām ir nepārspēts un kuras scenārija autoru vidū bija tad vēl tikai iesācējs Federiko Felīni. Roberto Roselīni drāma bija pirmā Eiropas filma, kura tika demonstrēta Amerikā pēc Otrā pasaules kara.

Šajā kinolekcijā runās par to, vai teorētiķu viedokļi par Roberto Roselīni filmu “Roma – atklāta pilsēta” ir itāļu neoreālisma aizsākums vai tikai iezīmē tā atsevišķus elementus. Roselīni filmā Roma tiek attainota kara beigu posmā, kad atklājas varoņu patiesā nostāja pret okupācijas ideoloģiju un pretošanās kustību. Roselīni portretē atsevišķo varoņu individuālos likteņus, kad tiem nākas stāties traģiskas izvēles priekšā: atzīt savu kolaboracionismu vai stāties pretim aizejošajam Musolīni režīmam. Filma ir vizuāli spēcīga, un tajā plaši tiek aplūkota cilvēces cīņa pret ļaunumu, kas ir visu laiku neatņemama mūsu pastāvēšanas sastāvdaļa. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti