Vikas Ekstas izstāde «P» – apvērsts skatījums uz intimitāti starp mākslinieku un modeli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

26. aprīlī plkst. 18.00 galerijā “Alma” Rīgas Fotogrāfijas biennāles – "NEXT 2019" programmā tiks atklāta Vikas Ekstas izstāde “P”. Izstāde ir vizuāls vēstījums par miegu kā savdabīgu pastarpinājumu mākslinieka attiecībām ar modeli un nakts maiņas darba ietekmi uz cilvēka ikdienas dzīves ritmu. 

Atklāšanā piedalīsies arī mūziķe Agnija Ābrama (balss, flauta), sniedzot brīvās improvizācijas priekšnesumu, informēja Rīgas Fotogrāfijas biennāles pārstāvji.

Vīrišķā skatiena ietekmē fotogrāfijā esam pieraduši redzēt sievietes kā iekāres un erotisku fantāziju objektus, taču māksliniece Vika Eksta apvērš ierastās dzimumlomas un piedāvā citu, neierastāku skatījumu intimitātei, kas atklājas starp mākslinieku un modeli. Attēlu tapšanas laikā tajos redzamais vīrietis P., kas bija arī mākslinieces dzīves biedrs, strādāja naktsmaiņā vidēji sešas dienas nedēļā un mājās laiku pavadīja aizmidzis vai miegains.

Vika Eksta "P", 2019
Vika Eksta "P", 2019

Viņš arī piekrita tikt fotografēts miegā. Gan šāds darba grafiks, gan pats fotografēšanas process ilga vienu gadu, kļūstot savā ziņā arī par terapeitisku procesu saspīlētas kopdzīves risināšanai. Komunikācija starp mākslinieci un modeli norisinājusies, abiem atrodoties atšķirīgos apziņas stāvokļos. Izstādē redzamās fotogrāfijas papildina arī Ekstas dienasgrāmatas ieraksti. Tajos reģistrēts P. ikdienas režīms — darba grafiks, miegā pavadītais laiks un pašas autores pārdomas par notiekošo.

Vika Eksta, "P", 2019
Vika Eksta, "P", 2019

“Šī darbu sērija liek domāt ne tikai par dzimumlomu nošķīrumiem mūsdienu fotogrāfijā un cilvēku savstarpējo komunikāciju dažādos kopdzīves stāvokļos, bet arī par attēlu un to pārsātinātību mūsdienās,” uzskata izstādes kurators Tomass Pārups. “Puskailais ķermenis palagu ieskāvumā ir pavisam atbrīvots un nekontrolēts. Autore guļošo modeli, iespējams, neapzināti ir attēlojusi tā, ka nelielie kadrējumi sāk atgādināt baroka laikmeta gleznas. Šī asociācija rodas, domājot tieši par fotogrāfes skatienu, kurā ir ietverta nenoslēpjama interese.”

Vika Eksta, "P", 2019
Vika Eksta, "P", 2019

Vika Eksta (1987) ir māksliniece un pedagoģe, kura dzīvo un strādā Rīgā. Ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Kultūras akadēmijas Audiovizuālās mākslas un filmu teorijas nodaļā, kā arī maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Apguvusi fotogrāfiju pie Andreja Granta fotostudijā "2 Annas" un EFTI fotoskolā Madridē. Viņu interesē konceptuālā māksla un ilgtermiņa fotoprojekti. Savos darbos Eksta izmanto arī video, performanci un vizuālo arhīvu pētniecību. Ieguvusi "ADC Young Guns" balvu, "Rīgas Fotogrāfijas Biennāles 2016" balvu "Meklējam jauno fotogrāfijā!" un "FK Magazine" portfolio balvu. Izstādēs Latvijā un ārvalstīs piedalās kopš 2014. gada.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāle – NEXT 2019" notiek Rīgā un Berlīnē no 4. aprīļa līdz 28. jūnijam. Ar programmu iespējams iepazīties biennāles mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti