Viesturs Kairišs: Vēlos radīt vēl tikpat iespaidīgas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisors Viesturs Kairišs, kura filma “Pelikāns tuksnesī” aprīlī piedzīvoja pasaules pirmizrādi kinofestivālā Šveicē, šobrīd turpina darbu pie nākamās dokumentālās spēlfilmas “Melānijas hronikas”. Latvijas Radio raidījumam "Kultūras Rondo” režisors atzīst, ka, neskatoties uz ierobežoto finansējumu un lielo darba apjomu, viņš vēlētos uztaisīt vēl četras vai piecas iespaidīgas filmas. 

Dokumentālo filmu “Pelikāns tuksnesī” Kairišs veidojis kā subjektīvu stāstījumu, kura galvenais skatītājs ir viņš pats. Darbs bijis ilgs un rūpīgs, tādēļ patīkamu gandarījumu sagādājis pārsteigums, ka pirmais festivāls, kam pieteikta filma, izvirzīja to pilnmetrāžas filmu konkursam.

Filmas nosaukumam izvēlēta Jēzus Kristus metafora – Bībeles stāsts par pelikānu, kas tuksnesī pāršķeļ savas krūtis, lai pabarotu izsalkušos putnēnus. Iedvesma režisoram nākusi no kādas bērēs dzirdētas dziesmas teksta - "Bez tevis palikšu viens kā pelikāns tuksnesī".

Tā ir dzīves uztvere - ekstrēma ziedošanās, kas ar realitāti maz saistīta, bet tajā pašā laikā ļoti reāla. Ar reliģiju filmai par Latgali ir ciešs sakars, tomēr es nepaužu uzskatus - cilvēki filmā ir saistīti ar reliģiju. Var redzēt, ka viņu sejās ir kaut kas īpašs, kas viņus padara citādus," stāsta režisors. 

Kā jau iepriekš vēstīts, pasaules pirmizrādi filma "Pelikāns tuksnesī" piedzīvoja 28. aprīlī Šveicē, savukārt Latvijas pirmizrāde paredzēta 14. maijā. 

Režisors sola arī pats ierasties uz filmas pirmizrādi, taču viņa prātu jau nodarbina topošā dokumentālā spēlfilma "Melānijas hronikas", kuras tapšanas laikā viņš no jauna izjūt, cik nopietns un atbildīgs ir filmēšanas process.

Spēlfilma "Melānijas hronikas" tiek veidota pēc žurnālistes, rakstnieces, kultūrvēsturnieces un juristes Melānijas Vanagas autobiogrāfijas ”Veļupes krastā: 1941-1957”. Tā vēsta par autores izsūtījumā uz Sibīriju pavadītajiem gadiem, atspoguļojot ikdienas cīņu par izdzīvošanu, cerības, vilšanos un vienlaicīgi pārdabisko Sibīrijas dabas skaistumu. 

"Pēc ilgstošām pūlēm scenārijs ir sanācis labs. Filma būs epohāla – jāskatās, lai to varētu piemērot viena kinoseansa laikam," atklāj Viesturs Kairišs.

Domājot par darbu, kas vēl jāizdara, lai pabeigtu iesākto filmu, režisors stāsta, ka galvenā ir cīņa par finansējumu. Tomēr, neņemot vērā šos apstākļus, Kairišs cer turpināt strādāt tikpat fundamentālā veidā. 

Darbs pie šīm filmām ir interesants un pamatīgs - nākotnē gribu uztaisīt vēl četras vai piecas tikpat iespaidīgas filmas," vēsta režisors. 

Filmas "Melānijas hronikas" pirmizrādes datums vēl nav zināms, taču skatītāju vērtējumam to plānots nodot 2015. gada beigās. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti