Viesturs Kairišs ar filmu «Neredzamā pilsēta» piedalās prestižajā «Artdocfest»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Režisors Viesturs Kairišs ar savu jaunāko dokumentālo filmu "Neredzamā pilsēta" piedalās Krievijas prestižākajā neatkarīgajā dokumentālo filmu festivālā "Artdocfest".

Festivāls "Artdocfest" pazīstams ar augstvērtīgu filmu izlasi, kā arī ar savu brīvdomību un atklāto vēršanos pret valsts oficiālo politiku.

Festivālā priekšroka tiek dota to filmu autoriem, kuri izvirza sev uzdevumu attīstīt dokumentālā kino valodu, atklāj jaunas formas un veidus, kā komunicēt ar auditoriju, atsakās savos darbos iekļaut vispārpieņemtus šablonus un dogmas, neatzīst televīzijas kanāliem apstiprināto formātu, ieskatās privātajā telpā, atklājot mūsdienu pasaules vājības, kā arī ir pretrunā ar noteiktajām idejām un dogmām - autori, kuri tiecas izveidot spilgtus kino darbus, lai paplašinātu pasaules redzesloku.

Nesen Krievijas Federācijas kultūras ministrs paziņoja savu personīgo lēmumu finansiāli neatbalstīt "Artdocfest" un tā rīkotāja, starptautiski pazīstamā dokumentālo filmu režisora Vitālija Manska, projektus.

Kā jau esam vēstījuši, filmu studijā "Ego Media" tapusī filma "Neredzamā pilsēta" ir stāsts par dzīvi tā dēvētajā Černobiļas Atsvešinājuma zonā, kur pirms 28 gadiem notika vēsturē lielākā kodolkatastrofa, kuras rezultāta radioaktīvie izmeši piesārņoja Ukrainu, Baltkrieviju, Krieviju un daļu Eiropas.

Filmas galvenais varonis ir Igors, trīsdesmitgadnieks ar divām augstākajām izglītībām, kurš nelegāli dzīvo Černobiļas Zonā jau septiņus gadus. Viņš vēlas atrast mieru un iespēju aizmukt no civilizācijas. Igoru grauž daudzas psiholoģiskas problēmas - personiskās un globālās. Viņā vienlaicīgi ir gan harmonizējošs miers un pārlaicīga spriedze, gan eksistenciāls dzīves būtības noslēpums. Viņam apkārt atrodas Černobiļas ciemu vecie iedzīvotāji, kuri dzīvo dabas pilnībā pārmāktos ciemos. Viņi ved savu nereālo Atlantīdas dzīvi, no kuras pat karš Ukrainā šķiet kā uz citas planētas notiekošs.

Konflikts starp dabu un cilvēku ir filmas tuvplānā. Režisoram Viesturam Kairišam raksturīgajā manierē filmā ir atsauces uz operu, šajā stāstā tā ir par krievu "Parsifālu" dēvētā Nikolaja Rimska-Korsakova "Leģenda par neredzamo pilsētu Kitežu un jaunavu Fevroniju". Libreta pamatā ir divas teiksmas - par skaisto Fevroniju, kura dzīvoja mežā un uzskatīja dabu par Dieva templi, un par neredzamo pilsētu Kitežu, kuru atrast lemts tikai dvēselē patiesiem cilvēkiem. Filma ir jēdzieniski piesātināta, vizuāli krāšņa pasaka un politiska parabola par mūsdienu sabiedrību.

Filmas "Neredzamā pilsēta" režisors un scenārija autors ir Viesturs Kairišs, operatori - Gints Bērziņš (LGC), Andrejs Rudzāts (LGC), montāžas režisore Andra Doršs, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, producents Guntis Trekteris.

Filma "Neredzamā pilsēta" ir kinoteātra "Splendid Palace"  repertuārā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti