Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Dailes teātra sezonas noslēguma koncerts "Dailes sviests"

Viestura Kairiša spēlfilmas "Janvāris" pasaules pirmizrāde ASV

Viestura Kairiša spēlfilmai «Janvāris» pasaules pirmizrāde ASV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Filmu studijā "Mistrus Media" režisors Viesturs Kairišs nesen kā pabeidzis darbu pie jaunās spēlfilmas "Janvāris", un 10. jūnijā Amerikas Savienotajās Valstīs Traibekas starptautiskajā filmu festivālā notiek jaunās filmas pasaules pirmizrāde.

Stāsts par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti 1991. gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā, pasaules pirmizrādi piedzīvo vienā no lielākajiem Amerikas Savienoto Valstu kino festivāliem – filma iekļauta Traibekas festivāla ārzemju filmu konkursā.

"Es visus šos varoņus bišķi pazīstu, jo tas ir par manu laiku, kā es pats tajā laikā biju un uzvedos," par filmu "Janvāris" stāsta režisors Viesturs Kairišs. "Tam nav sakara ar patriotismu, gluži pretēji, kad visa tauta cīnās, manam varonim svarīgākais ir viņa paša iekšējās cīņas, bet tās ir ļoti svarīgas, ja mēs domājam par brīvību. Un mēs ļoti bieži domājam, ka brīvība ir kaut kas tāds – tauta, nācija, valsts. Bet brīvība, pirmām kārtām, ir indivīds. Un tas brīvības jēdziens, kas ir ASV, tas ir visbūtiskākais, ka individuālā brīvība ir visaugstākā kategorija. Un šī filma rāda tieši par šo cīņu starp individuālo brīvību un tautas alkām par brīvību, un kā šīs cīņas krustojas, jo

manuprāt, brīvībai, arī Latvijas brīvībai, ir jēga tikai tad, ja indivīds ir brīvs."

Festivāla ārzemju filmu konkursā šogad iekļautas pat divas lentes no Latvijas – arī Signes Baumanes animācijas filma "Mans laulību projekts". Studijas "Mistrus Media" producents Gints Grūbe uzsver: "Tas ir viens no nozīmīgākajiem Amerikas [kinofestivāliem], otrais festivāls pēc Sandensas. Tas ārzemju filmu konkurss, kurā atlasa 5 vai 6 filmas, tas ir unikāls gadījums, kad ne tikai pirmoreiz kāda Latvijas filma ir nonākusi šajā konkursā, bet šogad viņā ir divas filmas. Tajā ziņā tas ir nebijis vēsturisks notikums priekš latviešu kino."

"Zīmīgi ir arī tas, ka filmas "Janvāris" stāsts ir par Latvijas jaunāko laiku vēsturi," norāda Grūbe. "Un nav tā, ka pasaules kino ir ļoti atvērts mūsu reģiona vēstures stāstiem pēdējos gados, jo kino sablīvējums pasaulē ir ļoti liels. Uz katru festivālu tiek pieteikts tūkstošiem filmu, kas ir pabeigtas, un tas, ka ierauga mūsu reģionā veidotu filmu un tā nonāk konkursā, tas vienlaikus ir apliecinājums par labi padarītu darbu, vienlaikus veiksme un iespēja pastāstīt kādu būtisku Latvijas vēstures stāstu pasaulei."

Spēlfilma "Janvāris" stāsta par jauniešiem, kurus dzīvē visvairāk interesē kino, bet viņi negaidīti tiek ierauti 1991. gada barikāžu notikumos. Filmā kopā ar aktieriem, kuri nav profesionāļi, lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, Igaunijas aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

"Par to ir arī šī filma – par frīkiem, par tādiem jauniešiem, kuri nesaprot, ko viņi dzīvē grib, ko viņi dzīvē var atrast, bet vienīgais, ko viņi saprot, ka viņus interesē kino, šis fascinējošais medijs, šis noslēpums,"

teic Viesturs Kairišs. "Viņi to vien dara, kā runā par ārzemju filmām, kā šis kino saved kopā, liek šķirties, kā šis kino noved līdz barikādēm, ja atceramies – 1991. gada janvāris bija saistīts ar to, ka kino cilvēki tur bija traģiski iejaukti. 20. janvāris – tā ir viena no traģiskām dienām Latvijas vēsturē, kur tika nogalināti divi kinooperatori. Tikai tāpēc, ka viņi darīja savu darbu."

Filmu "Janvāris" veidojusi Latvijas filmu studija "Mistrus Media"  kopprodukcijā ar Polijas kompāniju "Staron Film" un Lietuvas kompāniju "ArtBox".

Studijas "Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe stāsta: "Mums ir ļoti starptautiska filmas komanda, sākot ar filmas galveno operatoru Vojteku Staronu, kas ir viens no Polijas zināmākajiem, atzītākajiem operatoriem. Filmas scenārija līdzautori ir igauņu scenāristi Līvija Ulmane un Andris Feldmanis. Viņu iepriekšējo darbu portfolio ir tāda filma kā "Kupeja nr. 6", kas ir somu režisora Juho Kuosmanena filma, kas pagājušā gadā ieguva Kannu festivāla "Grand Prix". No Lietuvas puses mūsu komandai pievienojās kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, skaņu režisors Jons Maksvītis un arī komponiste Juste Janulīte."

Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas "Janvāris" pasaules izplatīšanas tiesības iegādājusies Skandināvijā bāzētā viena no Eiropas vadošajām filmu izplatīšanas aģentūrām "Yellow Affair", kas vienlaikus ar pasaules pirmizrādi uzsāks filmas izplatīšanu pasaulē.

Latvijā jauno Viestura Kairiša filmu "Janvāris" plānots izrādīt 2022. gada nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti