Vientulība, neiederēšanās un milzīgs talants. Top dokumentālā filma par mākslinieci Birutu Delli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Māksliniece, kas sevi visu bez atlikuma atdod mākslai, – tā režisors Andrejs Verhoustinskis raksturo gleznotāju Birutu Delli. Drīzumā pirmizrādi piedzīvos viņa veidotā dokumentālā filma "Delle", kas būs stāsts par Birutas Delles mākslu, personību un dzīvi. Viņai nācies piedzīvot ļoti daudz traģisku notikumu saistībā ar vistuvākajiem cilvēkiem, tomēr viņa spītīgi un neatlaidīgi turpinājusi gleznot un dara to joprojām.

Vientulība, neiederēšanās un milzīgs talants. Top dokumentālā filma par mākslinieci Birutu Delli
00:00 / 05:48
Lejuplādēt

Andreju Verhoustinski allaž saistījusi Birutas Delles māksla, bet ierosme veidot filmu par viņu radās pēc tam, kad viņš ar sievu iegādājās vienu Delles gleznu un ļoti personiski sajuta lielo enerģijas klātesamību tajā. Par Delli filmu jau veidojusi Daila Rotbaha, taču tā kā tas bija sen, pirms 35 gadiem, Andrejam Verhoustinskim interesanti šķita mākslinieci satikt un ar viņu parunāt tieši šodien.

"Es dabūju Rutas telefonu, zvanīju viņai, viņa ir ļoti intraverts cilvēks un nebūt ne uzreiz piekrita, diezgan ilgi domāja, es vēl vairākas reizes runāju ar viņu pa telefonu, bet nu beigās viņa tomēr piekrita," atklāj Verhoustinskis.

Kā saka režisors – lai cik tas arī dīvaini neizklausītos, šīs filmas tapšanā pandēmija viņam pat palīdzējusi. Proti, sākotnēji filmu bija plānots uzņemt gada laikā, bet pandēmijas dēļ filmēšana ievilkās uz gandrīz diviem gadiem, kas ļāva izveidot ciešāku saikni ar mākslinieci: "Tas daudz palīdzēja filmai, jo attiecīgi viņa mani iepazina vēl tuvāk, pierada vēl vairāk. Un tās otra gada filmēšanas jau bija stipri atklātākas. Viņa arī izstāstīja šo savu ļoti skarbo dzīvesstāstu, bet  galvenais tomēr filmā ir viņas personība, viņas māksla, kas, protams, ir saistīta ar traģēdijām viņas dzīvē."

Birutas Delles zaudējumi, kas saistās ar viņai pašiem tuvākajiem cilvēkiem, ir grūti aptverami, taču viņa spītīgi un neatlaidīgi vienmēr turpinājusi gleznot vai "mālēt" – kā pati saka, un to viņa turpina arī šobrīd, 78 gadu vecumā, ja vien veselība atļauj.

Andrejs Verhoustinskis par filmu saka:

"Tas ir lielā mērā stāsts par vientulību un neiederēšanos, bet tajā pašā laikā par milzīgu talantu. Par mākslinieci, kura bez atlikuma visu atdod savai mākslai.

Tai pašā laikā jau viņa interesējas par to, kas notiek apkārt, klausās ziņas, seko arī ārzemju notikumiem. Bet pilnīgi noteikti viņas galvenais fokuss ir uz glezniecības problēmu risinājumu meklēšanu."

Filmā mākslinieci arī redzēsim darba procesā, ko pavadīja sarunas ar filmas režisoru, tāpat ar viņu ierakstītas divas lielas atsevišķas intervijas, un par mākslinieci filmā stāsta arī viņas audzēkņi, kas savulaik darbojās Delles glezniecības studijā "Zemūdene".

"Lielā Kristapa" skatītāju balsojums

Piedalies nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju balsojumā! Izvēlies savu favorītu un balso reizi dienā līdz 25. februāra pulksten 23.59.

Skatītāju balsojuma uzvarētāju paziņos “Lielā Kristapa” balvu pasniegšanas ceremonijā 27. februārī.

Dokumentālās filmas "Delle" pirmizrāde būs skatāma nacionālās kino balvas "Lielas Kristaps" laikā februāra nogalē, tā nominēta trim "Lielā Kristapa" balvām.

Šobrīd Andrejs Verhoustinskis veido dokumentālo filmu par Salaspils koncentrācijas nometni, kam ierosme nākusi no nesen atklātām kādreizējā ieslodzītā Arkusa Gunāra Reningera dienasgrāmatām. "Dienasgrāmatā viņš ļoti sīki un detalizēti apraksta savas gaitas nometnē. Viņš to dara bez patosa, arī faktiski bez ideoloģijas klātbūtnes, bet visas šīs sīkās detaļas man šķiet ārkārtīgi spēcīgas un ļoti raksturojošas gan to laiku, gan vispār valdošās gaisotnes Latvijā un faktiski visā Eiropā," teic režisors.

Filma nebūs tikai vēsturisks stāsts, pagātne tajā cieši savīsies ar šodienu. Proti, skaņu celiņā dzirdēsim Arkusa Gunāra Reningera dienasgrāmatu fragmentus Kaspara Znotiņa lasījumā, bet filmā uz ekrāna redzēsim to, kas Salaspils memoriālā notiek šodien, skaidro Verhoustinskis: "Tur tiešām daudz cilvēku nāk, pastaigā, padomā, ko nu kurš tur dara. Tas ir tāds dokumentāls memoriāla vērojums mūsdienās. Nāk gan bērni, gan pieaugušie, nāk grupās un individuāli. Kāds emocionālāk reaģē, kāds distancējas. Bet tajā pašā laikā mēs tur ejam, tātad tas mums ir svarīgi.

Man liekas interesanta šāda laiku saspēle. Ne tikai stāsts par to laiku, bet arī par mums – kādi mēs esam un kā attiecamies pret šo necilvēcīgo laiku un necilvēcīgo parādību."

Dokumentālās filmas par Salaspils koncentrācijas nometni darba nosaukums ir "Nr. 105555", kāds bija Arkusa Gunāra Reningera numurs nometnē. Filmas pirmizrāde iecerēta rudens pusē.

Savukārt trim "Kristapiem" nominētās Andreja Verhoustinska filmas "Delle" pirmizrāde notiks jau februāra nogalē nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" norises laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti