Kultūras ziņas

Top mitoloģisks trilleris savvaļā "Maldupe"

Kultūras ziņas

Brīvdabas muzejs rīko virtuālo gadatirgu

Top melnā komēdija "Mamma vēl smaida"

Viegls skats uz traģisko – top melnā komēdija «Mamma vēl smaida»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nelaime vieno – tā īsumā varētu raksturot situāciju, kādā nonāk trīs māsas – jaunās režisores Elzas Gaujas debijas spēlfilmas “Mamma vēl smaida” galvenās varones. Viņas tēlo Baiba Broka, Daiga Kažociņa un Anta Aizupe, un novembra nogalē mazbudžeta melnajai komēdijai sācies mēģinājumu process.

Nacionālās filmu skolas telpās notiek gatavošanās jaunas pilnmetrāžas filmas ainai par trim māsām, kuras, vairoties no izdevumiem un birokrātiskās jezgas, no Somijas mašīnas jumta bagāžniekā mēģina repatriēt savu mirušo māti. Žanriski tā būs melnā komēdija.

“Man patīk tādi darbi, kuros uz smagajām lietām spēj paskatīties ar vieglumu,” skaidro filmas režisore Elza Gauja. “Jo tas jau nemaina skatītājam iespēju reflektēt par šo tēmu – tas, vai tu skaties, kā cilvēki mokās un raud, vai uz to pašu traģisko situāciju spēj paskatīties vieglākā formātā.

Tu iznāc no tās zāles un nejūties sagrauts, bet, no otras puses, tev tas izraisa pārdomas.”

Aktrise Baiba Broka uzsver: “Tas ir traģisks notikums, bet tas, kā mēs dažkārt tiekam galā ar sevi traģiskos notikumos, tas ir komiski – tā mūsu nespēja pieņemt lietas, nespēja atrisināt, nespēja savākties.”

Kādi piedzīvojumi ceļā sagaidīs nelaiķes meitas, filmas veidotāji, protams, neatklāj. Bet daudz ko pasaka nosaukums “Mamma vēl smaida”. Tā kā filmēšanas iespējas, īpaši ārzemēs, šobrīd ir ierobežotas, kino veidotāji daudz strādā pie vizuālā risinājuma. Piemēram, dominēs tuvplāni, tiks izmantots aizklājamais fons jeb rīrs, kā arī kinokameras objektīvs – teleskops.

Kinooperators Aleksandrs Grebņevs skaidro: “Iztēlojamies – mēs esam kaut kādā bezgalīgā pļavā, un kamera atrodas burtiski divu kilometru attālumā no objekta, kuru mēs filmējam, proti, minibusa, kurš brauc pa ceļu. Filmējam to mašīnu, lai dabūtu tādu īpašu sajūtu, ka neesam Latvijā.”

Līdzās Baibai Brokai, Daigai Kažociņai un Antai Aizupei filmā spēlēs arī vīriešu lomu atveidotāji – Jānis Skutelis, Matīss Budovskis, savukārt mammas lomā skatītājus gaidīšot kāds īpašs pārsteigums.

Par filmas “Mamma vēl smaida” vizuālo valodu rūpēsies kinooperators Aleksandrs Grebņevs (LGC), kinomākslinieks Jānis Bijubens, tērpu māksliniece Līga Krāsone, grima māksliniece Dzintra Bijubena un gaismu mākslinieks Ņikita Karpovs. Filmas scenāriste ir Rasa Bugavičute-Pēce, piedaloties visām trim aktrisēm, bet producenti ir Marta Bite un Andris Gauja. Filma top studijā “Riverbed”, kurā iepriekš tapušas arī spēlfilmas “Izlaiduma gads” (2014) un “Nekas mūs neapturēs” (2019). Filmas pirmizrāde plānota nākamā gada rudenī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti