VIDEO: Sarunas ar tautiešiem pasaulē – seriāla «Emīlija. Latvijas preses karaliene» komanda

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA) 18. decembrī pulksten 17.00 aicina uz tiešsaistes sarunu par leģendāro izdevēju Emīliju Benjamiņu, tā laika notikumiem, Latvijas preses un politisko vidi. Kultūras žurnāliste Eva Johansone tiksies ar trim pārstāvjiem no "Emīlija. Latvijas preses karaliene" radošās komandas – režisori Kristīni Želvi, producentu Gintu Grūbi un vēsturnieci Inetu Lipšu.

Skatītāji varēs uzdot jautājumus PBLA "Facebook" lapā, "100g kultūras" "Facebook" lapā vai "Zoom" platformā, iepriekš piesakoties dalībai, rakstot uz e-pastu: [email protected].

Vēsturiskā daudzsēriju filma ir stāsts par starpkaru Latvijas preses karalieni – "Jaunāko Ziņu" un "Atpūtas" izdevēju Emīliju Benjamiņu, kuras personība, bagātība un traģiskais liktenis ir kļuvuši par Latvijas vēstures leģendu. "Emīlija. Latvijas preses karaliene" stāsts sešās spēlfilmās aptver laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla "Atpūta" sākuma 1924. gadā līdz viņas bojāejai 1941. gadā Sibīrijā. Galvenās lomas filmā atveido Guna Zariņa, Juris Bartkevičs, Artūrs Skrastiņš un daudzi citi Latvijā labi zināmi aktieri. Sarunā filmas veidotāji stāstīs par filmas tapšanas aizkulisēm, izpēti, kā arī uzklausīs dažādus viedokļus.

"Emīlija. Latvijas preses karaliene" pasaules pirmizrādi piedzīvoja šī gada rudenī, un drīz būs pieejama interesentiem visā pasaulē. Katra sērija atspoguļo kādu zīmīgu Emīlijas Benjamiņas dzīves posmu, parādot dažādas viņas personības šķautnes, – ģimenes dzīvi, uzņēmējdarbību, sociālā statusa nostiprināšanu, ietekmi uz politiskajām un kultūras norisēm 20. un 30. gados un beigu beigās pašas darbinieku nodevību. Ar šo spēcīgo sievieti stāsta centrā filmā parādīta Latvijas sabiedrība visā tās krāsainībā, un skatītājiem redzamas daudzas vēsturiskas personas – Antons Benjamiņš, Jānis Benjamiņš, Kārlis Skalbe, Jānis Ziemeļnieks, Vilis Lācis, Jānis Kārkliņš, Annija Simsone, Pēteris Blaus, Jūlijs Lācis, Augusts Kirhenšteins.

Emīlija Benjamiņa (1881–1941) bija žurnāliste, izdevēja un sabiedriskā darbiniece. Viena no ietekmīgākajām starpkaru Latvijas sievietēm, pieprasītā laikraksta "Jaunākās Ziņas" (1911–1940) un ģimenes žurnāla "Atpūta" (1924–1940) izdevēja, parakstījusies arī kā redaktore. Par savu sabiedrisko darbību saņēmusi vairākus ārzemju un Latvijas apbalvojumus, t. sk. IV un III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (1932, 1937) un Zviedrijas Vāsas ordeņa 1. šķiras zelta medaļu (1935).

Saruna ar seriāla "Emīlija. Latvijas preses karaliene" radošo komandu noslēdz PBLA rīkoto sarunu ciklu. Iepriekšējās septiņās sarunās piedalījās latviešu rakstnieki, kuru romāni izdoti sērijās - "Mēs. Latvija, XX gadsimts" un "Es esmu..". Sarunu mērķis ir popularizēt latviešu literatūru tautiešiem visā pasaulē, iepazīstinot tuvāk gan ar latviešu rakstniekiem, gan viņu grāmatām.

Iepriekšējās cikla sarunas:
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti