VIDEO: Riga IFF diskusija «Kā dekolonizēt medijus: kritiska kultūras žurnālistika Austrumeiropā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 19. līdz 20. oktobrim Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) sadarbībā ar Kijivas Kritiķu nedēļu rīko diskusiju sēriju ar starptautisku ekspertu dalību par koloniālisma iezīmēm Austrumeiropas kultūrai veltītajos medijos un festivālu struktūrās. 

Par koloniālismu kino telpā un tam veltītajos medijos tiek runāts arvien biežāk, īpaši šogad saasinoties Krievijas militārajai agresijai Ukrainā un pamazām izgaismojot ne tikai ukraiņu kultūras kolonizēšanas, bet arī Austrumeiropas kultūras telpas sasaisti ar Krievijas Federāciju, iepriekš – Padomju Savienību. Tas liek reflektēt par neērtiem, bet vitāliem nozares jautājumiem.

Pirmā diskusijā 19. oktobrī būs veltītam tam, ko mēs Austrumeiropā varam darīt, lai mediji, jo īpaši kultūrai un mākslai veltīti izdevumi un to saturs, tiktu atbrīvoti no koloniālisma loģikas? Vai kino uzskatāms par politiskās un kultūras diplomātijas ieroci? Cik svarīgi ir domāt par kultūru un mākslu kā daļu no politiskā?

Diskusijas valoda – angļu, bez tulkojuma latviešu valodā

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Diskusiju vadīs Darija Badjora – ukraiņu redaktore, kino publiciste un kritiķe, “Kijivas kritiķu nedēļas” kuratore un rīkotāja, piedalījusies Ukrainas “Oskara” balvas izvirzīšanas komitejā (2016–2018). Pēdējā laikā daudzkārt rakstījusi par (de)kolonizācijas procesiem Ukrainas kultūrtelpā.

Diskusijas dalībnieki:

Karolis Kaupinis – lietuviešu kinorežisors ar pieredzi žurnālistikā, strādājot Lietuvas sabiedriskajos medijos. Absolvējis Viļņas Universitātes komparatīvās politikas maģistrantūru. Debijas pilnmetrāžas darbs “Nova Lituania” 2019. gadā saņēma Riga IFF pilnmetrāžas konkursa galveno balvu. 

Serhijs Ksaverovs – ukraiņu kinokritiķis, “Kijivas kritiķu nedēļas” kurators un rīkotājs, FIPRESCI un Ukrainas Kinokritiķu asociācijas biedrs, regulāri publicējas izdevumos “LB.UA” un “DTF MAGAZINE”. Viens no aktīvākajiem Krievijas militārās agresijas un koloniālisma kritiķiem kā Ukrainā, tā arī starptautiskajā telpā.

Pauls Raudseps – latviešu redaktors un politikas komentētājs ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi. Strādājis laikrakstā “Diena”, bet 2010. gadā ar domubiedriem izveidoja iknedēļas žurnālu “Ir”. Raksta par plašu tēmu loku, tai skaitā par ekonomiku, politiku, starptautiskajām attiecībām, vēsturi un kultūru.

Henriks Eliass Zēgners – latviešu publicists, dzejnieks un kopš 2019. gada kultūrai veltītā interneta žurnāla “Satori” galvenas redaktors. Nodarbojas ar dzeju jau kopš pusaugu vecuma, publicējis divus dzejoļu krājumus un producējis dokumentālo filmu “Kas tu esi Savvaļā?” (2021).

Diskusijai tiešraidē būs iespējams sekot līdzi Riga IFF mājaslapā un festivāla "Facebook" kontā, kā arī portālā LSM.lv. Diskusijas norises laiks – no pulksten 16.00 līdz 18.00.

"FOCUS ON UKRAINE" ir Gētes institūta projekts, kas tiek īstenots kā daļa no visaptveroša pasākumu kopuma ar VFR Ārlietu ministrijas mērķfinansējumu no 2022. gada budžeta papildinājuma Krievijas agresīvā kara Ukrainā seku mīkstināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti