VIDEO: Riga IFF atklāšanas svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

13. oktobrī sāksies Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas pusotras nedēļas laikā piedāvās vairāk nekā 100 filmu plašu programmu gan uz lielajiem ekrāniem, gan tiešsaistē. Tiešraidē sabiedrisko mediju portālā LSM 13. oktobrī pulksten 19.00 varēs sekot līdzi festivāla atklāšanas vakara sarkanajam paklājam, savukārt uzreiz pēc tam, pulksten 19.30, gaidot Signes Baumanes jaunākās animācijas filmas nonākšanu uz lielajiem ekrāniem, interneta tiešraides skatītājiem piedāvāsim noskatīties režisores iepriekšējo darbu "Akmeņi manās kabatās".

Tiešraidē no Riga IFF atklāšanas sarkanā paklāja kino kritiķe Daira Āboliņa sarunāsies ar Latvijas kino veidotājiem, festivāla žūriju un viesiem, lai noskaidrotu – ko nepalaist garām Riga IFF programmā un kā pašmāju kino nozarei sokas šoruden, kad piedzīvojam intensīvu Latvijas filmu pirmizrāžu maratonu.

Riga IFF programmu šogad atklās Signes Baumanes jaunākā animācijas filma "Mans laulību projekts", kas kinoteātrī "Splendid Palace" piedzīvos nacionālo pirmizrādi. Signe Baumane astoņus gadus pēc savas pēdējās filmas, Latvijas pieteikuma ASV kinoakadēmijas balvai "Akmeņi manās kabatās", atgriežas ar smalki izstrādātu pētījumu par savām attiecībām ar laulību un mīlestības gaidām PSRS pēdējā desmitgadē un īsi pēc "sarkanā milža" sabrukšanas. Filma seko Ronjai līdzīgās Zelmas pieaugšanai, kuras laikā sieviete sastop un saprot savas seksualitātes un sabiedrības ekspektāciju krustpunktus, traģēdijas un negaidītus kopības mirkļus. Skatītāju stāstā pavada arī cita varone – Zelmas Bioloģija, kas paskaidro, kā sievietes mīlestības ceļu ir ietekmējusi viņas iekšējā pasaule un kā ārējie stimuli ir sabotējuši vai būvējuši viņas laulību projektu.

Filma "Mans laulību projekts" kinoteātros Latvijā būs skatāma no 14. oktobra.

LSM skatītājiem pirms jaunā kino darba noskatīšanās piedāvā noskatīties režisores iepriekšējo filmu "Akmeņi manās kabatās" (2014).

Patiesos notikumos un dzīvesstāstos balstīts stāsts par piecām autores dzimtas sievietēm, režisori pašu ieskaitot, viņu cīņu ar dzīves pārbaudījumiem, depresiju un neprātu. Šai skaudrajā un vienlaikus ironiskajā filmā Latvijas vēstures peripetijas savijas ar personīgiem pārdzīvojumiem un stāstiem par ģimenes noslēpumiem, mīlestību un laulību. Par spīti smagajai tēmai, kas autorei ir arī personiski sāpīga, filmā uzdzirkstī arī ironija un humors – tiesa, diezgan melns, kā tas vispār raksturīgi Signes Baumanes rokrakstam.

Filma "Akmeņi manās kabatās" portālos LSM un Replay.lv 13. oktobrī un septiņas dienas pēc tam būs skatāma tikai Latvijas teritorijā.

Par Riga IFF

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šogad jau devīto reizi pulcē vietējo un starptautisko auditoriju uz vienu no Baltijas jūras reģiona nozīmīgākajiem kino notikumiem – no 13. līdz 23. oktobrim Riga IFF programmā klātienē un tiešsaistē, 12 sadaļās un 6 konkursos tiks izrādītas vairāk nekā 100 filmas no vietējā, Eiropas un pasaules kinematogrāfa.

Festivāla devītajā gadā skatītājiem tiks piedāvātas rūpīgi atlasītas aktualitātes no pasaules nozīmīgākajiem filmu festivāliem, pašmāju kino pirmizrādes un spilgtu autoru redzējumi. Festivāla laikā tāpat gaidāma notikumu programma, kas veidota sadarbībā ar Kijivas Kritiķu nedēļu (Kyiv Critics’ Week) – Ukrainas laikmetīgā kino programma un starptautiska diskusiju sērija par postkoloniālismu mediju telpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti