VIDEO: «Kino Citadele» visās zālēs pirmizrāda «Dvēseļu puteni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 8. novembrī, īpaši kino svētki, jo pirmizrādi piedzīvo sengaidītā vērienīgā latviešu pilnmetrāžas spēlfilma – kara drāma “Dvēseļu putenis”, kas uzņemta pēc Aleksandra Grīna 1935.gadā izdotā romāna ar tādu pašu nosaukumu. Filmas darbība risinās Pirmā pasaules kara un Latvijas brīvības cīņu laikā un stāsta par latviešu strēlniekiem.

Kinoteātrī “Kino Citadele” tiks pieredzēts vēl nebijis gadījums – visās 14 zālēs vienlaikus notiks jaunās latviešu spēlfilmas “Dvēseļu putenis” pirmizrāde. Biļetes uz šīvakara seansiem tika izpirktas nedēļas laikā.

Šī vēsturiskā kara drāma uzņemta pēc Aleksandra Grīna romāna motīviem. Grāmata izdota Latvijas pirmās brīvvalsts laikā 1935. gadā un stāsta par Pirmā pasaule kara laika notikumiem un latviešu strēlniekiem.

Aleksandra Grīna 120 gadus vecais 800 lappušu biezais romāns par latviešu strēlnieku gaitām Pirmajā pasaules karā ir skarbi poētisks, un kino ļaudis to ir uzskatījuši par ekranizācijai nepiemērotu.

Romāna “Dvēseļu putenis” kinofilmas scenārija variantu gandrīz pirms 10 gadiem uzrakstīja ārsts neirologs Valdis Keris un par filmas realizāciju domāja kopā ar režisoru Rolandu Kalniņu. Vēlāk romāna sarežģītību filmas uzņemšanai apsvēra arī Pēteris Krilovs.

Romāna "Dvēseļu putenis" ekranizāciju apsvēra un atmeta režisors Jānis Streičs, kurš konsultēja režisoru Dzintaru Dreibergu filmas skaņas apstrādes laikā.

Režisora Armanda Zvirbuļa scenārija versiju neakceptēja Aleksandra Grīna mantinieki, tā par filmas režisoru un vizuālā risinājuma veiksminieku kļuva Dzintars Dreibergs. Viņa sākotnējo scenārija variantu veidoja rakstniece Māra Svīre, bet šobrīd filmas vienīgais scenārists titros ir Boriss Frumins, bijušais rīdzinieks, tagad kino režijas profesors Ņujorkā.

Romāns "Dvēseļu putenis" sastāv no trīs daļām, no kurām pirmā un pēdējā grāmatā uzrakstīta pirmajā personā no sešpadsmitgadīgā Artūra Vanaga redzes punkta un  ietver daudz kara epizožu aprakstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti