Kultūras ziņas

Balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums – mantojums

Kultūras ziņas

Rēzeknē izskan Bēthovena un Mocarta šedevri

Tēlnieks un performators Ojārs Feldbergs – filmā "Homo Ludens"

VIDEO: Cilvēks, kurš spēlējas. Filmā iemūžināts mākslinieka Ojāra Feldberga portrets

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Atzīmējot tēlnieka Ojāra Feldberga izlolotā Pedvāles mākslas parka trīsdesmit gadu jubileju un vēloties pievērst uzmanību tādam mākslas izpausmes veidam kā performances, ko ilgus gadus īsteno Ojārs Feldbergs, Latvijas Performances mākslas centrs izveidojis dokumentālo filmu "Homo Ludens".

Filmas idejas autore, režisore un producente Laine Kristberga skaidro: ""Homo Ludens" nozīmē "Cilvēks, kurš spēlējas", tas ir cieši saistīts ar Ojāra filozofiju, jo tad, kad mēs viņam jautājām par performatīvajiem instrumentiem, ko viņš izmanto savā radošajā darbībā, viņš teica, ka tādu terminoloģiju neizmanto, bet, ka viņš inscenējot tēlainas situācijas. Un Ojārs ļoti uzsvēra to, ka viņa pamatelements ir spēle, ka viņam patīk spēlēties un iesaistīt spēlē arī skatītājus."

Filmas veidotāji vēlējušies pievērst uzmanību ne tikai Ojāram Feldbergam kā tēlniekam, bet arī kā performances māksliniekam, tāpēc filmā iekļauta intervija ar mākslinieku un arī jaunrades darbu kopa ar performances grupu "Animist". "Performance saucas "Visums" un tā ir atsauce uz Ilmāra Blumberga darbu "Visums ir", kas notika Pedvālē pirms 25 gadiem, kad tika organizēta ārtelpas izstāde "Ģeo Ģeo" un Blumbergs izveidoja darbu ar bērziem, vidū novietojot lielu akmeni," stāsta Kristberga.

Performanču grupa "Animist" radusies performances mākslas centrā studiju laikā.

Filmas mūzikas autors Kristapam Dubļanam patīk Feldberga daiļrade: "Tā pasaule, kuru viņš uzbūvēja, ir kas īpašs, katram vērts to izdzīvot un iepazīt."

Filmu jau noskatījusies Sabīne Birzniece, viņa atzīst, ka filma ir skaists mākslinieka portrets: "Liek aizdomāties par saknēm, par to, kas mēs paši esam, no kurienes mēs nākam, kāda ir mūsu piederība, kāda ir mūsu apziņa. Par to, cik patiesībā tas akmens ir sens un kas mēs esam uz viņa fona, cik mazi un varbūt nepieredzējuši."

Latvijas Performances mākslas centrs izveidots pirms četriem gadiem ar mērķi izglītot un pievērst sabiedrību uzmanību šim mākslas veidam. "Mēs ļoti aktīvi strādājam pie tā, lai aktualizētu performances mākslu, jo performances māksla vienmēr bijusi ļoti marginalizēta, tā vienmēr notikusi kultūras un ģeogrāfiskā perifērijā," uzsver Kristberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti