VIDEO: Ārzemju studentu īsfilmas par Rīgas salām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē pagājušās nedēļas nogalē tika izrādītas ārzemju studentu veidotas īsfilmas par Rīgas salām. LSM.lv piedāvā tās noskatīties.

Salas bija izpētes objekts šā gada Rīgas vasaras skolā, ko Latvijas Universitāte jau trešo gadu rīko ārvalstu žurnālistikas, filmu un mediju studentiem. Šogad 24 dalībnieki pārstāvēja Meksiku, Turciju, Gruziju, Horvātiju, Slovēniju, Austriju, Slovākiju, Vāciju, Ukrainu, Poliju, Igauniju, Lietuvu un Latviju.

RĪGAS VASARAS SKOLAS 2013. GADA FILMAS

Trušu sala

Filma atspoguļo Zaķusalas pagātni un tagadni no truša skatpunkta. Trusis, kas ir galvenais varonis, iepazīstina skatītājus ar salu – tā mājvietu, kā arī draugiem un ienaidniekiem, ar ko viņš to dala. Varoņa mērķis ir izpētīt TV torni un, pildot šo uzdevumu, trusis sastopas ar dažādiem šķēršļiem. Šis interesantais stāsts ir veids, kādā filmas autori mēģina atainot to, kas notiek Zaķusalā. Īsfilmu veidojuši Tims Drabants, Vācija, Katrīna Damčevica, Horvātija, Veronika Drevinska, Polija, Modesta Lukša, Latvija. Instruktori Dmitrijs Ščegoļevs, Pēteris Sudakovs un Artūrs Šlosbergs, producents Kaspars Rūklis.

Lucavsala. Sportista mājvieta

Lucavsalas ziemeļu puse šobrīd ir pārveidota par atpūtas vietu, kur pavadīt brīvo laiku un satikt draugus – to zina visi rīdzinieki. Taču tilta otrā pusē ir arī vēl kāds interesants objekts, par kuru cilvēki nereti aizmirst – jauno un pieredzējušo (pat pasaules mēroga) smaiļotāju treniņu vieta. Viena no smaiļotāju treneriem ir atraktīvā Lāsma Liepa, kas jaunajiem censoņiem palīdz iet viņas pēdās. Īsfilmu veidojuši Lūkass Raps, Vācija, Kristīna Jankoviča, Horvātija, Marta Siečaka, Polija, Ance Segliņa, Latvija. Instruktori Dmitrijs Ščegoļevs, Pēteris Sudakovs un Artūrs Šlosbergs, producents Kaspars Rūklis.

Aiz sienas

Katra nākamā diena atšķiras no iepriekšējās. Pārmaiņas padara dzīvi dinamisku, un ne vienmēr ir iespējams viennozīmīgi pateikt, vai tās ir uz labu vai nē. Lielas pārmaiņas ir piedzīvojusi arī Kundziņsala un tās iedzīvotāji, kas katrs – gan bērna, gan cienījama seniora vecumā - dalās ar savu “salas stāstu”. Īsfilmu veidojuši Pablo Reinoso – Agilārs, Meksika, Tamta Obaja, Gruzija, Anna Časčina, Ukraina, Lara Garvasa, Slovēnija. Instruktori Dmitrijs Ščegoļevs, Pēteris Sudakovs un Artūrs Šlosbergs, producents Kaspars Rūklis.

Mangaļsala. Paliekot klusumā

Filma ir par Mangaļsalu – salu pie Rīgas jūras līča, kas atklāj dabas skaistumu kombinācijā ar klātesošo nežēlību, par kuru neviens nenojauš. Filmā ir atainota salas skarbā vesture, par kuru nezina pat latvieši. Īsfilmu veidojuši Džordžs Gagua, Gruzija, Okans Temizarabaci, Turcija, Katrīna Hofmane, Vācija, Rihards Zelezņevs, Latvija. Instruktori Dmitrijs Ščegoļevs, Pēteris Sudakovs un Artūrs Šlosbergs, producents Kaspars Rūklis.

Nekas vai tomēr kaut kas?

Filma ataino cilvēku pretrunīgos iespaidus par Andrejsalu. Daļa no tiem uzskata, ka tā ir nenozīmīga vieta, kur nav, ko meklēt, tomēr, ja salu papēta tuvāk, šis uzskats mainās. Filmas autori atklāj, ka Andrejsala ir lieliska vieta, kur atpūsties, satikt draugus vai vienkārši labi pavadīt laiku. Daži cilvēki šeit pat ir guvuši iedvesmu. Īsfilmu veidojuši Aleksejs Anisimovs, Ukraina, Igne Rotautaite, Lietuva, Dominika Mičechova, Slovākija, Anna Štolcmane, Vācija. Instruktori Dmitrijs Ščegoļevs, Pēteris Sudakovs un Artūrs Šlosbergs, producents Kaspars Rūklis.

Jaunpienācēji

Ķīpsala ir klusa vieta Rīgas sirdī, kur smelties mieru un kārtīgi atpūsties. Turklāt, tā ir arī ļoti mūsdienīga, pat izsmalcināta un, ko tur noliegt, arī līdzekļus prasoša dzīvesvieta. Tā ir sala, kas nemitīgi mainās. Šobrīd šeit tiek atjaunota senlaicīgā koka arhitektūra. Kurā virzienā ved šīs pārmaiņas? Vai sala šādi nepazaudēs tai raksturīgo mieru un vēsturisko atmosfēru? Īsfilmu veidojuši Kamila Tocicka, Polija, Lena Kotgasere, Austrija, Reta Taniela, Igaunija, Haralds Skruļs, Latvija. Instruktori Dmitrijs Ščegoļevs, Pēteris Sudakovs un Artūrs Šlosbergs, producents Kaspars Rūklis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti