VIDEO: Aprīlī uz lielajiem ekrāniem nonāks brāļu Ābeļu filma «Nemierīgie prāti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Brāļi Mārcis, Raitis un Lauris Ābeles publicējuši treileri savai jaunākajai pilnmetrāžas spēlfilmai "Nemierīgie prāti". Filma vēsta par brāļiem–māksliniekiem, kas tiek ierauti nepareizu lēmumu, bohēmas un pagrīdes naktsdzīves notikumos un zaudē kontroli ne tikai pār iesāktajiem mākslas projektiem, bet arī abu attiecībām. Kinoteātros visā Latvijā "Nemierīgie prāti" būs skatāmi no 28. aprīļa, informē filmas pārstāvji.

"Nemierīgo prātu stāsts balstās mūsu pašu un līdzcilvēku pieredzē: autobiogrāfiskos stāstos, kas dažreiz ir smieklīgi, brīžiem traģiski, bet lielākoties – patiešām dīvaini.  Rakstot scenāriju, visi šie dzīves notikumi savijās kopā vienā lielā stāstā. Mūsu iecere, veidojot filmu, bija skatītāju kaut uz brīdi ievest citā pasaulē – trakā, kaleidoskopiskā ceļojumā. Viens no filmas simboliem ir melns kubs – tad nu mēs aicinām skatītāju nākt uz filmu un ieskatīties tā iekšienē," stāsta režisori Raitis un Lauris Ābeles, piebilstot: "Ja skatītāji mūs atceras ar "Baltu ciltīm", tad jāsaka, ka šī filma ir pilnīgi no citas operas."

Psihedēliskā drāma ar melnās komēdijas elementiem pirmizrādi piedzīvoja vienīgajā A klases Ziemeļeiropas kinofestivāla konkursa skatē – Tallinas "Melnajās naktīs". Filma uzņemta Latvijā un Norvēģijā un veidota ar starptautisku industrijas profesionāļu atbalstu.

""Nemierīgie prāti" ir ceļojums tās galveno varoņu nemierīgajos prātos, pētot smalko robežu starp māksliniecisku trakulību un nopietniem psihoemocionālajiem traucējumiem. Filma skatītājam liek aizdomāties, kur mēs ikdienā novelkam robežu starp to, kas ir normāls un kas vairs nav, godīgi un iejūtīgi runājot par bipolārajiem traucējumiem," skaidrots filmas pietiekumā. "Režisoru zināšanas filozofijā (ko studējis Lauris) un psiholoģijā (Raitim ir klīniskā psihologa izglītība), ir ļāvušas "Nemierīgo prātu" stāstā jaunā kvalitātē runāt par psihoemocionālās veselības problēmām, smalki un bez moralizēšanas apskatot tēmu. Stāsts izvēlēts ar mērķi mazināt aizspriedumus pret cilvēkiem ar bipolārajiem traucējumiem un veicināt iejūtīgu un cieņpilnu attieksmi pret ikvienu sabiedrības locekli, neizdalot "pareizajos" un "nepareizajos"."

Brāļus filmā atveido aktieri Toms Auniņš un Mārcis Lācis, mākslas mecenātu – Juris Žagars. Galvenajās sieviešu lomās aktrises Dārta Daneviča, performanču māksliniece Daniela Vētra, Marija Skangale un citi.

Filmas "Nemierīgie prāti" režisori un scenārija autori ir Lauris un Raitis Ābeles, operators Mārcis Ābele, montāžas režisors Armands Začs, producenti Raitis Ābele, Kristele Pudane, Roberts Vinovskis, galvenā māksliniece Zanda Zeidaka. Filma tapusi studijā "Tritone Studio", izplata – "Spektrs".

Filmas pirmizrāde norisināsies 2022. gada 28. aprīlī kinoteātrī "Splendid Palace".

Brāļi Ābeles jau veidojuši vairākas godalgotas filmas: pasaules kinofestivālos izskanējušo īsfilmu "Kastrāts kuilis" (2014, "Grand Prix" Tamperes starptautiskajā kinofestivālā, kvalifikācija ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvai), īsmetrāžas dokumentālo filmu "Kurši" (godalga "Lielais Kristaps"), kā arī pilnmetrāžas dokumentālo filmu ar spēlfilmas elementiem "Baltu ciltis / Eiropas pēdējie pagāni" (2018; 25 000 skatītāju Latvijas kinoteātros).

"Tritone Studio" veidoto filmu finansē Nacionālais kino centrs un Jūrmalas dome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti