Kultūras ziņas

Var pieteikties līdzfinansējumam ēku atjaunošanai

Kultūras ziņas

Pilsētas noskaņas Daiņa Deigeļa dzejā

Top izstāde "Krāsainā Latvija"

Vēstures muzejā top izstāde «Krāsainā Latvija»; aicina iesūtīt krāsu diapozitīvus un fotogrāfijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mēs vēsturi bieži vien uztveram caur vizuālajām liecībām. Tiesa, līdz mūsdienām saglabājušies attēli pārsvarā ir melnbalti. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) krātuvēs atrodamas unikālas krāsainas fotogrāfijas, kas tapušas Latvijā pagājušā gadsimta sākumā un 30. gados. Nolūkā iepazīstināt sabiedrību ar Latvijas krāsu attēlu vēsturi Latvijas Nacionālā vēstures muzeja darbinieki pavasarī iecerējuši jaunu izstādi “Krāsainā Latvija”. Lai izstādes ekspozīciju padarītu plašāku, muzeja darbinieki aicina ikvienu pārskatīt savus foto un diapozitīvu krājumus un piedalīties topošās izstādes veidošanā.

No pirmās melnbaltās fotogrāfijas izgudrošanas brīža līdz laikam, kad rūpnieciskā ražošanā nonāca pirmās krāsu foto filmiņas, eksperimentos foto darbnīcās un ķīmiķu laboratorijās pagāja gandrīz 100 gadi.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja fotonegatīvu kolekcijas glabātuvē var iepazīties ar pirmajiem centieniem radīt krāsainu attēlu Latvijā.

“Daudzu gadu garumā pastāvēja konkurence starp māksliniekiem un fotografētājiem. Un tas arī bija stimuls fotografētājiem visu laiku censties un attīstīt tehnoloģiju pēc iespējas straujāk, lai varētu konkurēt ar krāsaino mākslas darbu,” stāstīja LNVM Vēstures departamenta galvenā krājuma glabātāja Gunita Baumane. “19. un 20. gadsimta mija bija laiks, kad modē bija fotogrāfijas izkrāsot. No sausā negatīva tipa platēm tika izgatavotas šāda tipa fotogrāfijas, kuras izkrāsoja ar anilīna un akvareļa krāsām.”

Līdzīgi kā citviet pasaulē Latvijā krāsainās fotofilmas ikdienā sāka izmantot pagājušā gadsimta 30. gados. Tiesa, fotografēt uz krāsainās fotofilmas Latvijā bija dārgs prieks, jo Vācijā ražota foto filmu kamera maksāja vairāk nekā 300 latus, kas tam laikam bija liela nauda un ko varēja atļauties tikai turīgi cilvēki. Muzeja krājumā ir atsevišķi unikāli kadri, kur cilvēki savu brīvo laiku ir fiksējuši krāsu diapozitīvos – bezrūpīgas 30. gadu beigu Latvijas ģimenes ainas laukos vai vēl kara nesagrautās Jelgavas tirgus laukums. 

“Šis ir stāsts arī par to, ko Latvijas iedzīvotāji, fotogrāfi un fotoamatieri ir uzskatījuši par tā vērtu, lai to iemūžinātu ekskluzīvajā medijā – krāsu fotogrāfijā,” atzīmēja LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs Imants Cīrulis.

Stāstus par krāsainās fotogrāfijas vēsturi Latvijā gadsimta garumā iecerēts apkopot izstādē “Krāsainā Latvija”.

Pārskatot arī savus krāsaino foto arhīvus, papildināt izstādes ekspozīciju ar privātām liecībām, līdz janvāra beigām dota iespēja ikvienam Latvijas iedzīvotājam.

“Mēs aicinām nofotografēt vai ieskenēt šos krāsainos attēlus, kuri radušies pirms 1990. gada un augšuplādēt šo attēlu ar īsu anotāciju,” skaidroja Imants Cīrulis.

No iedzīvotāju iesūtītajām fotogrāfijām izstādes veidotāji atlasīs spilgtākās, kas, lai papildinātu muzeja krājuma stāstus ar privātām liecībām, tiks iekļautas izstādē “Krāsainā Latvija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti