Kultūras rondo

"Karš, kurš pārvērta Rondo" - ukraiņu autoru bilžu grāmata bērniem par karu

Kultūras rondo

"Balsis klusumā" - izrāde par sajūtām, par jaunas meitenes ceļu

“Teātris.zip” – jau desmit gadus LTV var vērot jaunus Latvijas teātru iestudējumus

Vērtība šodienai un rītdienai. «Teātris.zip» jau 10 gadus piedāvā Latvijas teātru izrāžu ierakstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Pavasara izskaņā Latvijas Televīzijā (LTV) atgriežas Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītais projekts "Teātris.zip". 10. jubilejas gaidās skatītājiem sarūpēti trīs jauni Latvijas teātru izrāžu ieraksti, bet 11. jūnijā iecerēts košs svētku raidījums. Uz "Teātra.zip" desmitgadi Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atskatās raidījuma veidotāji. Starp citu, savā lokā viņi projekta nosaukumu noīsinājuši un mīļi dēvē par "Zipu".   

"Mēs esam ierakstījuši 173 dažādu teātru izrādes. No jaunajām, vakara izrādēm esam parādījuši 163, bet pavisam projektā "Teātris.zip" 231 izrāde parādīta, tai skaitā arī bērnu izrādes. Patiesībā diezgan daudz desmit gados," projekta jubilejai tuvojoties, aprēķinu un kopsavilkumu veic tā producente Ilze Šadurska, "Mums ir "Teātris.zip" raidījums ar Ojāru Rubeni, un reitingu ziņā tas ir pat vairāk skatīts nekā teātra izrādes. Visi raidījumi ir saglabāti, visas teātra izrādes ir saglabātas." 

Par saglabāto materiālu Šadurska pateicības vārdus velta LTV videotēkas vadītājai Gunitai Baškerei – viņa rūpējas par izrāžu ierakstiem. "Visas vecās izrādes, kas tika ierakstītas līdz pēcpadomju laikiem (protams, tika kaut kam uzrakstīts virsū), ir saglabātas, un mēs pat tās esam "Zipā" sākotnējā posmā parādījuši," atzīmē producente, aicinot ikvienu apmeklēt "Teātra.zip" tīmekļa vietni un skatīt tur pieejamo saturu. 

Par šo iespēju – viegli un bez maksas piekļūt izrāžu ierakstiem – Šadurska ir saņēmusi daudz "paldies" no skatītājiem un jo sevišķi no tiem cilvēkiem, kuri Latvijā atgriezās pēc valsts neatkarības atjaunošanas. "Mēs tās izrādes agrāk nebūtu redzējuši, ja jūs tagad neparādītu savā arhīvā vai arī "Zipā", viņa atstāsta, vēl piebilstot: "Es domāju, ka tā ir ļoti vērtīga lieta."

Žurnālists Ojārs Rubenis teju visas "Teātra.zip" izrādes ir redzējis arī "dzīvajā" jeb teātrī, un, ja nu kādu klātienē tomēr nav piedzīvojis, vienmēr lūdz atsūtīt iestudējuma ierakstu: "Es nemāku strādāt, ja es to izrādi neesmu redzējis. Man tas liekas neprofesionāli – runāt par to, ko neesi redzējis." Par raidījuma desmitgadi viņš saka – tas ir daudz: 

"Man ir liels prieks, ka šis raidījums ir noturējies, jo tajā nav politiskās diskusijas, kas allaž ir aktuālas, tas nav ziņu raidījums, kas vienmēr ir aktuāls. 

Televīzijā kultūra vienmēr bijusi pakārtotā lomā. Tur neko nevar darīt, tas ir objektīvi, tā tas ir visā pasaule, ja nav speciāla kultūras kanāla. Mums Latvijā tāda nav. Es domāju, ka tā ir ļoti liela veiksme – šī noturība. Un, protams, man ir jāsaka liels paldies Latvijas Televīzijai, kā tā ir izturējusi. Mums ir apsolījums, ka rudenī raidījums turpināsies. Es jau biju izdomājis, kas desmit gadi un jāpabeidz, bet tad it kā nē." 

Raidījumā vadītājs par "Teātra.zip" ilgo pastāvēšanu jo īpaši pateicas mecenātiem Borisam un Inārai Tetereviem. Viņš uzsver, ka atbalsts kultūras raidījumam saņemts arī tad, kad Boriss aizgāja mūžībā un "neskatoties uz peripetijām ar bankām, naudām un tā tālāk." Sazvanījis Ināru Teterevu, lai apsveiktu "Teātra.zip" svētku reizē, Rubenis vaicājis, kāpēc viņa turpina atbalstīt. Mecenāte atbildējusi, ka, pirmkārt, tāpēc, ka viņa pati skatās šīs izrādes un, otrkārt, tāpēc, ka piedzīvo tik daudz prieka reizēs, kad cilvēki nāk klāt un saka paldies par iespēju izrādes redzēt un vēl par tām arī kaut ko vairāk uzzināt. "Šis ir, man liekas, viens no visvisvisfantastiskākajiem mecenātisma paraugiem Latvijā, kāds vispār ir iespējams," Borisa un Ināras Teterevu fondu atzinīgi vērtē Rubenis. Savukārt Ilze Šadurska uzslavē fonda vadītāju Mareku Indriksonu, ar kuru šajos gados bijusi ļoti laba sadarbība.  

Par ierakstu kvalitāti "Teātra.zip" sākumposmā rūpējās projekta montāžas režisors Armands Zvirbulis un nu jau mūžībā aizsauktā režisore Mārīte Balode. Darbu turpina režisore Laura Hirša un raidījuma redaktore Henrieta Verhoustinska. "Šie cilvēki ir panākuši to, ka mēs taisām kvalitatīvus ierakstus, un pats svarīgākais, ko varbūt teātri reizēm nesaprot – mēs esam tie, kas šos ierakstus saglabās," norāda Šadurska. Viņa stāsta, ka šajos desmit gados situācija gan ir mainījusies, proti, arī teātri ieraksta savas izrādes, bet "Teātris.zip" skatuves mākslas procesu fiksē daudz plašāk: "Mēs cenšamies rakstīt labākās [izrādes] un aptvert visus teātrus." 

"Ņemot vērā situāciju, kādā mēs šobrīd esam, ka kritiķiem nav daudz vietas, kur rakstīt, portālos pārsvarā cilvēki izlasa virsrakstus, "Kultūras Dienu" lasa tomēr sašaurināts loks, tad Latvijas Televīzijā Latvijas izrādes paliek ne tikai kā zināms kultūras kanons teātra vēsturē (tās varēs redzēt), bet tās tālāk laikā paliek brīnišķīgā analītikā," spriež Ojārs Rubenis. Viņš saredz, ka "Teātra.zip" arhīvs būs viena no vietām, kur tie, kuri vēlas rakstīt vēsturi, varēs noskatīties izrādi un sajust tās emociju gammu, nevis tikai balstīties uzrakstītās rindās: "Teātris ir gaistoša māksla, bet tā ir emociju gamma. Un, ja šī emociju gamma tevi uzrunā, tu saproti, kas tas ir bijis daudz savādāk." Pieminēto emociju gammu žurnālists mēģina noķert arī raidījuma sarunās. 

Jaunākās izrādes, ko "Teātris.zip" sarūpējis saviem skatītājiem, ir "Dieviņš pillā" Alvja Hermaņa režijā, "Kalpones" Viestura Meikšāna režijā (izrāde LTV 28. maijā) un "Suni ārā nedzenama nakts", ko kopradījuši aktieris Andris Keišs un maestro Raimonds Pauls (izrāde LTV 4. jūnijā). Pirms katra iestudējuma skatīšanās ir arī saruna ar tā veidotājiem. "Pavasara tūres" noslēgumā – 11. jūnijā – gaidāms "Teātris.zip" 10. jubilejas raidījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti