Venderss: Varbūt mūsdienu jaunais vilnis ir TV seriāli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

11.decembrī pārpildītā Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē ar lekciju uzstājās Eiropas Kinoakadēmijas prezidents un kinorežisors Vims Venderss. Lekcijas tēma bija jaunāko tehnoloģiju pielietojums mūsdienu kino, bet sarunā ar LTV režisors atzīst, ka, iespējams, jaunais vilnis ir TV seriāli.

Zāle Gaismas pilī ir pārpildīta. Un iemesls diez vai ir Vendersa lekcijas tēma par jaunākajām tehnoloģijām un kino. Šī ir reta iespēja satikt un uzklausīt vienu mūsdienu kino leģendām, kā arī noskatīties viņa jaunāko dokumentālo filmu “Zemes sāls”. Pats Venderss atzīst, ka tā arī nav noorientējies, vai ir dokumentālā vai spēlfilmu režisors.

 „Tā ir manas dzīves drāma. Kad es veidoju dokumentālo kino, tad jūtu, ka ļoti vēlos filmēt spēlfilmu. Kad filmēju spēlfilmu, pie beigām saprotu, ka ārkārtīgi vēlos taisīt dokumentālo kino,” stāsta kinorežisors Vims Venderss. „Manā dzīvē tā ir laba lieta, jo strādāt abos virzienos. Tas ir ļoti veselīgi, ja vienā brīdī tevi ielenc filmēšanas grupa, aktieri, stāsts, aizmugurē 20 kravas mašīnas. Bet dažreiz tu esi pilnīgi viens vai ar diviem, trijiem cilvēkiem kaut kur uz ielas, vērojot realitāti. Es vēlētos, lai daudzi mani kolēģi, kas veido spēlfilmas, varētu pamainīt darbību.”

Pirms vairāk nekā 40 gadiem Venderss bija viens no tiem, kas turpināja tā sauktā Jaunā viļņa revolucionāro kino attīstību. Režisors uzskata, ka šobrīd, kad ir milzīga filmu pārbagātība, tāds jaunais vilnis vairs nevarētu notikt, taču sava veida kino reformu viņš saskata.

Varbūt jaunais vilnis šodien ir TV seriāli? Ļoti daudz talantīgu filmu veidotāji – producenti, režisori, aktieri – darbojas seriālos,” domā Venderss. „Tas viņiem labi sanāk. Un daudz kas no tā, kas būtu pieskaitāms pie neatkarīgā kino tiek iedzīvināts seriālos. Varbūt tas ir jaunais vilnis?”

Režisors atzīst, ka par Latvijas kino zina ļoti maz, taču pieļauj domu, ka kādreiz varētu sadarboties arī ar Latvijas kino ļaudīm.

„Pilnīgi iespējams. Redzat, šī ir mana pati pirmā diena Rīgā. Nākošās divas dienas būs ļoti aizņemtas, taču man ir nolūks uzkavēties nedaudz ilgāk, satikt kolēģus un uzzināt, kā kino šeit ir attīstījies kopš laikiem, kad Eizenšteins aizbrauca no pilsētas,” atklāj slavenais režisors.

„Visu manu filmu sēkla ir vieta. Man vajag iemīlēties vietā, nodibināt attiecības ar vietu, izjust to,” turpina Venderss. „Un tad es sāku domāt, kāds stāsts šeit varētu iedzīvoties. Tieši šajā vietā un nekur citur. Tad es sāku domāt par aktieriem. Visas manas filmas tā sākas. Varbūt šādu vietu man izdosies atrast arī šeit.” 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti