Kultūrdeva

Juris Žagars un Henrieta Verhoustinska

Kultūrdeva

Stāsts par Andra Gaujas filmas izrādīšanu Cēsīs

Vecpiebalgas "Kino fermā" apskatāmas vēsturiskas kameras un skatāms "autentisks" kino

Vecpiebalgā kolekcionārs piedāvā iepazīties ar aizvadītā gadsimta kino kamerām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vecpiebalgā "Kino fermā" uz autentiskām lentēm un projektoriem var ne vien noskatīties kinofilmas, bet arī iepazīties ar Latvijas kino vēsturi un kamerām. Kolekcionārs Aldis Slišans izveidojis kolekciju, kuras priekšmetu daudzumu pats vēl nav aplēsis. 

"Man liekas, ka ar to muzeju kā ar Rīgu: tad, kad būs gatava – nogrims! Tas nekad nebeigsies, būs viena lieta, nebūs kādas citas, un tad paplašināsies šis loks. Es domāju, ka tā ir kā slimība savā ziņā. Cerams, ka laba slimība!" Latvijas Televīzijas raidījumam "Kultūrdeva" stāsta kolekcionārs. 

Viņa kolekcijā ir ap 300 filmu. Tās gan neizrāda individuāliem viesiem, bet grupām. 

"Loģiski, ka mēs nevaram rādīt vienam cilvēkam, cenšamies rādīt vismaz vairākiem. Lai pieiet pilna zāle, jo tās filmas iet bojā ar katru rādīšanas reizi," saka Slišans, norādot, ka lentēm izdilst perforācija un pēc laika tās vairs nevarot lietot. 

"Daudzi cilvēki nemaz nezina, ka šīs filmas, par kurām mēs runājam, ir izzudušas, kā minimums 10 gadus atpakaļ. Un tāpēc šis mūsu muzejs tam ir veltīts - šīm lietām, izzudušajām vērtībām, kuras ļoti straujā tempā aiziet bojā. Palika žēl, kad aizdomājāmies par to. Gandrīz 100 gadus pastāvēja šīs kino formāts un izzuda dažos gados," savus apsvērumus klāstīja Slišans.

Lielākā pērle no kamerām viņam ir profesionālā 16mm kino kamera, bet, kas visvairāk sajūsmināja "Kultūrdevu"-  stereoskops jeb 3D 70. gadu versijā. 

“Kino fermas" ieceri īstenojuši dzīvesbiedri Aina un Aldis Slišani. Aldis pats ir ilgus gadus nodarbojies ar filmēšanu, tāpēc bija sakrājušies gan paša filmētie materiāli, gan kameras. Un tad dzīvesbiedrei Ainai radusies doma - kāpēc gan to visu no dzīvokļa nepārcelt uz  īpašumā esošās bijušās fermas telpām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti