Varšavas filmu festivālā izrāda «Sēņotājus» un «Spēlmani»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Varšavas filmu festivālā, kas Polijas galvaspilsētā norisināsies no 11. līdz 20. oktobrim, konkursa programmās iekļautas divas "Studijā Lokomotīve" producētās spēlfilmas. Savu starptautisko ceļu pie skatītājiem programmā "Free Spirit Competition" sāk Ivara Tontegodes debijas filma "Sēņotāji", bet Latvijas-Lietuvas kopražojuma filma "Spēlmanis" (The Gambler) tiek demonstrēta starptautiskā konkursa skatē, lsm.lv informē studijas pārstāvji.

 

"Sēņotāju" pirmizrāde Varšavas filmu festivālā ir jau otrā "Studijas Lokomotīve" filmas starptautiskā pirmizrāde pēdējo nedēļu laikā. Kā jau ziņots, sadarbībā ar "Uļjanas Kim Studiju" tapusī režisora Ignas Jonina  filma "Spēlmanis" septembra beigās pirmo reizi tika demonstrēta prestižajā Sansebastjanas filmu festivālā Spānijā.

Ivara Tontegodes komēdija "Sēņotāji" ir viena no desmit festivāla konkursa programmā "Free Spirit" iekļautajām filmām. Šo festivāla sadaļu raksturo  neatkarīga rakstura inovatīvi darbi un par labākās godu šai kategorijā "Sēņotāji" cīnīsies ar filmām gandrīz no visus kontinentus pārstāvošām valstīm (ASV, Čīle, Kanāda, Ķīna, Rumānija, Taivāna u.c.).

Varšavas filmu festivāls ir radies kā studentu filmu festivāls un gadu gaitā kļuvis par nozīmīgu starptautisku filmu nozares pasākumu, kas šogad norisināsies jau 29. reizi. Varšavas filmu festivāls ir arī Starptautiskās filmu producentu asociācijas (FIAPF) un Starptautiskās kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) akreditēts festivāls – Austrumeiropas nozīmīgāko filmu festivālu sarakstā tas minams līdzās Maskavas un Karlovi Vari festivāliem.

Ivara Tontegodes filma tapusi trīs gadu garumā, pateicoties Nacionālā Kino centra un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, kas ļāvis diplomdarba īsfilmā "Apsēstība" pieteiktajām tēmām izaugt līdz pilnmetrāžas filmai "Sēņotāji". Filma ved skatītāju caur korporatīvās elles lokiem, ar krietnu humora devu atspoguļojot mūsdienu problemātiku – cilvēku vēlmi aizbēgt no reālās dzīves.

Galveno varoni  - lielas starptautiskas kompānijas ierindas darbinieku Pēteri – sevis meklējumu ceļš aizved līdz apņēmībai uzdrošināties dzīvot uz pilnu klapi un gatavībai pašam pieņemt lēmumus. Filmas gaitā Pēteris izdzīvo krāšņu emociju gammu, vairoties gan no pārāk enerģiskas un spīganiskas priekšnieces, gan kautrīgi apņēmīgas un ieinteresētas kolēģes, lai kopā ar kolorītiem kolēģiem lasītu halucinogēnās sēnes poligonā. Režisora pārdomas par to, kāds ir 21. gadsimta ideālais vīrietis un kas viņu ierobežo, skatītājiem tiek rādītas caur komiski ironisku prizmu,  un tieši šī iemesla dēļ pēc savas nacionālās pirmizrādes šī gada 8. martā filma iekaroja skatītāju simpātijas,  īpaši daudz komplimentus saņemot no filmas varoņu vienaudžiem.

Komēdija ierasti tiek uzskatīta par sarežģītu žanru, uzsverot humora izjūtas nacionālās īpatnības un tās noteiktās robežas kā iespējamus šķēršļus filmu starptautiskajai apritei, tāpēc "Sēņotāju" starts Varšavas filmu festivālā uzskatāms par nopietnu jaunā režisora Ivara Tontegodes sasniegumu.

Ne mirkli nesamazinot producēšanas jaudu, oktobra beigās "Studija Lokomotīve" un producents Roberts Vinovskis sāks režisora Dāvja Sīmaņa pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas "Pelnu sanatorija" filmēšanu. Filmu paredzēts pabeigt 2015. gada sākumā. Līdz tam skatītājiem studija piedāvās filmu "Spēlmanis", bet nākamo gadu būs iespējams sākt ar cita mazāk ierasta žanra filmu - Aika Karapetjana šausmu filmu "M.O.Ž".

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti