Valsts atbalstu piešķir Poškus, Paškeviča un Kursieša spēlfilmu projektiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Noslēdzies Nacionālā Kino centra (NKC) izsludinātais 2016.gada filmu ražošanas konkurss, un 30.martā preses konferencē publiski izziņoti konkursa rezultāti. Valsts atbalstu saņem trīs spēlfilmas - Jevgeņija Paškeviča "Ko zina klusā Gerda", Jura Kursieša "Oļeg" un Jura Poškus "Saule spīd 24 stundas".

Valsts atbalstu ražošanas uzsākšanai saņem arī piecas animācijas filmas un deviņas dokumentālās filmas, atbalstīti arī astoņi projekti, kuru ražošana uzsākta jau 2015.gadā.

Dita Rietuma par valsts atbalsta piešķiršanu filmu projektiem
00:00 / 01:02
Lejuplādēt

„Mums visu laiku ir jāpatur prātā, ka ir simtgades programma, kurā top sešas spēlfilmas, astoņas pilnmetrāžas dokumentālās filmas un divas pilnmetrāžas animācijas filmas, kuras jau nosedz noteiktu tematisku lauku. Līdz ar to šie projekti, kas ir atbalstīti šogad un arī iznāks uz ekrāniem 2018. vai, labākajā gadījumā, 2017.gadā, nedublē jau ražošanā esošo filmu tematiku, bet ienes kādu jaunu noti, koloristiku, autora izteiksmi, pasaules izjūtu. Tā ir unikāla un nebijusi iespēja – plānot, skatīties kontekstā. Jo parasti tas konteksts ir tik šaurs, ka to ļoti nosacīti var dēvēt par kontekstu,” norādīja NKC vadītāja Dita Rietuma.

Uz jautājumu, kādi pašlaik izskatās nākamie trīs, četri gadi Latvijas kino, Rietuma atbildēja: „Tas ir milzīgs izaicinājums. Nebijusi noslodze. Tas ir pārbaudījums, vai Latvijas kino industrija, kas 20 gadu ir sūdzējusies par finansējuma trūkumu, tiešām spēj.”

Dokumenti

NKC 2016. gada filmu ražošanas projektu konkursā atbalstītie projekti

Lejuplādēt

90.65 KB

Finansiālo atbalstu ražošanas uzsākšanai šajā konkursā saņem trīs pilnmetrāžas spēlfilmas (režisori Juris Poškus, Jevgeņijs Paškevičs un Juris Kursietis), piecas animācijas filmas (režisori Vladimirs Leščovs, Reinis Kalnaellis, Gints Zilbalodis, Dace Rīdūze un Māris Brinkmanis), deviņas dokumentālās filmas (režisori Inese Kļava, Ieva Ozoliņa, Laila Pakalniņa, Dzintra Geka, Dāvis Sīmanis, Uģis Olte, Ivars Zviedris, Bruno Aščuks, Romualds Pipars).

Atbalstītās spēlfilmas:

Filmu ražošanas projektu konkurss ir gada lielākais notikums Latvijas filmu nozares finansējuma apritē, galvenais starta punkts jaunu filmu uzņemšanas sākumam. Konkursā atbalsta pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu 2016.-2017.gadā. Konkursam tika iesniegti pavisam 44 projekti – 12 spēlfilmas, 10 animācijas filmas un 22 dokumentālās filmas.

Atbalstītās dokumentālās filmas:

Jau vēstīts, ka filmu ražošanas projektu konkursa finansējums ir 2 054 922 eiro, no tā animācijas filmu projektiem ir pieejami 501 531 eiro (52 % no pieprasītā 958 017 eiro), dokumentālo filmu projektiem 392 502 eiro (48 % no pieprasītā 815 664 eiro) un spēlfilmu projektiem 1 160 889 eiro (30 % no pieprasītā 3 927 384 eiro).

Atbalstītās animācijas filmas:

Atsevišķi tika vērtēti vairāki ražošanā esoši projekti, kurus NKC atbalstīja 2015. gada konkursā, paredzot konkrētu kopējo finansējumu katram projektam. Pēc ekspertu iepazīšanās ar projektu ražošanas gaitu nākamajam posmam atbalstu saņem Jāņa Norda un Aika Karapetjana topošās spēlfilmas, trīs dokumentālās filmas un trīs animācijas filmas; kopumā ražošanā esošajiem projektiem piešķirts 527 271 eiro.

Animācijas filmu projektus vērtēja eksperti Anna Veilande Kustikova, Bruno Aščuks un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, spēlfilmu projektus – Pēteris Krilovs, Atis Amoliņš un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu projektus – Daira Āboliņa, Andris Gauja un NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Jau otro gadu projektu vērtēšanā piedalījās arī īpaši pieaicināti sabiedrības pārstāvji, kas izteica viedokli par projektu aktualitāti un nozīmību Latvijas filmu skatītājiem. Šogad NKC konkursā konsultatīvie pārstāvji ir LTV kultūras raidījumu satura redaktore Gunta Sloga (izvirzījusi Latvijas Žurnālistu asociācija), sociālantropoloģe Aivita Putniņa (izvirzījusi Latvijas Universitātes Antropoloģijas katedra), kinoblogere un LKA studente Dārta Ceriņa (izvirzījis kinoteātris "Splendid Palace"), SIA “Forum Cinemas” Filmu izplatīšanas nodaļas vadītāja Ilze Roķe (filmu izplatītāju pārstāve).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti