Valmierā atklās mākslinieces Madaras Kvēpas fotoizstādi «Skatiens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sākot ar 9. oktobri Valmieras teātra kafejnīcas galerijā apskatei būs pieejama izstāde “Skatiens”, kurā izstādīta mākslinieces Madaras Kvēpas fotogrāfiju sērija, kas tapusi pēdējā gada laikā, informēja fonda “Mākslai vajag telpu” pārstāvji.

Izstādē vērojamas mākslinieces fotogrāfijas, kas tapušas dažādu gadalaiku posmos. Fotogrāfiju centrā, tāpat kā Madaras Kvēpas gleznās, ir daba. Izstādes rīkotāji atzīmē – lai arī sākotnēji māksliniece fotogrāfijas mākslu uztvērusi un izmantojusi kā izejmateriālu savai glezniecības praksei, vēlāk sapratusi, ka fotogrāfija ir pašpietiekama izteiksme, kas ir viņas skatiena pagarinājums mākslas darba virsmā. Šajā pagarinājumā ir skaidri nolasāms mākslinieces-gleznotājas vērojums dabā un vidē. Neskatoties uz to, ka Kvēpa paplašina savu mākslas izteiksmju krājumu, glezniecības elementi, motīvi vai raksturs ir tie, kas caurvij jaunapgūtās izteiksmes.

Fonds “Mākslai vajag telpu” turpina iesākto praksi sadarboties ar reģionālām institūcijām, nodrošinot tajās jauno mākslinieku izstādes, tādējādi veicinot laikmetīgās mākslas pieejamību Latvijas reģionu centros, kā arī sekmējot jauno un perspektīvo mākslinieku atpazīstamību visā Latvijā. 2019. gadā Talsu kinoteātrī tika organizēta Madaras Kvēpas gleznu izstāde “Krāsu atmiņa”, savukārt tagad Kvēpas jaunākie mākslas darbi nonākuši Valmieras teātra kafejnīcas galerijā. Tā nomaina Jāņa Šneidera personālizstādi “Ārā”.

Izstāde pieejama skatītājiem Valmieras teātra kafejnīcas galerijā teātra izrāžu laikā, kad kafejnīca atvērta skatītājiem.

Ievērojot piesardzības pasākumus sabiedrības veselības drošības labad, izstāde netiks svinīgi atvērta ar atklāšanas svētkiem, tādēļ fonds piedāvā mākslinieces stāstījumu par mākslas darbu izstrādi un nozīmi mākslinieciskajā darbībā videoformātā.

Par mākslinieci

Madara Kvēpa (1995) pabeigusi Latvijas Mākslas akadēmiju glezniecības nodaļā, šobrīd turpat turpina studēt glezniecību maģistrantūrā. 2018. gadā piedalījās MVT Vasaras mājas projektā “Skaņai vajag mākslu”, kopā ar Intaru Busuli (mūzika) interpretējot Dainas Riņķes gleznu “Mūsu māja”. 2020. gadā februārī tika atklāta personālizstāde “Tulkojums” galerijā “Look!” (Rīga), kā arī šogad ir “SEB stipendija glezniecībā 2020 – Dienaskārtība” laureāte.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti