Valentīndiena bez «Titānika». 10 romantiskas filmas svētku dažādībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Svinēt mīlestību var tik dažādi – tieši tikpat daudzveidīgi ir kino pasaules stāsti, kas atklāj attiecības starp cilvēkiem visā to krāšņumā. Valentīndienas noskaņās piedāvājam desmit romantiskās drāmas no dažādiem laikiem, kuru galvenās vērtības ir gudrs scenārijs, lieliski aktieri un intīmi mīlestības, kaislības un aizraušanās portretējumi.

Kur paliek atmiņas par mīlestību?

“Eternal Sunshine of the Spotless Mind” (2004)

Džoels (Džims Kerijs) ir vecpuisis ar stāžu. Kādu dienu viņš spontāni iekāpj vilcienā un dodas uz jūru, kur satiek Klementīni (Keita Vinsleta), ekspresīvu jaunu sievieti ar krāsainiem matiem. Tā nav viņu pirmā tikšanās. Izrādās, abiem jau ir bijušas attiecības, tikai Klementīne, vēlēdamās atbrīvoties no kopīgajām atmiņām, devusies pie speciālista Hovarda Mierzviaka (Toms Vilkinsons), kurš ar īpašas tehnoloģijas palīdzību dzēš atmiņas. Džoels saprot, ka nevēlas aizmirst abu attiecības.

Filmas režisors Mišels Gondrijs kino pasaulē vairāk zināms kā videoklipu režisors, sadarbojies ar Bjorku, “The Radiohead” un daudziem citiem māksliniekiem. Viņš jau bērnībā zinājis, ka vēlas vizualizēt savus sapņus. Tāds ir arī šis stāsts – sapņa un īstenības apvienojums ar lielisko Džimu Keriju nebūt ne smieklīgā āksta ampluā.

Filma bez laimīgām beigām

“(500) Days of Summer” (2009)

Ikkatrs no mums noteikti ir piedzīvojis romantisku aizraušanos, kad prāts bez atļaujas izdomājis visādus gaišos scenārijus ar labām beigām, kuri tomēr nepiepildās. Arī šis ir stāsts par to, kā puisis satiek meiteni, bet meitenei viņš tikai patīk, kamēr puisis ir līdz ausīm iemīlējies. Kas notiek tālāk? Filmas stāsts risinās nelineāri, lēkājot no pēdējās dienas uz pirmo, un atklāj to, cik ļoti cilvēka garā ir idealizēt partneri.

Džozefa Gordona-Levita atveidotais Toms ir apsveikuma kartīšu tekstu autors, kādu dienu viņa birojā sāk strādāt Samera. Abi dodas uz randiņiem, bet Toms kaļ nopietnus plānus. Izrādās, Samerai tā bijusi tikai viegla aizraušanās. Svaigumu filmai piešķir gaumīgs skaņu celiņš ar labāko neatkarīgo mūziku un atbruņojošs Gordona-Levita tēlojums. PS. Filmā iekļauta viena no visu laiku labākajām “flashmob” dejām!

Kantri mūzikas “tumšais zirdziņš”

 “Walk the Line” (2005)

Džonija Keša “aizkapa” balss tembru sajaukt ar jebko citu nebūtu iespējams. Pirms Kešs kļuva par slavenu kantri mūzikas izpildītāju, viņš bija tikai parasts puisis no ASV laukiem, mēģinot nopelnīt iztiku savai ģimenei. Keša dzīve mainījās uz visiem laikiem, kad viņš iepazinās ar savu otro sievu un mūža mūzu Džūnu Kārteri. Tā sākās abu ceļš pretī zvaigznēm, kurā netrūka greizsirdības, atkarību un, protams, mūzikas.

Baudiet Vakina Fēniksa nepārspējamo aktierspēli Keša lomā! Paies tikai 15 gadi, un Fēnikss tiks pie “Oskara” par Džokera lomu.

Kostīmdrāma ar septiņiem “Oskariem”

“Shakespeare In Love” (1998)

Jaunais Šekspīrs ir sprukās. Viņa izrādes ir izgāzušās, bet iedvesmas jauniem darbiem nav. Līdz mirklim, kad pie apvāršņa parādās skaistā Viola. Mīlestības neprāta apmātais Šekspīrs uzzina, ka Violai jāprec kāds dižciltīgs bagātnieks.

Galvenajās lomās – Gvineta Paltrova un Džozefs Fainss, abiem aktieriem filma atnesa pasaules slavu, bet Paltrovai – vienu no septiņiem filmai piešķirtajiem “Oskariem”. Pārlaicīgs stāsts par nepiepildītām vēlmēm, aizliegtām kaislībām, krāšņi kostīmi, dzeja un jaunība, kad viss šķiet iespējams.

Romantika divos kontinentos

“Like crazy” (2011)

Anna studē ASV pieredzes apmaiņas programmā, bet viņas dzimtene ir Lielbritānijā. Studiju laikā viņa iepazīstas ar savu kursabiedru Džeikobu. Drīz vien abi saprot, ka attiecības uzturēt nebūs tik vienkārši, jo Annai pēc vīzas termiņa beigām jādodas mājās. Sākas abu ilgais ceļš attiecībās no attāluma, kur vienīgais loģiskais solis ir apprecēties. Tomēr arī tad abu kopdzīve nav iespējama. Režisors Dreiks Doremuss iedvesmu filmai smēlies personīgi piedzīvotajā, kad ar savu nu jau bijušo sievu abi mēģināja dibināt kopdzīvi ASV.

Džeikoba lomas atveidotājam, krievu izcelsmes aktierim Antonam Jeļcinam šī bija viena no viņa spilgtākajām lomām īsajā mūžā. Pēc traģiska negadījuma aktieris gāja bojā, būdams tikai 27 gadus jauns.

 Šī filma būs tieši laikā, ja esat smalkas romantikas cienītāji, jo tā izved cauri jūtu ceļojumam, kas piepildīts ar zīmīgām detaļām – īsziņas, telefona zvani, aprautas sarunas un īsi satikšanās mirkļi. Iesakām arī režisora 2013. gada filmu “Breathe In” ar lielisko Gaju Pīrsu!

Deviņdesmitie un eņģeļa spārni

“Romeo + Juliet” (1996)

Kas gan būtu vēl atbilstošāks mīlestības dienai kā senais, labais Romeo un Džuljetas duets? Sevišķi, ja Romeo lomu atveido neviens cits kā Leonardo di Kaprio! Starp citu, šis darbs aktierim atvēra vārtus uz vērienīgā “Titānika” klāja, un šī vēsturiskā drāma, kā zinām, ir Valentīndienas klasika jau vairāk kā 20 gadu.

Teātri un mūziklu mīlošajam Bazam Lurmanam šī ir viena no pirmajām kinofilmām, kurā režisors sevi pierādījis talantīga formas pārveidotāja jomā, klasiskas vērtības iepakojot ekstravagancē, pārspīlējumos un pat satīrā. Viņa darbu vidū ir arī “Mulenrūža” un “Lielais Getsbijs”. Tikmēr izbaudiet Šekspīra klasisko lugu “grunge” estētikā ar nostalģisko deviņdesmito noskaņu Veronā!

Kaislības ASV vidienē

“The Bridges of Madison County” (1996)

Ja jums šķiet, ka Amora bulta trāpa tikai jaunībā, šī romantiskā drāma pierādīs pretējo. ASV vidienes lauku rančo 1965. gadā. Gādīgā māte un sieva, itāļu imigrante Frančeska kādā vasaras dienā iepazīstas ar “The National Geographic” dabas fotogrāfu Robertu. Viņš vēlas atrast norādes uz vēsturisko Medisonas tiltu, ko Frančeska viņam vēlīgi arī parāda. Sākas abu kaislīgais romāns dažu dienu garumā, un pienāk mirklis, kad Frančeskai ir jāizšķiras – palikt kopā ar vīru, vienkāršu lauksaimnieku, vai doties līdzi avantūras mīlošajam fotogrāfam.

Robertu atveido Klints Īstvuds, vīriešu vīrietis, kurš ir filmas režisors, spējot parādīt talantu abās jomās, bet Frančesku atveido Merila Strīpa. Lieliska izvēle dabas skatu un vērienīgu romantisku drāmu cienītājiem, īsāk sakot, klasika!

Itāļu elegance un jutekliskums

“Call Me By Your Name” (2017)

Skandaloza un plaši apspriesta drāma par pieaugšanu, aizliegto mīlestību un viendzimumu pāra attiecībām. Šis ir īsts meistardarbs estētiem, bez banalitātēm vai klajas erotikas – stāsts norisinās 1983. gadā teiksmainā Ziemeļitālijas ciematā, kad jauniņais Elio iepazīstas ar sava tēva mācekli, jauno studentu Oliveru. Karstās vasaras dienas abi jaunieši pavada, klīstot pa vēsturiskām vecpilsētas ieliņām, apspriežot kultūras vēsturi un satuvinoties līdz bīstamajam mirklim, kad šo aizraušanos vairs nevar apslāpēt.

Elio loma tika nu jau populārajam Timotijam Šalamē. Var tikai apbrīnot viņa talantu, jo jau nepilnos 20 gados aktieris sevi pierādījis tik emocionāli un jutekliski pielādētā drāmā par divu vīriešu attiecībām. Noteikti jāmin Maikla Stūlberga atveidotā Elio tēva loma, medijos plaši apspriestā fināla aina – saruna starp tēvu un dēlu. Tā ir intīma atzīšanās un vecāku mīlestības apliecinājums pret savu bērnu, kuru sabiedrība, visdrīzāk, nosodīs un nesapratīs.

Mūzika, kas dziedē un pazudina

“A Star Is Born” (2018)

Aktiera Bredlija Kūpera debija režijā ir rimeiks mūziklam, kura pirmās versijas tapa 1937., 1954. un 1976. gadā, bet mūsdienu versijā galvenās lomas atveido pats Kūpers un Lēdija Gaga. Slavas norietā esošais kantrī mūziķis Džeks cīnās ar alkohola dēmoniem un kādā no pilsētas bāriem iepazīstas ar jauniņo dziedātāju Eliju. Abi sāk koncertēt duetā pēc tam, kad Džeks aklāj jaunās sievietes talantu. Drīz Elija iemanto slavu, bet Džekam ir jāizvēlas – būt atbalstošam vīram vai slīgt depresijā.

Diemžēl arī šis nav stāsts ar laimīgām beigām, tomēr tā galvenā vērtība ir skaista mūzika un Lēdijas Gagas autentiskais tēlojums, kaut viņas pamata nodarbošanās ir mūzika. Lai nu kā būtu ar abu aktieru romānu īstajā dzīvē – bija tāds vai ne, viņu ekrāna “ķīmija” pasaka visu, kas būtisks.

Vientuļā vilka spožums un posts

“Up In The Air” (2009)

Ja arī jums Džordžs Klūnijs saistās ar Holivudas mačo tipāžiem, tad šī filma jums būs pārsteigums. Klūnija atveidotais varonis Raiens ir pieredzējis speciālists, kura uzdevums ir atlaist no darba cilvēkus lielās kompānijās. Viņš ir kā vientuļš vilks, kurš labāk strādā vienatnē, tādēļ viņš nelabprāt apmāca jauno Natāliju, kura Raienam šķiet kā naivs bērns. Tomēr darba ceļojumos viņi iemāca viens otram spēju saprast dažādus cilvēkus. Raiena mīlas dzīve ir tikpat tukša kā Nevadas tuksnesis, tomēr arī viņa horizontā parādās kāda skaista būtne. Vai viņi paliks kopā?

Filmas režisors ir Džeisons Reitmens, kurš kino pasaulei atnesa slaveno tīņu drāmu “Džuno”. Smeldze garantēta!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti