100 Latvijas pirmizrādes

Imanta Kalniņa operete "No saldenās pudeles" (1975)

100 Latvijas pirmizrādes

Viljama Šekspīra "Hamlets" Valmieras teātrī (1972, 2008) - cīņa uz dzīvību un nāvi

Jura Podnieka "Vai viegli būt jaunam?" (1986) - filma, kas satricināja pasauli

«Vai viegli būt jaunam?» - filma, kas satricināja pasauli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jura Podnieka (1950. gada 5. decembris – 1992. gada 23. jūnijs) slavenākā, pēc skaita viņa ceturtā pilnmetrāžas dokumentālā filma "Vai viegli būt jaunam?" 1986. gadā satricināja skatītājus ne vien Latvijā un Padomju Savienībā, bet visā pasaulē.

Viena gada laikā to redzēja 28 miljoni skatītāju, tā tikusi rādīta 85 valstīs, saņemot Lielo Kristapu un citas - starptautiska mēroga balvas, un ieņēmusi goda vietu Latvijas Kultūras kanonā, kur lasāms kino kritiķes Ditas Rietumas vērtējums: "Filma - fenomens, kuras ārkārtīgo rezonansi pasaulē radījusi autoru profesionalitāte, domas vēriens un prāta asums, spējot precīzi trāpīt aktualitātes nervā… Viena no populārākajām latviešu dokumentālajām filmām — spilgta publicistikas un arī latviešu dokumentālā poētiskā kino tradīciju simbioze… Filmu veidojusi izcila personība — režisors, arī operators Juris Podnieks, latviešu dokumentālā kino 1980. gadu spilgtākā personība… Filma ir notvērusi to milzīgās enerģijas lādiņu, kas vairs neļāvās tikt iegrožots padomisko klišeju rāmī… Emocionāli "Vai viegli būt jaunam?" ir arī viens no Latvijas drīzās brīvības priekšvēstnešiem."

Filmu iespējams noskatīties šeit.

Kino kritiķe Kristīne Matīsa akcentējusi: "Podnieka filmas nopelns un viens no sabiedrības intereses iemesliem bija arī fakts, ka viņš par savas filmas varoņiem padarīja un tādējādi it kā legalizēja dažādas jaunatnes grupas, kuras līdz tam oficiālā padomju ideoloģija izlikās neredzam – pagrīdes muzikantus, pankus, Afganistānā karojušos puišus, narkomānus un citus protestētājus."

Rīgas kinostudijā tapušās filmas veidotāju komandā, nenosaucot visus, scenāristi līdz ar Juri Podnieku – Jevgeņijs Margoļins un Ābrams Kleckins, operators Kalvis Zalcmanis, mūzikas autors Mārtiņš Brauns, filmas direktore Baiba Urbāne.

Toreiz jauniņās montāžas režisores Antras Cilinskas (šīs filmas turpinājumu "Vai viegli būt jaunam pēc 10 gadiem" un "Vai viegli būt jaunam pēc 20 gadiem" veidotājas, pēc režisora traģiskās nāves 1992. gadā - arī Jura Podnieka studijas direktores) pārdomas papildina arī komponists un grupas "Pērkons" līderis Juris Kulakovs, atceroties 1985. gada koncertu Ogrē, pēc kura tika tiesāti vairāki no izdemolētā vilciena pasažieriem, gan šim koncertam, gan paraugprāvas materiāliem kļūstot par spridzinošu šīs filmas sastāvdaļu.

Savukārt 2007. gadā Jura Podnieka studijas izdotajā diskā leģendāro filmu "Vai viegli būt jaunam" papildina vairāku filmas veidotāju - filmas scenārista Kalvja Zalcmaņa, komponista Mārtiņa Brauna un žurnālista Ābrama Kleckina atziņas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti