Vai vārdi ir spēcīgāki par ieročiem? «Kino Bize» demonstrēs animācijas filmu par militāro apvērsumu Angolā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

No piektdienas kinoteātrī “Kino Bize” sāks izrādīt animācijas filmu “Nodzīvot vēl vienu dienu” (Another Day of Life), kas veidota pēc slavenā poļu žurnālista Rišarda Kapusciņska (Ryszard Kapuściński) grāmatas motīviem un kurš filmā attēlots kā galvenais varonis militārā apvērsuma laikā 1975. gadā Angolā, informēja kinoteātra pārstāvji.

Filma veidota kā animācija, taču tā papildināta ar arhīva materiāliem un intervijām, kas uzņemtas 40 gadus pēc atainotajiem notikumiem. Filmas “Nodzīvot vēl vienu dienu” Latvijas pirmizrāde notiks 22. februārī kinoteātrī "Kino Bize" plkst. 19.00.

Režisora Raula de la Fuentes (Raúl de la Fuente) un Damiana Nenova (Damian Nenow) filmas sižets norisinās 1975. gadā. Kapusciņskis ir izcils žurnālists-veterāns, ideālists, bezcerīgu gadījumu un revolūciju draugs. Polijas preses aģentūrā viņš pārliecina savu priekšnieku nosūtīt viņu uz Angolu, kur valsts neatkarības priekšvakarā izcēlies asiņains pilsoņu karš. Kapusciņskis sāk šķietami pašnāvniecisku ceļu. Angolā viņš ir liecinieks netīrajai kara realitātei un atklāj iepriekš nezināmu bezpalīdzības sajūtu. Angola viņu mainīs uz visiem laikiem: viņš bija reportieris, kad atstāja Poliju, bet atgriezās kā rakstnieks.

Rišards Kapusciņskis bija viens no 20. gadsimta visspilgtākajiem kara reportieriem. Savas karjeras laikā viņš ziņojis par 27 revolūcijām, nonācis ieslodzījumā 40 reizes un tika notiesāts ar nāvi četras reizes. Filma “Nodzīvot vēl vienu dienu” ir veidota pēc viņa grāmatas, kura ar tādu pašu nosaukumu publicēta 1976. gadā.

Šajā darbā sausais un bezemocionālais atskats, ko Kapusciņskis rakstīja Polijas preses aģentūrai, aizstāts ar poētiskiem un spilgtiem aprakstiem. Grāmata pašam autoram bija ļoti nozīmīga, un tas ir manāms tajā, kā viņš par to runājis: “”Nodzīvot vēl vienu dienu” ir ārkārtīgi personiska. Tā nav par karu vai konfliktā iesaistītajām pusēm, bet drīzāk par apjukumu, par nezināmo un par likteņa nenoteiktību. Mēs bieži nonācām situācijās, kad bijām pārliecināti, ka šoreiz no nāves neizvairīsimies. Un tad nākamajā dienā mēs atviegloti pamodāmies un teicām: “Šī bija vēl viena nodzīvota diena, un vēl viena mūs gaida.””

Godalgotā filma apvieno animācijas un dokumentālās filmas žanrus. Tā ļauj skatītājiem pievienoties galvenā varoņa ceļam pa frontes līnijām un labāk izprast emocijas, kuras plosās pašā rakstniekā: bailes, neprāts, panika un nepanesama vientulība. 2018. gadā filma saņēma Cartoon Movie’s gada labākā producenta balvu, kā arī svinēja savu pasaules pirmizrādi īpašā seansā Kannu kinofestivālā.

Filma tiks izrādīta orģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā. To ieteicams skatīties no 16 gadu vecuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti