Vai tavam mīļākajam seriālam ir savs podkāsts?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Podkāsti jeb raidieraksti ļauj atdzīvināt mūsdienu informācijas gūzmā maliņā nostumtus, jau aizmirstus seriālus, kā arī laikā, kad ik nedēļu skatītāju vērtējumam tiek nodota jauna kinolente, pagarināt atsevišķu filmu aktualitāti. Video satura veidotāji aizvien biežāk ķeras pie podkāstu radīšanas mārketinga nolūkos.

Pagājušajā nedēļā podkāsts "Office Ladies" saņēma "IHeartRadio Podcast Awards" galveno balvu – tas tika atzīts par aizvadītā gada labāko podkāstu. Attālinātajā balvu pasniegšanas ceremonijā tika nosaukti labākie "IHeartRadio" vērtējumā (būtiski, ka tika ņemti vērā ne tikai šī medija radīti podkāsti). "Office Ladies" ir podkāsts, kurā aktrises Dženna Fišere un Endžela Kinzija atskatās uz divtūkstošo gadu pirmajā desmitgadē radītā un vēlāk kulta statusu ieguvušā seriāla "The Office" sērijām. Abas seriāla dalībnieces atminas dažādas seriāla filmēšanas nianses un aizkulises, kā arī aicina uz sarunām seriāla radītājus un citus aktierus. Podkāstu simpātisku dara fakts, ka Fišere un Kinzija, kuru varones seriālā lielākoties bija pretnostatītas, patiesībā dzīvē ir labākās draudzenes, kas veido dabisku podkāstam nepieciešamo vadītāju mijiedarbību. Katrā epizodē tiek aplūkota viena seriāla sērija, un podkāstā nereti viesojas citi aktieri, producenti un režisori. Teju identiska formāta podkāstu piedāvā cita slavena seriāla "The Sopranos" spēlējušie aktieri Maikls Imperioli un Stīvs Širipa.

"IHeartRadio" piedāvā arī citas Holivudas komēdiju jaunāko laiku klasikas "Anchorman" podkāstu "The Ron Burgundy Podcast". Tajā aktieris Vils Ferels turpina iejusties pirms 17 gadiem iznākušās filmas (pirms astoņiem gadiem laista klajā otrā daļa) galvenā varoņa Rona Burgundija lomā, visādi citādi nozīmīgas tēmas padarot absolūti muļķīgas un līdz komiskam absurdam triviālas.

2019. gada vasarā pasaules uzmanību izpelnījās HBO miniseriāls "Černobiļa", pēcāk gūstot milzīgus panākumus arī dažādās apbalvošanas ceremonijās – saņemtas 75 balvas. Viens no šī pasaules hita seriāla mārketinga plāna punktiem bija podkāsta izveide. Proti, dienu pēc katras seriāla sērijas iznākšanas tika publicēta arī jauna "The Chernobyl Podcast" epizode, kurā seriāla idejas autors, scenārists un producents Kreigs Meizins stāstīja gan par filmēšanas aizkulisēm (daļa seriāla tika filmēta Lietuvā), atklāja ārpus kadra palikušos vēsturiskos faktus un atklāja patiesam notikumam veltītam seriālam piemērota scenārija veidošanas nianses.

Līdzīgs stāsts arī par dzīvā kinoklasiķa Martina Skorsēzes līdz šim pēdējo kinolenti "The Irishman", kam tika veltītas slavas dziesmas un piešķirtas neskaitāmas balvas. Filmai radīts podkāsts "Behind The Irishman" ar sākotnēji trim epizodēm, bet vēlāk, reaģējot uz pozitīvajām atsauksmēm un pieprasījumu, tika ierakstītas un publicētas vēl trīs epizodes. Kino leģenda un staigājošā kinovēstures grāmata Martins Skorsēze ir izcils stāstnieks, bet podkāstā viesojas arī filmas galvenos varoņus attēlojušie Holivudas smagsvari Roberts De Niro, Als Pačino un Džo Peši.

Kamēr pasaules lielākie podkāstu straumētāji meklē veidus, kā kļūt par audio "netfliksu", tikmēr pats "Netflix" taustās podkāstu pasaulē, izmantojot audio platformu kā mārketinga instrumentu un mēģinot šādā veidā savam video saturam piesaistīt jaunus skatītājus. Piemēram, podkāsts "You Can’t Make This Up" piedāvā epizodes par "Netflix" patieso kriminālstāstu seriāliem. Turklāt, lai sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju, "Netflix" to publicē ne tikai sevis piedāvātajā video servisā, bet arī lielākajās podkāstu platformās. 

Ne vien kino un seriālu ļaudis sākuši izmantot podkāstus, bet arī televīzijas šovi un to personības. Viens no veiksmīgākajiem piemēriem ir īru izcelsmes amerikāņu komiķis Konans O’Braiens, kurš jau trešo gadu desmitu vada vakara izklaides šovus televīzijā taču, kopš 2018. gada kļuvis arī par podkāsteri, audio formātā piedāvājot "Conan O'Brien Needs a Friend". Tajā ik nedēļu stundas garumā Konans tandēmā ar savu asistenti un producentu piedāvā sarunas ar slavenībām, lielākoties citiem komiķiem un Holivudas aktieriem. Jau minētajā "IHeartRadio Podcast Awards" balvu pasniegšanas ceremonijā Konans O’Braiens saņēma gada labākā podkāstu vadītāja balvu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti