Kultūras ziņas

Marseļa - Eiropas kultūras galvaspilsēta 2013

Kultūras ziņas

Vai kamerzāle "64 krēsli" izveidota nelikumīgi?

Vācu režisors atgriežas filmēt Rīgu

Vācu režisors atgriežas filmēt Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Tuvojas Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas gads. Kino jomā viens no interesantākajiem projektiem plašajā programmā būs septiņu dažādu valstu režisoru veidotā dokumentālā filma par dažādām mūsu galvaspilsētas vietām - „Force Majeure. Rīga". Nupat savu izpētes braucienu šim projektam noslēdzis vācu režisors Rainers Komerss.

Rainers Komerss astoņdesmito gadu beigās iepazinies ar mūsu kinodokumentālistiem Hercu Franku un Ābramu Kleckinu, vēlāk ar Andri Slapiņu. Pēc traģiskajiem 1991.gada janvāra notikumiem Komerss sapratis, ka viņam jāveido filma par Jura Podnieka un viņa kolēģu darba atstātajiem nospiedumiem mūsu tautas apziņā un sajūtās.

Pēc 21 gada Rainers Komerss atgriežas Latvijā, lai veidotu savu redzējumu par šodienas Rīgu, konkrētāk – par dzīvi Daugavgrīvas rajonā.

"Es vēlos parādīt, kā cilvēki dzīvo noteiktā vietā, ainavā. Ar ko viņi sev pelna iztiku. Es vienmēr filmēju viņu ikdienas darbu, tāpat arī atpūtu. Mani ļoti interesē vietas, kurās satiekas daba un civilizācija. Tādā vietā kā Daugavgrīva tas ļoti labi izpaužas," atklāj Rainers Komerss.

Kad producentu kompānija "Mistrus Media" piedāvājusi filmu veidotājiem sadarboties ar vietējiem antropologiem, režisora attieksme sākotnēji bijusi skeptiska.

No sākuma biju skeptisks, jo zinātnieki dažreiz mēdz būt pasausi un dienām un naktīm lasīt grāmatas. Bet tā izrādījās lieliska ideja – tā deva man daudz atbalsta un iedvesmas," norāda režisors.

Gan Rainera Komersa, gan pārējo sešu režisoru veidotās filmas par Rīgu uz ekrāniem varēsim skatīties nākamā gada septembrī.

Filma ceļos arī pa tiem pilsētas rajoniem, kuros ir filmēti tur dzīvojošie cilvēki, kuriem apmeklēt kino vai pat Rīgas centru nemaz nav tik vienkārši.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti