Vācu kino zvaigzne Matess: Darbs pie «Pelnu sanatorijas» bija emocionāli nospriegots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Zināju, ka filmēšanās būs ļoti emocionāli intensīva. Pēc katras filmēšanas dienas biju ļoti noguris, bet strādāt ar Dāvi Sīmani un viņa komandu bija viegli," tā par spēlēšanu režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilmā "Pelnu sanatorija" saka galvenās lomas atveidotājs, viens no slavenākajiem vācu kino aktieriem Ulrihs Matess.

 

Kā jau vēstīts, kinoteātrī "Splendid Palace" ceturtdienas, 21.janvāra, vakarā pirmizrādi piedzīvos režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Pelnu sanatorija". Filma vēsta par atvaļinātu vācu kara ārstu, kurš Pirmā pasaules kara pēdējās dienās tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju Kurzemē, kur ārstējas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji.

Kinozinātnieks Viktors Freibergs šo skaudro stāstu nosaucis par vienu no pēdējo gadu lielākajiem notikumiem Latvijas kino. "Pelnu sanatorija" ir Dāvja Sīmaņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, un galveno lomu tajā spēlē viens no slavenākajiem vācu kino aktieriem Ulrihs Matess. Viņš uz vienu dienu ieradies Rīgā, lai piedalītos pirmizrādē. Ulrihs Matess pauž lielu gandarījumu gan par filmēšanās procesu, gan rezultātu.

"Es izlasīju aģenta atsūtīto filmas scenāriju un momentā, kolīdz biju pāršķīris pēdējo lappusi, sapratu - man šajā filmā ir jāpiedalās! Scenārijs bija ļoti emocionāli nospriegots, dialogi - aizkustinoši, visi filmas tēli - ļoti interesanti. Arī režisors man uzreiz iepatikās, kolīdz satikāmies. Atlika vien naudas problēma, kas pat īsti nebija problēma, jo nauda bija tik maza, ka tas pat nebija svarīgi. (Smejas) Es nekad nestrādāju naudas dēļ, lai gan man to nevajadzētu skaļi teikt. Un es uzskatu, ka arī ar mazu budžetu var uztaisīt lielisku filmu," stāsta Ulrihs Matess.

"Biju labi sagatavojies šai lomai, daudz lasīju par vēsturisko situāciju, neskaitāmas reizes pārlasīju scenāriju. Zināju, ka filmēšanās būs ļoti emocionāli intensīva. Pēc katras filmēšanas dienas biju ļoti noguris, bet strādāt ar Dāvi Sīmani un viņa komandu bija viegli. Man šķiet, ka filma ir iznākusi lieliska - tā ir laika, emociju un tēlu klātbūtnes koncentrāts. Operatora darbs ir brīnišķīgs - Andrejs Rudzāts ir īsts mākslinieks. Visi filmas dalībnieki strādāja augstākajā līmenī," norāda Ulrihs Matess.

Uz jautājumu, vai Matesa dalība filmā varētu palīdzēt tai iegūt plašāku rezonansi ārpus Latvijas, aktieris ar sev raksturīgo humoru atbild: "Es diemžēl neesmu Leonardo di Kaprio, bet, jā, Vācijā varētu būt lielāka interese. Cilvēki man jautā par šo filmu - producenti, režisori, aktieri. Pat kanclere Merkele viendien apvaicājās: "Vai tev gadījumā kaut kad nebija filmēšanās Latvijā? Kas ir ar to filmu?" Kas viņai ir par atmiņu!"

Savukārt Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma par Ulriha Matisa filmēšanos "Pelnu sanatorijā" saka: "Viens no izcilākajiem un savdabīgākajiem Vācijas kino un teātra aktieriem ir nospēlējis sarežģītu, daudzšķautņainu lomu talantīgā latviešu režisora Dāvja Sīmaņa filmā, pierādot, ka Latvijas kino un konkrēti Sīmaņa piedāvājums ir interesants arī augstas klases starptautiska līmeņa profesionālim. Šis ir unikāls notikums, jo var teikt, ka tā ir pirmā reize un, cerams, ne pēdējā, kad tāds Eiropas līmeņa aktieris spēlē galveno lomu Latvijas filmā."

"Ulriha Matesa darbs uz laukuma ir nozīmīgs paraugs gan režisoram, gan aktieriem, kas strādā viņam līdzās. Viņa spēja līdz ar epizodes sākumu pārtapt varonī, kuru viņš atveido, ir apbrīnojama. Turklāt viņš spēj precīzi atkārtot mizanscēnu nākamajā dublī, pilda režisora piedāvātās korekcijas, kā arī jūt kameras klātbūtni," par sadarbību ar Ulrihu Matesu stāsta režisors Dāvis Sīmanis.

Filmu "Pelnu sanatorija" jau noskatījies kino zinātnieks Viktors Freibergs: "Ulriha Matesa varoņa kalsnā seja, nogurušais, bet dziļais acu skatiens, kas ir vienlīdz bezcerīgs un līdzjūtīgs, mēģinot palīdzēt garīgi sagrautajiem pelnu sanatorijas iemītniekiem, ir režisora atradums. Lakoniskais dialogs, kurā mijas vācu un latviešu valoda, ļauj viņu uztvert atsvešināti no darbības vides kā simbolisku glābēja tēlu."

No 22.janvāra filma "Pelnu sanatorija" tiks rādīta lielākajos kinoteātros visā Latvijā un visos Rīgas kinoteātros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti