Kultūras ziņas

Grupas "Remix" 30 gadu jubilejas dāvana

Kultūras ziņas

Daugavgrīvas cietoksnī atdzīvojas zviedru laiki

Ingrīdas Bergmanes jubilejai veltīta izstāde

Uz Rīgu atceļojusi izstāde «Ingrīdas Bergmanes sāga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Godinot izcilās zviedru kino dīvas Ingrīdas Bergmanes simtgadi, uz Rīgu ir atceļojusi izstāde «Ingrīdas Bergmanes sāga». Fotogrāfijās un video instalācijās attēloti aktrises trīs dzīves posmi kino un teātra karjerā.

Lai gan aktrises Ingrīdas Bergmanes 100. jubilejas gads tuvojas jau beigām un aktrises portrets šogad pat ir pabijis uz Kannu kino festivāla plakāta, arī šobrīd uz Rīgu ir atceļojusi izstāde “Ingrīdas Bergmanes sāga”.

Leģendāro kino aktrisi Ingrīdu Bergmani pasaules kino klasikas gardēži atpazīst no melanholiskās filmas "Kasablanka", kurā viņa spēlē kopā ar Hamfriju Bogartu. Piedalījusies Alfrēda Hičkoka, Ingmāra Bergmana, Roberto Roselīni un citu ievērojamu kinorežisoru filmās. Zviedru izcelsmes aktrise ar trīs "Oskara" statuetēm pasaules kino vēsturē vēl šodien ir atpazīstama gan ar to, ka gāja pa priekšu sava laika stereotipiem, gan par to, kādai jābūt kinodīvai, gan – kā jāuzvedas sievietei. Viņa uzdrošinājās pārkāpt robežas, atklāti runāt to, ko domā. Par to viņa diemžēl samaksāja augstu cenu savā personiskajā dzīvē

"Tā ir sieviete, kas gāja savu ceļu Holivudā. Viņa negribēja mainīt savu vārdu uz kaut ko komerciālāku, un viņa nelietoja kosmētiku, arī šodien mēs varam no viņas iedvesmoties," saka izstādes producente Annmarija Kastrupa.

"Lai cik tas savādi arī nešķistu, pirms es sāku piedalīties izstādes organizēšanā, es neko daudz par Ingrīdu Bergmani nezināju," atzīst izstādes mākslinieks Anderss Rabeniuss. "Bet šobrīd, paskatoties uz viņas tā laika domāšanas virzienu, ar katru mirkli sajūtos aizvien lepnāks un lepnāks par viņu."

Video instalācijas un fotogrāfijas atklāj trīs dažādus posmus Ingrīdas Bergmanes dzīvē. 30 iepriekš plašāk nedemonstrētas fotogrāfijas, kuru autoru vidū ir divi izcili Holivudas fotogrāfi - Roberts Kapa, kurš bija arī viens no Ingrīdas Bergmanes mīļotajiem vīriešiem, Gordons Perks - un pasaulslavenais zviedru fotogrāfs Lenarts Nilsons.

"Tas ir tāds mirklis, kad ir iespēja apstāties," norāda bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers. "Paskatīties kino un aizmirsties, un skatīties uz ģēniju, nevis uz vienu kādu pop-filmu kas šobrīd ir pieejama vairākos simtos kanālu, bet paskatīties kino, kad kino bija māksla."

Ceļojošā bezmaksas izstāde jau ir pabijusi vairākās pasaules valstīs un kontinentos, un Rīgā, Kongresu namā tā būs apskatāma līdz 17.novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti