Labrīt

Ināra Mūrniece: Saeima pavasara sesiju aizvadījusi īpašā darba režīmā

Labrīt

Ārkārtas situācija Latvijas iedzīvotājiem likusi aizdomāties par uzkrājumu veidošanu

Fotogrāfe Inese Kalniņa Vecrīgas jumtiem veltījusi veselu fotomākslas projektu

Uz jumta ir brīvība. Atklās fotomākslinieces Ineses Kalniņas izstādi «Pār-Rīga»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vecrīgas jumtu īpašais šarms bijis iedvesmas avots fotomākslinieces Ineses Kalniņas jaunajai izstādei ''Pār-Rīga''. Autore izstādē nenodarbojas ar jumtu dokumentēšanu. Viņas darbi veidoti kā kolāžas, kurās jumtu motīvi savienoti ar dažādiem viņai personiskiem simboliem, kas kopumā veido asociatīvus noskaņu stāstus, kuros katrs skatītājs aicināts ieraudzīt ko tuvu tieši viņam.

Darbus papildina arī haikas, ko rakstījusi jaunā dzejniece Nora Grēniņa un kas ir viņas impresijas par Ineses Kalniņas fotogrāfijām.

Haikas un mūzika skanēs arī 19. jūnijā izstādes atklāšanā “Galerijas Centrs” pasāžā.

“Kad es uzkāpju uz jumtiem, tur ir tomēr tā brīvība, pirmkārt, tas gaiss, vējš, kas ir daudz spēcīgāks, un saule, kas ir daudz spilgtāka,” izstādes autore Inese Kalniņa stāsta par sajūtām, kas arī radīja vēlmi Vecrīgas jumtiem veltīt veselu fotomākslas projektu.

Pašu pirmo reizi viņa uz jumtiem nokļuva, pateicoties viesnīcas “Hilton” pasūtījumam, kad viņai vajadzēja izveidot fotosēriju ar Rīgas jumtiem viesnīcas interjeram.

Tas bija impulss šo tēmu turpināt un paplašināt, un tā tagad tapušas kolāžas, kurās jumtu motīvi savienoti ar dažādiem tēliem un detaļām, kas pašai autorei ir ļoti personiskas, bet kurās skatītājs netraucēti var ieraudzīt savu stāstu.

Inese Kalniņa
Inese Kalniņa

Iemontētās detaļas dažkārt izskatās tik dabiski, ka skatītājs to var uztvert arī kā realitāti, nu, piemēram, kādā jumta lodziņā ieraugot kaķi un puķu podu.

“Fotogrāfiju izvēle ir no maniem arhīviem, un es liku tos attēlus, kas bija man personīgi interesanti. Piemēram, šajā fotogrāfijā ir līniju ritmi un krāsa, kas ir uzrunājoša, harmoniska, maiga, tai pat laikā var pamanīt detaļu – tur ir kaķis logā pie puķēm, un puķes ir no manas mammas mazdārziņa.

Man ir svarīgi šajā izstādē fotogrāfiju padarīt interesantu, kad ir interesanti skatīties ne tikai, kas ir fotogrāfijā, bet kā tā ir pasniegta,” skaidro māksliniece.

Kolāžas formāts, šķiet, vēl vairāk izceļ Vecrīgas jumtu īpašo šarmu ar torņiem un tornīšiem, spicumiem un liekumiem, vējrāžiem un dekoriem. Tonāli fotogrāfijas caurvij zeltainums, kas autorei šķitusi īpaši raksturīga Rīgas jumtu noskaņa, ko vislabāk var notvert, fotografējot dienas laikā un saulrieta brīdī.

“Izkūst uz tavām rokām mana diena

Atstāj, lūdzu, durvis vaļā

Es jūtu sauli no Pārrīgas jumtiem”

 

- Nora Grēniņa

Ir kolāžas, kurās īpaši izceļas jumtu ritmika, harmonija un simetrija, vienā no tām šo izjūtu vēl pastiprina vīrieša tēls, kura ķermeņa arhitektūra it kā saplūst ar kāda jumta torņa veidolu.

Inese Kalniņa atzīmē: “Šajā gadījumā es vairāk izceļu ar fotogrāfiju, ka ir tāda lieta kā harmonija, tas ir tas mūžsenais izaicinājums norādīt uz to perfekcionismu, uz to vēlamo, uz to simetriju, uz kaut kādām tādām lietām, kas mūs bagātina, skatoties, dzīvojot tajā. Arī mūsu augums ir kā arhitektūras atveids.”

Haikas papildina katru izstādes fotogrāfiju, un to autore ir jaunā dzejniece Nora Grēniņa, kurai nesen nāca klajā pirmais dzejoļu krājums.

“Klusums uz jumtiem

Ieelpa – izelpa

Laiks pazūd zeltā”

 

- Nora Grēniņa

Inese Kalniņa stāsta: “Mūsu sadarbība sākās tajā brīdī, kad es parādīju attēlus, un tajā brīdī mūsu enerģija kaut kā tā savienojās, ka mēs sapratām, ka tas būtu fantastiski, ja mēs varētu kopā sadarboties. Kaut kā ļoti harmoniski mums izdevās apvienot spēkus un radošo enerģiju.”

Haikas un mūzika skanēs arī izstādes atklāšanā, tādējādi tāpat kā Ineses Kalniņas kolāžas, savienojot vienkopus vairākas mākslas.

Haikas lasīs aktrise Maija Arvena, muzicēs Ģirts Pavēnis, spēlējot ģitāru, un Lauma Kazaka, kura spēlēs perkusijas.

“Pasaule smejas

Apsēžos starp vecpilsētas namiem

Mana sirdsapziņa ir tīra”

 

- Nora Grēniņa

Lauma Kazaka atzīmē: “Mani personīgi ļoti uzrunāja fotogrāfes personība, un Inese man ļoti saistās gan ar tādu filozofisku skatījumu, gan arī ar kaut ko vieglu, gaisīgu, ar improvizāciju. Un tad bija skaidrs, ka muzikālajam noformējumam ir jābūt tādam, ka cilvēki apskatītu attēlus un viņiem mostos tādas poētiskas pārdomas, tāds prieks, tāds vieglums, tā sajūta, ko viņa minēja, ka esot uz jumta ir brīvība.”

Ineses Kalniņas foto kolāžu izstādi “Pār-Rīga” atklās “Galerijas Centrs” pasāžā, un tā būs skatāma līdz 8. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti