Labrīt

NMPD vadītāja: Mediķi ir labāk gatavi Covid-19 saslimstības pieaugumam, bet ir izdeguši

Labrīt

Re:Check pēta: vai sasniegti valsts parāda griesti; bērni un Covid-19 delta paveids

Tuvojas seriāla par Emīliju Benjamiņu pirmizrāde. Publiskots treileris

Tuvojas seriāla par Emīliju Benjamiņu pirmizrāde; publicēts filmas treileris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

6. septembrī publicēts jaunās daudzsēriju filmas "Emīlija. Latvijas preses karaliene" treileris. Pirmizrādi filma piedzīvos 20. septembrī kinoteātrī ‘’Spendid Palace’’. Filmas centrā ir leģendārā preses izdevēja Emīlija Benjamiņa, ko atveido Guna Zariņa. Stāsts par Benjamiņu atklāj arī ļoti plašu pagājušā gadsimta 20. un 30. gadu notikumu panorāmu un citu vēsturisku personību galeriju.

Seriāls ir viens no uzvarētājiem ārkārtas finansējuma konkursā, kam valdība pērn piešķīra līdzekļus, atbalstot pandēmijas dēļ apdraudēto kultūras nozari. To veidojusi ļoti spēcīga profesionāļu komanda, seriālam ir četri scenāristi un trīs režisori. Līdzās Gunai Zariņai lomas atveido Juris Bartkevičs, Raimonds Celms, Baiba Broka, Ligita Dēvica, Inga Tropa, Artūrs Skrastiņš un citi populāri aktieri. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Filma aptver laika periodu no Emīlijas Benjamiņas izdotā žurnāla ‘’Atpūta’’ pirmsākumiem līdz viņas bojāejai Sibīrijā. Katra sērija atspoguļo kādu zīmīgu Benjamiņas dzīves posmu. Līdzās viņai var iepazīt 20. un 30. gadu sabiedrību visā tās krāšņumā, arī veselu plejādi citu leģendāru personību – Antonu Benjamiņu, Kārli Skalbi, Jāni Ziemeļnieku, Jūliju Lāci, Eiženu Finku un citus.

Filmas stāsts iekļauts sešās spēlfilmās un vienā dokumentālajā sērijā. Šādu apjomu paveikt nepilna gada laikā, turklāt pandēmijas apstākļos ir tuvu neiespējamam – atzīst producents Gints Grūbe, bet iespējamu to padarīja visu iesaistīto augstā profesionālā meistarība, kā arī labā sadarbība ar pašu Benjamiņu ģimeni, kas filmēšanai atvēlēja arī dažādas autentiskas lietas.

No pandēmijas laika bija arī kāds ieguvums, proti, tas deva iespēju filmēt arī vairākās autentiskās vietās, kur notikušas vēsturiskās darbības, kas citkārt nebūtu tik viegli pieejamas.

"Viena filmas darbības daļa patiešām notiek Fābu namā jeb tautā sauktajā Benjamiņu namā, Krišjāņa Barona ielā 12, kur mēs rādām, piemēram, to, kā Benjamiņi ievācas. Tur vēl joprojām arī mūsdienās ir saglabājušās lietas no Emīlijas laikiem. Gan viņas iegādātās Venēcijas lustras, gan skaistā vitrāža, kurā ir attēlotas trīs māsas Simsones, no kurām viena ir Emīlija. Otra spilgta epizode ir filmēta Valdeķu muižā, kas piederēja Benjamiņu ģimenei, ko viņi iegādājās 1931. gadā un kurā Antons Benjamiņš būvēja savu ideālo Latviju," stāsta producents.

Daudzas vēsturiskās tēmas filmā ļoti spēcīgi rezonē ar šodienu, atzīst Gints Grūbe – piemēram, jautājumi par preses brīvību: "Tā kā lielākā daļa no filmas darbības notiek "Jaunāko Ziņu" redakcijā, tad

tas ir arī stāsts par attiecībām starp medijiem un varu, arī par to, kādā veidā ar mediju cilvēkiem vara mēģina manipulēt. Un tie ir tik aktuāli jautājumi, cik aktuāli vien var būt."

Filmas režija ir trīs cilvēku kopdarbs, un tie ir Kristīne Želve, Andis Mizišs un Dāvis Sīmanis. Katrs strādāja pie savām sērijām, bet kopīgais uzstādījums bija, ka galveno varoni viņi necels uz pjedestāla, neidealizēs, bet rādīs visā viņas daudzpusībā.

Kristīne Želve atklāj: "Mēs centāmies skatīties uz Emīliju vispusīgi un redzēt arī tos brīžus, kad viņa ir gatava iet uz kompromisiem ar varu, kas pēc tam atspēlējas, vai kaut kādu brīžus, kad viņa tiešām saistībā ar šīm pārbaudēm ar varu, naudu, prestižu un respektu balansē uz ētikas vai morāles robežas."

Lai arī katrs režisors centās kušināt savu "ego", kopdarbu veidojot, dažas tieši katram svarīgas idejas tomēr ik pa laikam izvirzījās priekšplānā. "Man, protams, svarīga bija šī sievietes, šī emancipācijas un feminisma līnija. Un bija interesanti redzēt, ka kolēģi vīrieši kaut kādas nianses, kas man liekas esenciāli svarīgas, ka viņi tās tā kā neredz. Brīžiem jau mums tur gāja tā – vai! atkal tu ar to savu feminismu! Bet tas bija arī viens no uzstādījumiem, ka

mēs necenšamies rekonstruēt pagātni, bet tomēr izceļam tēmas, kas ir aktuālas mūsdienās, mēs skatījāmies uz tiem tēliem ar šodienas režisora acīm,"

skaidro Želve.

Filmā redzēsim populāru aktieru krāšņu buķeti – līdzās Gunai Zariņai viņas vīra Antona Benjamiņa lomā darbosies Juris Bartkevičs, kurš ir pārliecināts:

"Šis pāris izdarīja milzīgu darbu latvietības uzturēšanā. Arī "Jaunākajās Ziņās" viscaur audās šis latviskais gars.

Un Antons bija ārkārtīgi rosīgs. Viņš ar pārliecinošu runu suģestēja klausītājus, faktiski visi vienā balsī atzina viņu par lielu personību. Un Emīliju atkal kā Dieva dotu grāmatvedi, kura faktiski šo vīrieti, kurš lidoja ar savām idejām, mēģināja turēt pie zemes. Viņa vispār ļoti bieži izlīdzināja vai nokārtoja to, ko vīri salaida dēlī tur tajā savā redakcijā, ieskaitot arī Antonu. Tā kā var teikt, ka Emīlija ir Latvijas preses karaliene, bet viņa bija karaliene arī savam vīram. Antons jau viņu sauca – Mīla. Nevis Emīlija, bet Mīla. Nu, Mīla, ko tu, Mīla…"

Jaunā daudzsēriju spēfilma "Emīlija. Latvijas preses karaliene" pirmizrādi piedzīvos 20. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace". Pēc pirmizrādes filma no 23. septembra būs pieejama skatītājiem izklaides platformā "Tet+", bet no 1. oktobra – kinoteātros visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti