Kultūras ziņas

Vijas un Kaspara Zariņu paralēlā dzīve mākslā

Kultūras ziņas

Tēlnieks Egons Peršēvics baida skatītājus

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Turpinās Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vēl līdz nedēļas beigām turpinās 21. Baltijas dokumentālo filmu forums. Tā laikā Rīgā un Latvijas reģionu pilsētās izrāda starptautiskos festivālos atzinību guvušas dokumentālās filmas, kas apkopotas programmā "Pārliecības garša". Foruma laikā notiek arī kino profesionāļu tikšanās, kur pieredzējušākie pamāca zinātkāros un, protams, filmu tirgus.

"Baltic Sea Docs" jeb Baltijas jūras dokumentālo filmu forums radies Dānijā kā pieredzes apmaiņas un filmu projektu tirgus vieta, kas pulcē filmu veidotājus no dažādām Eiropas valstīm. Jau divpadsmito gadu tas notiek Latvijā, kur to organizē Nacionālais Kino centrs. Foruma ietvaros dažādu valstu dalībnieki piedalās vairāku dienu seminārā, apgūst filmas idejas un trāpīgu pieteikumu izveides prasmes, lai piesaistītu uzmanību un finansējumu.

"Mēs esam auguši, šogad mums ir sabraukuši no 25 projektiem apmēram 50 pārstāvji, kuri tagad strādā pie saviem projektiem un [nedēļas] nogalē viņi tos prezentēs televīzijām un pircējiem, kas sabraukuši no visas Eiropas un pat Kanādas un Amerikas, lai šo reģionu, šo filmu tematiku padarītu pieejamāku visai pasaulei," stāsta Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma pārstāve Jūle Mare Rozīte.

Viens no meistarklases lektoriem - Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma dibinātājs no Dānijas.

"Pičings ir veids, kā prezentēt filmas ideju, tas ilgst tikai septiņas minūtes, un to laikā katram ir jāspēj izstāstīt būtiskāko. Tas ir iespējams, ja tu parādi sevi labā garastāvoklī, kaislīgi, un tev ir kas interesants ko parādīt. Atbilstošs klipos un ar savu runu tu aicini cilvēkus būt par daļu no tava stāsta," saka Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma dibinātājs Tue Stīns Millers.

Savukārt kinorežisors, operators, semināra dalībnieks Ivars Zviedris uzskata, ka neko daudz šādi pasākumi režisoram nedod.

"No vienas puses, ir ļoti forši šādi pasākumi, bet, no otras, – dokumentālajā kino tev tas traucē, jo katrs kaut ko iesaka, katrs ir gudrs, katrs ir režisors un operators utt., bet tad, kad tu aizej pierobežā un esi viens ar kameru un savu varoni, tad šis, kas ir ieteikts - manā vismaz dokumentālista pieredzē baigi palīdzējis nav, tad tu esi ar sevi," skaidro Zviedris.

"Tas, ko vēlos iemācīt "Baltic Sea Docs" dalībniekiem, ir entuziasms, veidojot dokumentālo kino. Tas man ir galvenais atslēgas elements, uzņemot dokumentālo filmu," - tā kinorežisors Daniels Abma.

Daniels Abma ir viens no režisoriem, kura filma skatāma foruma ietvaros izveidotajā kinoprogrammā “Pārliecības garša”, kurā sakoncentrēti astoņi spilgti un dzīvi apliecinoši kinodarbus, kas jau guvuši atzinību starptautiskos kinofestivālos.

"Mana filma ir dokumentāls stāsts par trim transpersonām, kuras mainījušas savu dzimumu un dzīvo Kubā; filma izseko, kā mainās viņu dzīve viena gada laikā," stāsta Abma. "Kubā valsts attieksme pret transpersonām ir ļoti īpaša, jo viņiem palīdz valstiskā līmenī, Kubas prezidenta meita palīdz šādiem cilvēkiem, nodrošinot terapiju, socializēšanos, tas mani pārsteidza, kā sociālistiskā valstī izveidota īpaša aprūpes programma transpersonu atbalstam."

Jau vēstīts, ka kinoforums turpināsies līdz 10.septembrim. Lielākā daļa filmu seansu un tikšanās ar režisoriem notiek  Rīgā, bet filmas tiek demonstrētas arī Cēsīs, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē un Valmierā. Pirmoreiz dažādu gadu foruma programmu filmas iespējams skatīties arī internetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti