Kultūras ziņas

Filmē pirmo latviešu vesternu "Kur vedīs ceļš"

Kultūras ziņas

Koris "Maska" devies uz Gēteborgu

Izstāde par filmām, kas uzņemtas Tukumā

Tukuma muzejā skatāma izstāde par Tukumā uzņemtajām filmām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tukums ir viena no kinematogrāfistu iemīļotākajām Latvijas pilsētām. Un ne velti – senas ēkas, šauras ieliņas, gandrīz autentiska vide. Arī šobrīd Tukumā top kino – Krievijas un Latvijas kopražojuma spēlfilma par krievu rokzvaigzni Viktoru Coju. Savukārt vienā no pilsētas senākajām ēkām – Tukuma pilsētas vēstures muzejā “Pils tornis” – iekārtota jauna izstāde “Kino Tukumā”. Tā atklāj interesantas vietas, kur uzņemtas dažādas labi zināmu filmu epizodes, piemēram, ainas filmai “Vella kalpi”, “Ilgais ceļš kāpās” vai “Tēvs Nakts”.

Kino uzņemšanas gaisotne Tukumā nav retums. Par to vēsta jaunākā izstāde Tukuma pilsētas vēstures muzejā “’Pils tornis” – “Kino Tukumā”. Tā atklāj kadrus un faktus ar pilsētas atmosfēru desmit labi zināmās latviešu spēlfilmās no  iepriekšējā gadsimta 50. gadiem līdz mūsdienām.

“Sākot no “Ritas”, kas ir 1957. gadā uzņemta Tukumā, pēc tam seko “Cielaviņas armija”, tālāk seko “Ilgais ceļš kāpās”, tad ir “Ausma”, “Vella kalpi”, kas, izrādās, esot skatītāju ziņā nepārspēta, seko “Tēvs Nakts”, “1906”, “Nameja gredzens”, “Rūdolfa mantojums” un “Rīgas sargi”,” stāsta Tukuma pilsētas vēstures muzeja ekskursiju vadītāja Linda Lūse.

“Katrai filmai var piemeklēt stāstu no Tukuma, piemēram “Tēvs Nakts” ebreju tērpam blakus ir futbolbumba. Kāpēc? Savulaik mums bija gana liela ebreju diaspora un bijusi futbolkomanda no brāļiem un brālēniem Ferberiem – visa komanda futbolkomanda no vienas dzimtas… daļa aizgājusi bojā, daļa aizbraukusi uz Palestīnu,” atklāj Lūse.

“Tukums ir autentiska vieta gan ar pilsētas vizuālo izskatu, gan arī atsevišķām ēkām, kurās ir saglabājusies tā laikmeta autentiskā vide vēl joprojām,” norāda filmas “47” kopproducente Inese Boka-Grūbe (“Mistrus Media”).

Ekspozīcija rāda desmit filmu fragmentus ar Tukumā uzņemtiem skatiem, epizožu fotogrāfijas tolaik un tagad, aktieru tērpus un arīdzan slavenākos tukumniekus – pazīstamas ekrāna zvaigznes.

“Viszināmākie ir Vija Artmane un Jānis Zenne, vēl ir tādi, kas daudz filmējušies, no jaunākiem aktieriem – Dainis Gaidelis un Maija Doveika, viņi arī ir tukumnieki,” norāda Lūse. “Tālāk mums ir atskats uz kinoteātriem Tukumā, jo šeit ir bijuši četri kinoteātri, tagad gan nav neviena, jo Rīga mūs ir izkonkurējusi.”

Kino izstādē “Pils tornī” iespējams paņemt pilsētas karti, kurā atzīmētas visas vietas, kur uzņemtas filmas, lai varētu tās izstaigāt un aplūkot dabā.  

Izstāde muzejā skatāma līdz 2020. gada 5. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti