Panorāma

Latvijā slikta gaisa kvalitāte

Panorāma

Brīvprātīgie: baltkrieviem ir svarīgs Latvijas atbalsts un izpratne

Ilze Burkovska-Jakobsena filmē īsfilmu

Top režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas īsfilma «Atseko man»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Septembra nogalē piedzīvotā Latvijas pirmizrāde starptautiskus panākumus guvušajai animācijas filmai “Mans mīļākais karš” tās režisorei Ilzei Burkovskai-Jakobsenai nemaz nav ļāvusi salikt rokas klēpī un atpūsties. Norvēģijā un Latvijā dzīvojošā režisore šobrīd aktīvi strādā gan pie šīs filmas norvēģu versijas, gan tepat Rīgā filmē savu jaunāko darbu – īsfilmu “Atseko man”.

Tas būs dziļš attiecību stāsts par mazmeitu, kura dzīvo kopā ar vecmāmiņu, jo viņas mamma devusies strādāt uz Angliju.

“Es ļoti daudz domāju par ģimeni un attiecībām starp tuvākajiem cilvēkiem, manā dzīvē arī manas vecāsmammas ir bijušas ļoti svarīgas, un es vēlējos atrast stāstu, kurš varbūt ir ar kaut ko pārsteidzošs,” stāsta režisore Ilze Burkovska-Jakobsena.

Kaut gan stāsts mūsdienām ļoti aktuāls un ierasts, mazāk tipiski, ka šajā filmā attiecības izspēlētas starp pieaugušiem cilvēkiem.

Režisore skaidro: “Bērnu filmās filmējam bērnus, kuriem ir kontakts ar vecvecākiem un tur ir tie interesantie piedzīvojumi.

Bet šeit mazmeita jau ir pieaugusi, viņai ir savas domas, vēlmes un mērķi dzīvē, un tie ir atšķirīgi no tā, ko vecmāmiņa bija iecerējusi vai kas vecmāmiņai patiktu.”

Galvenās lomas atveido Nacionālā teātra aktrise Inta Tirole un Valmieras teātra jaunā aktrise Klinta Reinholde. Viņas abas saka – par šādiem attiecību līkločiem noteikti jārunā.

“Tur jau nav tikai stāsts par sievietēm, es tā uzskatu, tikpat labi tur varētu būt mazdēls un vectēvs, bet es domāju, šis stāsts ir svarīgs, jo apakšā ir arī tās spēks, kas ir sievietēs, un arī tā saikne,” spriež Klinta Reinholde.

Savukārt Inta Tirole atzīmē: “Nu tā, kā ir jaunākiem ar vecākiem – jaunākais vienmēr dod padomus vecākajiem un vecākais kā vecmāmiņa grib uzspiest savu domāšanu. Un tā tas ir visās paaudzēs, man liekas.”

Tehnoloģiju aizpildītajā un straujajā mūsdienu dzīves ritmā pierasts uzskatīt, ka dažādas paaudzes dzīvo katra savā burbulī. Filmas režisore Ilze Burkovska-Jakobsena tam nepiekrīt.

Viņa uzsver: “Tikko jūs aizejat katrs uz savu ģimeni, ir tā, ka “es no mazmeitiņas mācos to” – saka vecāsmammas. Jo mazbērni māca jaunās lietas un tehnoloģijas. Tāpat ir bērni, jaunieši, kuri ar mīļumu grib tikt pie vecmāmiņas ciemos un gaida vecmāmiņas kotletes, un tas mīļums jau pastāv arī ikdienā, tikai viņš ir citādāk noformulēts un citādāk izdzīvots, bet, tikko mēs ieejam konkrētās ģimenēs iekšā, mēs jau redzam, ka mīļums ir, tikai viņš ir sabiedrībā mazāk redzams.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti