Kultūras ziņas

Bez apskāvieniem un skūpstiem

Kultūras ziņas

Rakstniece, mecenāte, spiedze

Top jauna spēlfilma "Banāns upē"

Top režisora Kristapa Brīzes debijas spēlfilma «Banāns upē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Netālu no Tukuma upītē Slocenē sāksies jaunas pilnmetrāžas spēlfilmas “Banāns upē” varoņu ceļojums ar laivu. Kopīgs brauciens kļūs par jaunu, psiholoģiski svarīgu pieredzi divpadsmitgadīgam puikam un viņa patēvam kopā ar draugu. Filma būs jaunā režisora Kristapa Brīzes debijas darbs spēlfilmu žanrā.

Pļavā pie bijušā dzelzceļa uzbēruma, ko dēvē par Kurzemes ieeju, garajā zālē noslēpusies šaura upīte un arīdzan filmēšanas grupa. Tiek piepūsta dzeltena laiva – simboliska zīme, jo rit gatavošanās pilnmetrāžas spēlfilmas “Banāns upē” pirmajam kadram.

“Mēs gatavojamies sākuma kadram, kur varoņi iepeldēs upē un dosies ceļojumā,” skaidro filmas režisors Kristaps Brīze. “Tā ir vasaras ceļojumu filma un, neskatoties uz sarežģītu psiholoģisku uzstādījumu, filma ir plūstoša, viegla un saulaina.”

Mākslinieks Toms Grīnbergs uzsver, ka šis viņam bijis labākais darbs pasaulē – strādājot pie filmas, kurā varoņi ceļo pa upi, parādīt Latviju no skaistākās puses un atrast skaistākās Ziemeļkurzemes vietas.

Mākslinieks gan atzīst: “Protams, kino ir melu māksla – nebūs tā, ka viņi šeit sāks braukt un gāzīs līdz jūrai, tā nē, mēs lipināsim kopā vairākas upes.”

“Laivu brauciens vienmēr kaut ko maina, satuvina cilvēkus, ne velti saka: “Mēs visi sēžam vienā laivā,” atzīmē Toms Grīnbergs.

Režisora Kristapa Brīzes debijas darbs pilnmetrāžas spēlfilmu režijā cieši savīts ar viņa personīgo dzīves pieredzi un pārdomām par patēva lomu daudzu šķirto ģimeņu dzīvē.

Režisors skaidro: “Stāsts ir par to, kā jauns vīrietis uzņemas patēva lomu un, ņemot vērā, ka es pats ienācu ģimenē, kur jau bija 9, 10 gadus veci puikas, arī es šim procesam gāju cauri.

Un, manuprāt, šis ceļojums ir tāds kā simbolisks manas pieredzes transformēts pusotru stundu garš darbs.”

Kristapu Brīzi interesē patēva loma: “Svarīgi saprast, ko šī loma ietver, kas ir, kas nav pieļaujams. Viena no kļūdām ir nekļūt par tēvu, neaizvietot tēvu, līdz ar to ir jāatrod attiecību veids, kā eksistēt savā starpā, un šis ceļojums būs pūles to nodibināt.”

Aktieris Toms Auniņš topošo darbu komentē: “Tā filmas intriga, tas filozofu akmens vai tas alķīmiskais virsmērķis ir, kā sasniegt vīrišķību, tas ir tāds nesasniedzams mērķis dzīvē gan vīriešiem, gan sievietēm, to nekad nevar līdz galam realizēt.”

Spēlfilma “Banāns upē” top studijā “FA Filma”, tā atbalstīta Kultūrkapitāla fonda debijas filmu mērķprogrammā. Pirmizrāde gaidāma nākamā gada sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti