Dienas ziņas

Zvejnieku kopienu mantojums starptautiskā foto izstādē

Dienas ziņas

Testēšanas centra darbiniece: Biežāk inficējas nevakcinētie

Top īsfilmas par Mazās Juglas kaujām

Top īsfilmas par Mazās Juglas kaujām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai mūsdienās vēl uzskatāmāk stāstītu par kaujām un latviešu strēlnieku sūro ikdienu, tiek uzņemtas īsfilmas. Tās veido Tīnūžu Kultūras mantojuma centrs, kur apskatāma ekspozīcija par latviešu strēlniekiem Pirmā pasaules karā kaujās pie Mazās Juglas. Lai stāsts būtu pēc iespējas autentiskāks, filmēšana notiek vietā, kur 1917. gadā norisinājās Mazās Juglas kaujas.

Vēl pēdējie mākslīgo asiņu triepieni, lai ainas būtu patiesākas, un filmēšana var sākties. Ogrē, dabas parkā “Zilie kalni”, tiek uzņemta īsfilma par latviešu strēlniekiem – kara sanitāriem – Pirmā pasaules kara laikā. Viņu galvenais uzdevums bija pēc iespējas ātrāk karā ievainotos nogādāt tuvāk ārstiem. Tie bija melnā darba darītāji, karavīri bez ieročiem, vien ar sarkano krusta zīmi uz rokas.

“Man liekas, ka ļoti svarīgi neaizmirst un arī tiem cilvēkiem pateikt, ka tas, ko jūs darījāt, ir prātam neaptveramas lietas.

Iedomājoties, kas viņam ir jāpārcieš, ka viņiem jātiek, kā es arī saku tajā stāstā – pāris kilometru jānes ievainotie...” uzsver sanitāra lomas atveidotājs, stāstnieks Mārtiņš Počs.

Kopumā būs trīs īsfilmas, un par kara sanitāriem ir viena no tām. Režisors Atis Balodis stāsta: “Tad mums ir izlūka stāsts, kas ir pilnīgi traks darbs skraidīt pa ienaidnieka teritoriju un nekrist gūstā. Un vācu karavīra stāsts par indīgajām gāzēm.”

Visi trīs stāsti tiek uzņemti Ogres un Tīnūžu apkaimē, kur pirms 104 gadiem 1917. gada 1. un 2. septembrī norisinājās Mazās Juglas kaujas. Tālāk materiāls tiks izmantots gan Tīnūžu muižā izveidotajā ekspozīcijā par latviešu strēlnieku kaujām pie Mazās Juglas upes, kā arī tiks nodoti materiāli skolām vēstures apguvei.

Kultūras mantojuma centra “Tīnūžu muiža” vadītājs Kaspars Špēlis skaidro: “Mēs būtībā fimējam arī tajā pašā laikā. Tā kā mēs esam centušies pieturēties maksimāli pie autentisma, lai uniformas ir autentiskas, lai karavīru izskats ir autentisks, lai vieta ir atbilstoša, jo tas rada noskaņu un palīdz veidot ticamību.”

“Redzi, kariņus taisīt mums ir grūti, jo tur vajag ļoti daudz naudas, tā, lai jaunieši pavilktos. Bet te ir šis stāsts par to, cik tas ir bezjēdzīgi un šausmīgi un tā tālāk.

Un, ja mums izdosies parādīt šī kara bezjēdzību, tas būtu forši un no pie tam no abām pusēm,” norāda režisors Atis Balodis.

Kaspars Špēlis arī atzīmē: “Jo bieži vien ir izveidojušies tādi varbūt neprecīzi romantizēti skati par šīm cīņām, tāpēc mēs vēlējāmies parādīt auditorijai, arī mūsdienu cilvēkam fiziski, lai viņš redz, kā tas viss notiek. Ko realitātē nozīmē karš, ka tas nav tikai piedzīvojums un slava, bet tie ir ļoti skarbi momenti.”

Pieminot Mazās Juglas kaujas, dabas parkā “Zilie kalni” ik gadu septembra sākumā tiek rīkots pārgājiens Ikšķiles, Tīnūžu un Ogres skolēniem. Taču šogad Covid-19 drošības apsvērumu dēļ tas atcelts.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti