Kultūras ziņas

Dejas izrāde par brīvās dejas aizsācēju A. Dunkani

Kultūras ziņas

Liepājas Simfoniskā orķestra 1. koncerttūre Latvijā!

Top filma par romu ikdienu Latvijā

Top filma par romu ikdienu Latvijā «Melleņu gari»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Režisore Astra Zoldnere un operators Kaspars Braķis visu vasaru nodzīvojuši mežā blakus teltīs kopā ar romiem, kļūstot par daļu no romu kompānijas, kas vasarā pelna naudu, pārdodot mežā lasītas ogas.

Latvijā dzīvo aptuveni 8 tūkstoši romu jeb čigānu. Augstāko izglītību ieguvuši 40 no viņiem. Romi lielākoties izvēlas kļūt par juristiem. Sabiedriski aktīvu cilvēku viņu vidū ir maz, taču entuziastu kļūstot aizvien vairāk. Viņiem pateicoties, Latvijas romi izveidojuši savu literāro valodu, lepojas ar pirmo atzīto mākslinieku Kārli Rudeviču un pirmo Romu vēstures un mākslas muzeju pasaulē, kas tiks atvērts vēl šomēnes.

„Es saprotu, ka ir problēmas ar sociāli ekonomiskām lietām, kas skar latviešus un visus, bet pats galvenais ir kultūra, tas ir tas fundaments," uzskata Starptautiskās Romu apvienības pārstāvis Latvijā Normunds Rudevičs.

„Es domāju, ka visi ir intelektuāli romi, kuri dzīvo labā līmenī, bet ir jautājums, cik liela ir otrā daļa, protams, viņa ir liela, bet ne tik liela kā Rumānijā," norāda LU socioloģijas programmas doktorants Deniss Kratalovs.

Režisore Astra Zoldnere un operators Kaspars Braķis visu vasaru nodzīvojuši mežā blakus teltīs kopā ar romiem, kļūstot par daļu no romu kompānijas, kas vasarā naudu pelna, pārdodot mežā lasītas ogas. Filmai dots arī atbilstošs nosaukums „Melleņu gari".

„Lielākais pozitīvais pārsteigums bija tautas saistība ar dabu un garīgie aspekti," stāsta topošās filmas „Melleņu gari" režisore Astra Zoldnere. „Negatīvais pārsteigums bija drīzāk no citiem latviešiem. Brīžiem bija muļķīgi stereotipi," iespaidiem dalās topošās filmas „Melleņu gari" režisore Astra Zoldnere.

Filmas mērķis ir lauzt stereotipus par čigāniem. Tās veidotāji pie kino lentes gatavojas strādāt vēl vismaz gadu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti