Dienas ziņas

Lietuvā neredzēti liels ar Covid-19 inficējušos skaits

Dienas ziņas

Skolēniem piegādā pārtikas pakas

Top dokumentālā īsfilma "Ogre.Strēlnieki.Daugava"

Top dokumentālā filma «Ogre. Strēlnieki. Daugava»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piesaistot brīvprātīgos aktierus, tostarp no zemessargu rindām, Ogrē tapusi dokumentālā īsfilma par latviešu strēlnieku kauju Daugavas krastos pie Ogres 1916. gada 18. oktobrī. Lai ar dažādu apstākļu sakritības dēļ tolaik strēlnieki uzvaru neguva, kauja bija viens no posmiem ceļā uz brīvu Latviju.

2008. gadā pie Ogres upes ietekas Daugavā atklāja piemiņas akmeni 1916. gada 18. oktobrī šeit Daugavas krastos notikušajai kaujai, piedaloties otrā Rīgas Latviešu strēlnieku bataljona izlūkiem. Lai ar vēstures lapaspusēs šī netiek izcelta kā viena no nozīmīgākajām kaujām, šobrīd Ogrē topošās dokumentālās īsfilmas "Ogre. Strēlnieki. Daugava" režisors Jānis Kaijaks uzsver, karā katra kauja ir nozīmīga un paver jaunu lapaspusi vēsturē. 

"Mēs paņēmām dažas dienas konkrēti ap šo kauju, lai mazliet atmosfēra rastos, kāda bija šeit. Nu, un tad konkrēti šī izlūku operācija, kad viņiem bija uzdevums doties uz otru Daugavas krastu, kur bija vācieši, un saņemt gūstā kādu vācieti, lai uzzinātu, ko viņi gatavo tur," pastāstīja režisors.

Viens no lielākajiem izaicinājumiem bijis atrast vecu koka zvejnieku laivu, ar ko strēlnieki cēlušies pāri Daugavai. Tērpus un rekvizītus konkrētā laika restaurēšanai palīdzēja nodrošināt kultūras mantojumu centrs "Tīnūžu muiža", kur izveidota ekspozīcija par latviešu strēlniekiem. Savukārt kā lielāko filmas ieguvumu režisors min brīvprātīgos. Karavīru lomās iejutušies 15 brīvprātīgie aktieri, tostarp no Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona. 

"Mēs visi pārzinām vēsturi, mēs zinām, kā Latvija gāja savu ilgo neatkarības ceļu. Gribējās reāli izjust tos strēlniekus, teiksim tā," par izvēli būt filmā stāstīja Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona zemessargs, brīvprātīgais aktieris Aleksejs Rudojs.

"Šis projekts tādā ziņā ir unikāls, jo ar tik lielu cilvēku entuziasmu, kāds bija šajā projektā, reti iznāk saskarties. Mums savā ziņā tāds mazais "Dvēseļu putenis" te sanāca," sacīja režisors Kaijaks.

"Mans brālis ir profesionāls aktieris, viņš filmējās "Dvēseļu putenī". Viņš bija vācietis tajā filmā. Un man bija tā iespēja arī izdzīvot dzīvo vēsturi un filmēties filmā par latviešu strēlniekiem, un es biju latviešu pusē. Savā ziņā – viens nulle, manā labā," pasmējās Ogresgala 5. skautu un gaidu vienības vadītājs, brīvprātīgais aktieris Jānis Iklāvs.

Šobrīd filmēšanas process noslēdzies un norit īsfilmas montāžas darbi. 

"Tā kā mēs nezinājām, kā notiks lāpu gājiena norises – notiks vai ne, mēs šogad nolēmām to stāstu, par ko šis gājiens ir, ekranizēt. Izmantosim arī kā mācību materiālu skolām," pastāstīja 
Ogres novada Kultūras centra direktores pienākumu izpildītāja Elīna Aupe.

Dokumentālo īsfilmu "Ogre. Strēlnieki. Daugava" plānots rādīt 11. novembrī uz Ogres novada pašvaldības ēkas fasādes. Īsfilma top ar pašvaldības un Ogres novada Kultūras centra atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti