Kultūras ziņas

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai – 100

Kultūras ziņas

Latvijā dziedās amerikāņu džeza dīva Šeina Stīla

Top Daces Pūces debijas spēlfilma "Bedre"

Top Daces Pūces debijas spēlfilma, sociālā drāma «Bedre»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai nodrošinātu programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” pēctecību, ar Nacionālā kino centra atbalstu top četras filmas bērnu un jauniešu auditorijai. Viena no tām ir režisores Daces Pūces debijas spēlfilma “Bedre” pēc rakstnieces, Literatūras gada balvas laureātes Janas Egles stāstu motīviem. Šobrīd filmēšana notiek dažādās Latvijas vietās – Siguldā, Rīgā, Baložos, Brocēnos un Saldus novadā. Skrundas TV filmas radošo komandu sastapa Zirņu pagastā.

Rit vēl pēdējie spēlfilmas “Bedre” ieraksti Zirņu pagasta veikalā. Tad filmēšanas komanda dodas uz nākamo vietu – uz Brocēniem. Režisorei Dacei Pūcei šī ir pirmā pilnmetrāžas spēlfilma, scenārijs pēc Janas Egles stāstu motīviem rakstīts aptuveni divus gadus.

“Bedre” ir sociāla drāma jauniešiem. Tā stāsta par desmitgadīgo Markusu, kuram jāpiemērojas jaunajai dzīvei laukos pie omes. Pēc kaimiņu meitas Emīlijas nievājošiem izteikumiem par zēna tēvu, Markuss nolemj meiteni nežēlīgi pārmācīt.

Tam seko smagas sekas ar negatīvu rezonansi visā ciemā. Tas ir aktuāls sabiedrības šķērsgriezums, bērni, kas aug bez vecākiem un tāpēc saskaras ar emocionālu vardarbību un attiecību problēmām.

"Ceru, ka novērtēs, ka ar viņiem runā atklāti. Mānīties, ka dzīve ir rožaināka, nav godīgi, jaunietis saprot. Ir varbūt skarbi un varbūt kādam nepatiks, bet divpadsmit gadus veci pusaudži ir pietieko;si gudri un daudz ko zin. Šādi psiholoģiski lēbieni un drāmas, negācijas, lai paliek uz ekrāna. Mēs parādām, nedzīvojot šādu dzīvi, kādu dzīvo mūsu personāži," norāda režisore Dace Pūce.

Lomās darbojas Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Egons Dombrovskis, Aigars Vilims, savukārt Smaidas loma uzticēta godalgotai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Viņa atklāj, ka Latvijā ir pirmo reizi, turklāt jāspēlē ir latviski, kas esot liels izaicinājums.

"Tas nav vienkāršs stāsts, jo tēla vārds ir Smaida, bet patiesībā viņa nekad nesmaida, tas ir tas, ko viņa ir pazaudējusi. Mēs kopā ejam cauri lielai traģēdijai, kas visu maina viņas dzīvē, bet es nevarētu teikt, ka to ir grūti nospēlēt, ir jāiejūtas stāstā. Visi saka, ka man ir laba latviešu valoda, vēl gan ir neliels akcents," - tā Agate Buzeka.

Tā kā filmā spēlē arī vairāki bērni, visgrūtākā bijusi galveno varoņu bērnu atlase. Desmitgadīgā zēna Markusa lomai pieteikušies pat 600 kandidātu. Kad vairākās konkursa kārtās izvēlēti apmēram divdesmit pretendenti, režisore rīkojusi arī īpašas aktiermeistarības nodarbības, lai pēc tām izvēlētos atbilstošākos tēlotājus. Markusa loma uzticēta Damiram Onackim.

''Filmā visi ir pret mani, neviens mani neatbalsta," stāsta Damirs Onackis. "Es mēģinu visu laiku ieiet tai situācijā un nospēlēt.''

"Kinocentrs mums ir lielākais finansētājs, tad mums ir potenciālie kopproducenti Polijā un Igaunijā. Mums tas nozīmē ne tikai finansiālu atbalstu, bet arī to, ka tā filma ceļos uz kopproduktu valstīm," norāda filmas “Bedre” producente Kristele Pudāne.

Darbs pie "Bedres" filmēšanas noslēgsies augusta beigās, bet uz ekrāniem tā nonāks 2021. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti